Nejste přihlášen/a.
Zdravím dámy a pánové. Mám přítelkyni o šest let starší, které je 30 let a má malého čtyřletého kluka. Mám v práci dvanáctky...krátký, dlouhý týden. Nebydlím u ní a vídáme se ve dny kdy mám volno. Náš vztah s počátku byl nádherný, Nevím co se stalo, ale už to není takové co to bývalo. Sex už není tak častokrát a za ty dny už necítím tolik lásky kterou mi dávala jako ze začátku...nevím pokud to bere už normálně jako v rodině nebo se něco stalo.Jsme spolu šestým měsícem. Kluk je úžasný, hodně si na mě zvykl...ze začátku mi řikal strejdo, ale po měsíci mi začal řikat Tatínku, má mě moc rád a já jeho taky...Dneska jsem se přichytil jak žárlím na něj. Když vidím svojí přítelkyni jak se na něj tváří, směje se a když ho šťouchá...to je úplně jiná...já tohle nemám Mě tohle taky chybí a říkal jsem to i své přítelkyni, ale nejde s ní o tom mluvit...je už zvyklá na něco jiného...třeba na veřejnosti si i nerada dá pusu...na některé nesrovnalosti mi odpoví tím, že jsem ještě mladej a ona dospělá...Je pravda že se chová dospěle...ale jen v některých věcech...někdy to až příšerně přehání a někdy mi příjde fakt jak puberťačka. Je to žena, do které jsem se zamiloval, ale už nevím jak dál
mě prostě to její chování nevyhovuje a nejsem v tom vztahu šťastnej...je snad normální když potřebuji ve vztahu tu lásku cítit a vědět že mě miluje...
Žena v tomto věku má za sebou určitou životní zkušenost, má své návyky a hlavně má zodpovědnost za dítě. Má spoustu povinností, které z toho vyplývají, práce, domácnost, finance a pod. Mladší partner ji obvykle přitahuje spíše fyzicky a ona do toho vztahu jde, i když si je vědoma rizik, která to přináší. Ale doufá, že láska jim tato rizika pomůže překonat. Partner je v tomto případě ještě nevyzrálý, nemá žádnou zkušenost s rodinným životem a jeho úskalími. Neví, co si může vůči partnerce a jejímu dítěti dovolit a z toho vyplývá jeho nerozhodnost. Ona od něj naopak očekává rozhodnost, chlapské jednání, prostě jednání hlavy rodiny. Ona nemá sílu a postupně ani chuť stále očekávat, že se partner k něčemu rozhoupe a vztah se rozpadne i přesto, že určité city mezi nimi zůstávají.
Máš jedinou šanci, chovat se jako chlap, jako hlava rodiny. Rozhodovat (citlivě) a prostě tuto "svoji" rodinu někam vést - směrovat. Ale vzhledem k tomu, že jsi neprošel tím normálním vývojem, t.j. zamilovanost, svatba, zařizování společného domova, plánování dítěte atd., tak si myslím, že ti tento úsek života v tom vztahu bude chybět.
V tom pripade nechapu, co chcete za radu... rozchod nechcete, stastny ve vztahu taky nejste. Tak tedy tise trpte, kdyz se Vam to libi. Zustavat ve vztahu jen proto, aby nekdo nebyl zklamany, je blbost. A to byste v 26 letech mel vedet.
Jeste podotykam, ze ve svete je stale zakorenena fata morgana, ze diteti je lepe s obema rodici (partnery). Vazne si myslite, ze ackoli vas kluk ma rad, tak nepozna, ze se neco deje? Ze je jeden z rodicu nestastny? Ze se treba budete hadat?
Ja mela take pritele, mel osmiletou dceru. Mely jsme se hodne rady, ´hooodne si me oblibila... jenze jeji otec byl vul. Bylo mi to moc lito, ze ji ztracim, ale zustat v nespokojenem vztahu jen kvuli diteti... ne, dekuji. Na sebeobetovani jsem jeste moc mlada.
