2x
Abyste nemusel vůbec platit sociální pojištění za rok 2007, je třeba mít splněny tyto podmínky:
v zaměstnání bylo odvedeno pojistné ze základu alespoň 96000 Kč za rok (nebo v případě nemoci se do toho počítá i nemocenská) a z podnikání příjmy po odpočtu výdajů nesmí být vyšší než 48334 Kč. Pak neplatíte žádné pojistné na soc. poj.2007 ani zálohy na rok 2008, ale musíte na SSZ doložit, že jste přesáhl tu hranici 96000 Kč (zaměstnavatel vám potvrdí formulář).
Jste zlatá! Myslím, že mám po starostech, protože i kdybych to vzal z čistého nějakých 12x15tis, dá to více než zmiňovaných 96tis. Nepodnikám celý rok, takže ani druhou hranici 48.334 nepřekračuju. Moc vám děkuju za pomoc!
Chápu to správně, že pokud příští rok budu mít vyšší příjem z podnikání než 48.334 (pokud tuto hodnotu nezmění) budu platit zálohy (nebo se to váže zároveň k předchozím 96tis)?
Teď nevím, jestli Vás nezklamu, ale pokud jste nepodnikal celý rok, je částku 48334 Kč je nutné ponížit o 4 028 Kč za každý měsíc, kdy jste nepodnikal a tu výslednou částku nesmíte překročit (příjmy mínus výdaje). Toto všechno vyplníte do přehledu pro SSZ. Pak neplatíte ani pojistné, ani zálohy, a to až do podání dalšího přehledu (tedy nejspíš do dubna 2009). Příští rok se může částka 48334 Kč zvýšit. Oněch 96000 je dvanáctinásobek min. mzdy, takže to se může také změnit. Každopádně pokud nechcete platit v roce 2009 sociální pojištění za rok 2008, je nutné opět mít dostatečné příjmy ze zaměstnání a nepřekročit limit příjmů z podnikání po odpočtu výdajů.
teď už jsem z toho úplně vedle. Jestli máte ještě se mnou trpělivost udělejme modelový přiklad.
Rok 2007, podnikal jsem posledních 5 měsíců, za tu dobu jsem po odečtení nákladů měl zisk 36.000,-. V zaměstnání jsem zaplatil daně z částky přibližně 180tis/rok.
Z vašich odpovědí jsem pochopil, že jsem překročil částku 4.8334,- (4.028x5mesíců=20.140), z toho plyne povinnost platit zálohu a sociální pojištění. Možnost 96tis padá, protože jsem překročil podmínku č. 2.
Je to správně?
Je to správně. V tom případě jste OSVČ vedlejší (protože jste splnil těch 96000), ale protože jste nesplnil poměrnou část z 48334 Kč, máte povinnost platit pojistné. Vyměřovací základ je v tomto případě 50% rozdílu příjmů a výdajů, ve Vašem případě tedy 18000 Kč. Sazba je 29,6%, což mi vychází na 5328 Kč za rok 2008 a 1066 Kč měsíčně zálohy na rok 2009 - od podání přehledu.
Možná jste neodečetl všechny náklady na podnikání, nezapomněl jste třeba a něco?
Mohlo to být koupeno i v roce 2006... Ne, ne. Chci vydělávat, tak za to musím nést následky (daně). Co se dá dělat.
Jste hodná, díky za pomoc. Pokud budete mít letos, ne příští rok příjem z podnikání vyšší než 48.334 Kč, budete příští rok platit zálohy. Pokud ne, tak nic. zárověň budete muset na správu soc. zabezpečení doložit přjem z vašeho zaměstnání že je vyšší než 96 tisíc.
Ano, chápu. Letos již vím, že 48tis nepřekročím. Zajímal jsem se tedy o rok 2008 a zálohy v roce 2009. Pokud v roce 2008 vydělám více než 48tis, ale zároveň odvedu daně z platu většího než 96tis ročně, zálohy se mě týkají nebo ne?
Nevím, jak ty dvě podmínky spolu souvisejí, pokud souvisejí.