Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Program pro vedení domácích financí

Od: marenka* odpovědí: 37 změna:

Krásný den přeji všem. *slunce* Opět jsem byla v obchodě s potravinami mírně zaskočena výslednou cifrou, jež mi byla sdělena u pokladny. Tak nevím, jestli nespotřebováváme něčeho víc než obvykle, jesli se něco rapidně nezdražilo, jestli nekupuji víc zbytečností. Nějaká částka, s kterou vycházím dobře pár let, najednou nestačí. Proto se ptám. Máte vyzkoušený nějaký prográmek pro domácí finance?

Nemusím si hned dělat domácí účetnictví, jen bych ráda viděla za kolik jsem v uplynulém měsíci nakoupila mléčné produkty, maso a uzeniny, zeleninu a ovoce, drogerii, nápoje a další kategorie. Prohlédla jsem si na netu pár programů a nevím. Je tam fůra věcí navíc, které ani nepotřebuji (hlídání splátek, komunikace s účtem, zadávání trvalých příkazů apod.) Já bych chtěla jen vidět za co jsem v měsíci kolik utratila podle kategorií a co by bylo super, kdyby mi to ukázalo cenu třeba za mléko a její vývoj. (zdražování, zlevňování). Hraji si s myšlenkou, jestli se přeci jenom nevyplatí nákupy v Německu, tak i proto potřebuji mít přehled a možná i srovnání.

Moc děkuji za rady. *modla*

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

4x

Mařenko, já si píšu denní nákupy pouze s rozdělením na jídlo, ostatní (drogérka, noviny, kocour apod.) a kapesné vč.dárků. Měsíčně si to dosazuji do tabulky v Excelu, kde to mám ještě doplněné o výdaje na bydlení, inkaso, pojištění a poplatky. Výsledný sloupek mám výpočet celkových výdajů v porovnáním s důchodem. Takže by neměl být problém si to udělat podrobnější tak, jak to chceš u druhu potravin. Excel je na to zcela postačující a počítá a hlídá ti to za tebe. *klik*

doplněno 20.03.11 18:54:

Souhlasím s předchozími rádci. Není na to třeba prográmek - pouze tabulka se vzorečky. Když to v pohodě zvládne prababička, tak na to máš za chvíli v malíčku! *placni*

marenka*
hodnocení

Děkuji moc. Zadat to tam budu umět, jen mi manžel musí udělat tu tabulku. *hi* A začínám přemýšlet i o tom zahrnutí výdajů na domácnost (el. plyn), když už, tak budu mít finance kompletní. *ua*

Snad přijdu na to, jak je možné, že se nám zvyšují příjmy, ale snižuje životní úroveň. Záhada. *zed*

lidus*
hodnocení

3x

Zda je program netuším, já mám roky sešit a pokud nic nevyhodím, že se to nesní vím, že nenakupuji zbytečnosti. O stálé platby a spoření se nestarám ty jsou automaticky z účtu stržené a vím kolik mi zbývá na domácnost. Nakupovat chodí manžel, obyčejně mu na akčních cenách vytisknu seznam a vím i kolik to bude stát.

marenka*
hodnocení

Tak u nás se sní taky vše, ale dřív mi v nákupu zbylo i třeba na papriku, rajče. Teď nakoupím základ. Maso, vejce, mléko, máslo, pečivo atd. a mám co dělat, abych se vešla do peněz. O stálé platby se mi taky stará banka, mě jde o to, s čím disponuji. A jestli se vyplatí víc to Německo. Prostě mít přehled. Mám zoufalý pocit, že už nekupuji nic (ovoce, dobroty, delikatesy) a přesto utratím čím dál víc. Tak hledám, kde je chyba. *modla*

tesyk*

A v Excelu by to nešlo? Prakticky všechno, co jsem v podobném duchu potřeboval, tak šlo v Excelu...

greenbull*

Souhlasím a dávám bodík , napsat si položky které bych chtěl ohlídat, dát sumaci a možná si to rozdělit na měsíce a je to. Mám to tak podobně a nepotřebuji na to prográmek. Pokud nemáte balík Office, tak si dejte například Open Office či dokumenty google na to budou uplně stačit.

marenka*
hodnocení

Dobrá tedy. Moc děkuji a jdu zadat úkol. ;) (já to v Excelu moc neumím)

marenka*
hodnocení

Děkuji za nápad, to mi slíbil manžel, že pokud nenajdu prográmek, tak mi nějakou tabulku udělá. ;) Pořád mi přijde prográmek jednodušší, tabulka dá asi fůru práce? *nevi*

greenbull*

Práce na 2 minutky :)

alf*
hodnocení

3x

zive.cz/...