Rozhodně to normální je. Možná jste jen každý v jiné fázi vztahu. Ona už vaši fyzickou blízkost tolik nepotřebuje, do toho práce, syn, starosti a chtěla by z vás cítit více samostatnosti, odpovědnosti atd., to ale neznamená že nemáte právo na společné chvilky. Doporučuji si s ní promluvit, nachystat třeba večeři, domluvit hlídání syna, nebo ho dát spát a naznačit jí, jak jsou pro vás tyto společné chvilky důležité. Snad zase budete šťastný, pokud ne, asi nemá cenu v tom vztahu dál setrvávat, oba si musí vycházet vstříc, dělat kompromisy a pozorovat co ten druhý potřebuje. Ikdyž se to takhle snadno řekne...
Jste spolu šestým měsícem. Je to hrozně krátká doba na to, abyste posoudil, jaký ten vztah mezi vámi bude. Ale zhruba rok trvá zamilovanost páru, jestliže u vás už během půl roku ta zamilovanost vyprchává (možná z její strany), tak nevím, jak to bude vypadat do budoucna. Třicetiletá žena se čtyřletým synem je duševně úplně někde jinde, než jste vy. Jestliže už nyní vidíte ve vztahu trhliny, budete je vidět i nadále a ještě větší. Otázkou je, jestli je tato žena pro vás ta pravá? Vy jste možná do ní stále zamilovaný,u ní ale dost možná zamilovanost přešla postupně už do stádia spíše přátelství. Ale to neznamená, že je to špatně, jen se přestala chovat jako zamilovaná malá holka jako na začátku vztahu, kdy bylo vše nové a neznámé. Ale úpřimně, po půl roce vztahu mi to připadá nějak brzo, taková změna.
Pokud je zene 30 a ma maleho syna, nelze predpokladat, ze se do vztahu vrhne po hlave jako patnactileta pubertacka. V jejim veku uz neni tak dulezite libat se na ulici, vyznavat si lasku petkrat denne a neustale se o ni ujistovat. Vseho moc se preji a pokud jeden z partneru tyto projevy neustale vyzaduje, muze to byt velmi neprijemne. Pritelkyne mu lasku muze davat jinymi zpusoby - chovanim, varenim, tim, ze se podili na vychove syna.
Sami dobre vime, ze zamilovany clovek vidi vse jinka a lepe. Co kdyz byla slecna na zacatku vztahu stejna a tazatel si nyni jen sundal ruzove bryle?
Jarine, chcete se srovnavat s jejim synem? Zarlit na dite je nejhorsi, co muzete udelat. Vas stve, ze se k tobe nechova jako ke svemu diteti? Proberte se. Vztah matka-dite bude vzdycky jiny nez zena-muz. Vzdycky. Ona ma dite, ktere je na prvnim miste a vyzaduje jeji pozornost, Vy vyzadujete jeji pozornost - treba jen jen unavena.
Co bylo na vztahu z pocatku "nadhernejsiho" nez ted? Ne nadarmo se rika, ze kazde nove koste dobre mete. Kazdy zacatek vztahu je romanticky, plny vasne, sexu, projevu... jenze postupem casu se tento sexualni vztah zacina transformovat do podoby zivotniho vztahu, kdy je dulezitejsi duvera, pouto ve vztahu a vzajemna laska. Sex je porad dulezity, ale jiz neni smerodatny. Zraly pevny vztah nepotrebuje desetkrat za den milostna vyznani.
Mate nejake spolecne aktivity, nebo jste proste jen vedle sebe? Z jeji strany uz se treba vztah prehoupl do te vaznejsi roviny, kdy si nejde jen uzivat, ale taky je nutne veci resit, i ty neprijemne. Po peti letech vztahu budete take premyslet, co je potreba nakoupit, co udelat a nebudete sve pritelkyni rikat "miluju te" kazdych dvacet minut...
To, ze ti pritelkyne odmita dat na verejnosti pusu, je problem - to ano... ale nesnaz se ji nutit nebo ji to vycitat, zvlast, pokud je zvykla na neco jineho. Pro nekoho je to nevhodne a pohorsujici nebo je mu trapne, ze lidi ziraji. A ze se chova jako pubertacka? Jsem o pet let starsi nez pritel a ja jsem ta, ktera porad vymysli blbosti, je naladova a obcas je pubertak
) holt nejde byt porad dospely
.
Pokuste se udelat prijemny vecer treba s kytkou, veceri a normalne bez afektu, bez vycitek si promluvit, jak to oba vidite do budoucna.
