Nejste přihlášen/a.
Mám drobný problém.
Pracuju na HPP a u toho mám ještě vedlejšák na živnostenský list. Jako zaměstnanec vydělávám asi 20tis a jako podnikatel 8tis. Moje otázka zní jestli jako podnikatel musím platit sociální pojištění, když už ho jednou platím jako zaměstnanec a s podstatně vyšším platem. (někde jsem slyšel, že zdravotní se platí vždy, ale sociální 2x jen pokud vydělám víc na ŽL než jako zaměstnanec).
Můžete to někdo rozlousknout? popř. citace vyhlášky mi pomůže.
Všem díky předem
2x
v zaměstnání bylo odvedeno pojistné ze základu alespoň 96000 Kč za rok (nebo v případě nemoci se do toho počítá i nemocenská) a z podnikání příjmy po odpočtu výdajů nesmí být vyšší než 48334 Kč. Pak neplatíte žádné pojistné na soc. poj.2007 ani zálohy na rok 2008, ale musíte na SSZ doložit, že jste přesáhl tu hranici 96000 Kč (zaměstnavatel vám potvrdí formulář).
Chápu to správně, že pokud příští rok budu mít vyšší příjem z podnikání než 48.334 (pokud tuto hodnotu nezmění) budu platit zálohy (nebo se to váže zároveň k předchozím 96tis)?
Rok 2007, podnikal jsem posledních 5 měsíců, za tu dobu jsem po odečtení nákladů měl zisk 36.000,-. V zaměstnání jsem zaplatil daně z částky přibližně 180tis/rok.
Z vašich odpovědí jsem pochopil, že jsem překročil částku 4.8334,- (4.028x5mesíců=20.140), z toho plyne povinnost platit zálohu a sociální pojištění. Možnost 96tis padá, protože jsem překročil podmínku č. 2.
Je to správně?
Možná jste neodečetl všechny náklady na podnikání, nezapomněl jste třeba a něco?
Jste hodná, díky za pomoc.
0x
mě jde spíš o to, kolik mám platit teď. pokud mám platit.
ta hranice stanovená zákonem je jaká?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.