pokud jde něco s čím má člověk zkušenost, tak je to prostý sešit. Protože ten je vždy při ruce, počítač není vždy zapnutý. Ač mě počítač živí, sešit je sešit, máme tam mnoho let všechno, spotřeby plynu, el, vody, telefony, útraty, příjmy. Hrubě za co, sladkosti, základní potraviny ... Několikrát jsem to zpočátku přepsal do Excelu, zkoušel jsem i specializované programy - neosvědčilo se.

marenka*
hodnocení

Díky, zkusím první počítač, pak až psaní. ;) Pravdou je, že někdy mám pocit, že snad už ani neumím psát, neškodilo by trocha tréninku, ale přiznám se, že se psaní v ruce vyhýbám jak čert kříži. *hi*

hodnocení

1x

mařenko, zdravím,

již mnoho let používám Excel, páč mě nejvíce vyhovoval. Začal jsem proto, že nám nevystačili peníze a bylo třeba hlídat utrácení. Začal jsem zvlášť potraviny, kde jsem psal i jednotlivé potraviny a množství. Teď již vedu jen jídlo, jako celek, pak to ostatní v několka skupinách. jediné co se musí, od všeho vzít doklad o zaplacení. Pak není problém dohledat, kdy si manželka koupila boty, kožich, šaty, kabelku atd a v případě reklamace najít doklad.

Měsíčne tím strávím asi půl hodinku.

Prográmků jsem zkoušel několik ale opravdu mě nejvíce vyhovuje tabulkáč.

marenka*
hodnocení

Díky. Doklady si schovávám, už kvůli záruce. Teď mě napadla taková legrace. No spíš černý humor. Vždyť co když zjistím, že opravdu utrácím za hlouposti a ještě k tomu pro sebe? *smich* (ne, ale překvápko by to bylo)

11aa*
hodnocení

0x

Já osobně plánuji měsíční finance v exelu (časem jsem našel vyhovující systém), ale existují i jiná řešení. Např. server Mořefinancí.cz a nebo software (freeware) HOMEBANK (je v češtině).

buss
hodnocení

0x

Excel postačí, prostě tam postupně doplňovat do dalších a dalších buněk podle toho, co nabíhá, součet týdně, měsíčně. Nebo využít existující deník pro jednoduché účetnictví též v excelu a upravit si ho.
Datum, co koupeno, cena popř. i váha, počet kusů, plat/důchod, kolik zbylo a pod. Tak si třeba vedu nemovitosti, náklady na byt ... auto ...
Prostě se pohrát, nevidím problém.

marenka*
hodnocení

Vážení přátelé. Dnes jsem zcela náhodou, brouzdajíc po netu narazila na svá slova zde v otázce, zkopírovaná a vložená někým jiným. Jakoby jeho slovy. Nechápu nic.

mojestarosti.cz/...

ladinpraha*

mojestarosti.cz/...

mojestarosti.cz/...

mojestarosti.cz/...

mojestarosti.cz/...

atd. atd.

doplněno 21.03.11 23:36:

To jsou namátkou témata z poradte.cz. Že by umělé udržování starostí?

výtka
Upozornění od administrátora 23. 03. 2011 20:19:59
marenka*
hodnocení

Ju, to jsem taky projela. Ale docela by mě zajímalo, jestli je tazatel tady totožný s tím tazatelem tam, pak by to bylo v pořádku, ptá se na víc místech... Ale že je někdo tak líný, zeptat se svými slovy a zkopíruje má slova, vydávajíc je za svá? To je to, co nepochopím. *sok*

Já už bych se ani nedivila, kdyby měl někdo otevřenou poradnu A a poradnu B a kopíroval odpovědi odjinud. *bzum* Člověk stále poznává nové a nové věci. *smich*

doplněno 21.03.11 23:39:

Tak umělé udržování starostí mě nenapadlo *sok* Ale možné to je. ;) Svět se fakt zbláznil *zed*

ladinpraha*

Když se podívám na strukturu těch stránek, na rychlost načítání a na počty otázek a odpovědí, tak co mě jiného může napadnout?

marenka*
hodnocení

Hmm, to klobouk dolů *palec* To mě vůbec nenapadlo, podívat se na to takhle. Díky, zas jsem o něco chytřejší. *ua*

pt®

Ježkovy oči, lidé zlatí. Jsem z toho celá paf. Proč tohle někdo dělá? To se nedá pochopit. *sok* - stařenka

moxa*

Mně se zdá, že majitel vydělá víc na reklamě, když tam bude chodit víc lidí. A aby měl stránky atraktivnější, tak si půjčuje odjinud :( Nic jiného mě nenapadá.