No, víte, žádný vztah asi není pořád stejný. Vztah se vyvíjí. Máte-li pochybnosti, promluvte si s přítelkyní. Řekněte jí, co vás trápí, jaký ona má na věc názor. My tady do vašeho vztahu nevidíme, ale můžeme dle svých životních zkušeností poradit, co a jak. Ale to neznamená, že je to to správné a jediné řešení.
No jo, ale pak máte každý rozdílný názor na vztah. Vy asi potřebujete neustálý pocit zamilovanosti cítit i od vašeho protějšku. A pokud se vám toho nedostává, máte pocit, že vztah ochladává. Ale tak tomu vůbec nemusí být. Přeci nemusíte si neustále vyznávat lásku, líbat na ulici jako čerstvě zamilovaný párek - a stejně je to mezi vámi láska jako hrom. A docela dobře chápu vaši přítelkyni, jestliže ji neustále bombardujete dotazy o lásce apod., že ji to může časem lézt na krk. Takže ten problém nemá ona, ale vy. Tak si nějak říkám, že věkově se možná k sobě moc nehodíte. No věkově, ono je to tím, že vaše přítelkyně má už to dítě, už to ji psychicky posunulo úplně někam jinam. A co kdybyste to opravdu přestal řešit a užíval si vztahu, který je možná funkční? Hm? To by vám nepomohlo?
Presne to mi rika pritel, kdyz prijdu s nejakou podobnou myslenkou. A ma pravdu. Ja vim, ze me miluje, sice mu po svych zkusenostech jeste stoprocentne neverim, ale snazim se. Cele dny premyslet, zda me opravdu miluje, ze ted se malo usmal, spatne zatvaril, vsima si neceho jineho , to bych se zblaznila. A kdybych za nim porad lezla, co deje, uz me nemas rad - tak akorat otravim oba dva. Prave se prehupujeme z te zacatecnicke roviny do faze hlubsiho trvalejsiho vztahu, takze ano, je to jine, uz se na sebe nevrhame, porad se nedrzime za ruce a nelibame... ale o to vic si cenim, ze je se mnou, pomuze, proste mi stoji po boku. To u sve pritelkyne nemate, nebo Vam chybi prave to kazdodenni vyznavani lasky a tak?
Nevenuje se Vam vubec nebo se Vam nevenuje podle Vasich predstav? Ono pokud chodi do prace a ma ctyrleteho syna, nemuzete cekat kazdou volnou chvilku nejake objimani... my s pritelem jeste oba studujeme, tam je to neco jineho, uprimne receno, take by mi to chybelo... ale jiny styl bude, az bude dum, deti... pozornost se musi delat mezi vice veci. A predpokladam, ze pro ni je stezejni syn. Odmita Vas treba vecer, nebo pres den nechce, abyste ji objimal? Ma radost, kdyz ji pohladite? To bych videla jako varovne ukazatele...
Tak to vecerni domitani chapu ja pouze studuji a nekdy jsem uz v osm utahana jak kote.. mozna vazne potrebuje nekoho starsiho, ale! Pokud se k Vam chova rezervovane i pres den (nenecha se obejmou, polibit, vzdy to nejak zamluvi a ucukava), tak to rozhodne v poradku neni. Jak kdy? Ja jsem v sedmem nebi, kdyz me milovany clovek obejme a tim mi rika jsem tady, jsem s tebou. Tohle neni vubec o veku, to je lasce... To z Vasi pritelkyne nejak necitite, ze?
Jarine, zkuste si kdykoli ve vhodny cas (ne rano v koupelne) sednout a narovinu se ji zeptat, jak to vidi. Ze v ni nemate jistotu, ze Vam uhyba. A pozadujte (a razne na tom trvejte), at Vam narovinu rekne ona, jak se veci maji. Prece ze sebe nenechate delat blbce..., protoze me to jeji chovani nejak nesedi... alespon ne v prvnim pulroce. Spis mi to prijde, ze ve Vas nenasla to, co hledala, a tak se stahuje zpatky. Uvedomte si, co pro Vas skutecne znamena a co pro ni znamenate Vy. Zda neni mila jen tehdy, kdyz je neco potreba..
A budte rad, ze holkam do hlavy nevidite. Zblaznil byste se
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.