Zdravím všechny a mám dotaz : obdržel jsem soudní platební rozkaz k zaplacení dlužného pojistného a nákladů na řízení, které proběhlo. Přitom jsem nedostal ani jedinou upomínku nebo upozornění, že dlužím, ani předvolání či oznámení, že se nějaké řízení bude konat. Vím, že jsem skutečně / neúmyslně - prostě jsem zapomněl / pojistné neuhradil, svůj dluh uznávám a zaplatím jej, ale nechápu, proč mám platit soudní výlohy, když jsem neměl žádnou možnost se tomuto vyhnout / nejsem idiot - po upomínce bych prostě zaplatil a nebylo by co řešit / a ani se eventuelně zúčastnit, abych si alespoň za svoje peníze "něco užil". Nevím, jak bych prokazoval, že jsem upomínku nedostal a tak mi nejspíš nezbude nic jiného, než zaplatit vše, ale chci se jen zeptat, zda případné odvolání proti úhradě soudních výloh bude znamenat pro mě nějaké další výdaje / pokud ano, tak přibližně kolik? / a uvítám radu, jak dále postupovat. Předem díky.
Tak se musím omluvit a opravit: jsem idiot - upomínky mi chodily na adresu přechodného bydliště, kde jsem bydlel v době sjednání pojistné smlouvy a protože už pár let bydlím jinde, nedostaly se ke mně.
No jo, problém je hlavně v komunikaci - když mám u jedné pojišťovny pět pojištění a čtyři řádně platím, na nich mám adresu trvalého bydliště a páté pojištění, kde je adresa jiná / pouze korespondenční, jinak ve smlouvě je rovněž adresa trvalého bydliště i s telefonem/, neplatím a na upomínky nereaguji, tak mě by napadlo, že to asi nebude úmysl. Ale bohužel úředníci nejsou placeni za to, aby přemýšleli. Tím se ale neomlouvám, ty zásadní chyby byly moje a to hned dvě - první, že jsem nezaplatil včas a druhá, že jsem si jako korespondenční adresu dal přechodné bydliště, jenže ty možné důsledky v tu chvíli člověka prostě nenapadnou. Tak snad můj případ aspoň někoho poučí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.