A na tu Mařenky otázku hned odpověděl, to je hezké :D

marenka*

Já jsem nad tím taky přemýšlela dlouho do noci. *kafe* Že by peníze z reklamy? Ale to na ně musí někdo kliknout ne? Nevím no. Zároveň jsem se dívala, že provozovatelem je Mudr. Zbyněk Mlčoch a tak nevím, jak moc je v tom zúčastněn, ale zrovna ten mi přijde jako solidní člověk. Je to záhada. *uf* Vrásky si z toho nedělám, beru to jako zajímavou perličku. *frajer*

moxa*

A nechcete mu zkusit napsat? Docela by mě to zajímalo. Vidím tam další okopírované dotazy. A není mi ani jasné, jak může tento lékař mít čas odpovídat na dotazy na takové poradně *nevi*

marenka*

Té Martince jsem napsala výtku, bez reakce. Pak můžu napsat jejich Adminovi, ale ten si myslím ví až moc dobře oč kráčí. A nevyznám se v tvorbě a provozování internetových stránek, jakože vůbec. Takže jestliže je napsaný pan Mudr. Z. Mlčoch jako vedoucí projektu, nevím, jak moc to s ním souvisí. To by mohl vědět náš Admin, ale toho nechci zatěžovat, protože to, co my tu řešíme jako problém, může on znát jako naprosto běžnou banalitu internetového světa. *nevi*

Ale vyprudilo mě to taky. Zle. *bum*

moxa*

No, ten kdo první odpověděl na dotaz, je jakýsi Avatárek - admin - a když kliknete, uvidíte, že to je Zbyněk Mlčoch. Má to napsáno i na svých dalších stránkách, že tuto poradnu vede. Jsem z toho jelen. *vezen*

buss

a není zřejmě jen jedna ...

je toho cim dal vic, uz jsem pani Mlcochovou informoval, nejaka starsi pani, ale je to prace jejiho syna, prej mu zavola... pockame :)

georges*
hodnocení

0x

Myslím že tenhle prográmek není až tak špatnej: www.hlidamsi.cz/

peto*
hodnocení

0x

Marenka - ja pouzivam denne www.myexpenses.eu. Nie je tu nutne pouzivat Excel, ani instalovat ziadny software. Aplikacia funguje na internete a teda vydavky si mozem pridavat aj cez mobil, takze nemusim zapnut ani pocitac :) 2 minutky denne a peniaze mam pod kontrolou.

pt®

Mařenko, byla jsem několik desítek let zapisovatelka všeho, za co jsem dala korunky. Psala jsem si to do sešítků a schovávala je. Každý měsís jsem věděla za co šly korunky pryč. Odchodem do důchodu jsem sešítek zrušila a už se tím nestresuju. Je to jen můj názor, ale já k němu došla. - stařenka

marenka*

*smich* A víte, že to nakonec tak dopadlo i u mě? *hi* Já přeci jenom zjistila, že i když rohlík bude stát 5 Kč a mlíko třeba 30, jíst se musí. Hlouposti nekupuji, jen to co potřebujeme. Tím, že budu mít přehled, stejně pramálo získám.

Jo, stařenko, máte to stejně. *placni*

pt®

Mařenko, pokud jste hospodyně, jako, že jste, tak víte, jak hospodařit. S těmi pár tisícovkami nebo desetitisícovkami, které máme k dispozici, se dá hospodařit stále stejně, nekoupíme za ty korunky, nic velkého navíc. Spíš je to asi pro ty hospodyňky, které začínají zakládat rodinu. Já už to dělala ze zvyku. Utratila i ušetřila jsem každý měsíc přibližně stejně. Ale je to jen můj názor. - stařenka

marenka*

Pt, musela jsem se teď zasmát. Jak píšete o začínajících hospodyňkách, hned se mi vybavilo mé mládí. Po výplatě do města, hadérky, botičky, zmrzliny, dortíky. Pak ty nákupy. Džusy, klobásky, salámy (ty nej), drahé sýry, exotické ovoce, křupínky, brambůrky, oříšky, limči... a za 14 dní po výplatě jsem už běžela s pláčem za tatínkem. "Tati, potřebovala bych půjčit na jídlo, já nemám co jíst." *smich*

stafan*

A teď děvuchy uvidíte jak se Vám bude dobře spát.

marenka*

Velká pravda. *palec*

zakus*

Osobně používám www.rq.sk/rqmoney/... a maximální spokojenost. Program jde spouštět z flashe, takže ho mám vždy k dispozici.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]