Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna příjmení - lze to?

Od: milana* odpovědí: 14 změna:

Může si dospělý člověk změnit příjmení? Mám příjmení po otci, se kterým se od rozvodu rodičů (když mi bylo 7let) nestýkám. Máme hodně neobvyklé příjmení, spousta lidí si nás automaticky spojuje, což se mi nelíbí, prostě spolu nemáme dobrý vztah a nepřeji si to. Šlo by vzít si příjmení např. matky za svobodna?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hahanaj*
hodnocení

2x

ano dá se změnit - zažádáš si na matrice - pokud jsi nezletilá musíš mít souhlas rodiče , pokud jsi plnoletá zažádej si sama

portal.gov.cz/...

ron*
hodnocení

2x

Dobrý den.

Zajděte na matriku, vše potřebné Vám vysvětlí.

Zde zajímavé informace: mvcr.cz/...

hodnocení

0x

Sňatkem - to bude nejjednodušší.

Hlavně nejlacinější. Ale složitost žádosti není o moc větší, takové ty následné akce jako nová občenka, oznámení změny všude, kde je třeba, to vyjde nastejno.

joudic*

nejlacinejsi? Zmena prijde na 1000Kc + fotky na vsechny doklady a vsude se to musi obehat, coz se musi i po svatbe...
a svatba kvuli jmena je vytloukani klinu klinem :) abclinuxu.cz/...

Souhlasím. To "nejlacinější" je tak trochu relativní, lacinější je to právě o tu tisícovku a ty další věci kolem jsou stejné.

joudic*

no kdyz uz nic, tak svatba urcite neprijde na 1000Kc :)

okoojdouci
Mate pravda. Uzavreni manzelstvi je pro (nerozvedene) obcany CR zdarma. Co se rozhodnou platit navic nekomu dalsimu, je ciste jejich vec *smich*

Tak ja jsem si treba menila prijmeni,kvuli narozeni dcery.Jmeno jsem mela po byvalem manzelovi,jmeno za svobodna jsem nechtela a dohodli jsme se s pritelem,ze se dite bude jmenovat prijmenim po nem a ja se necham prejmenovat,aby jsme se vsichni jmenovali stejne.Kdyby stat vytvarel podminky pro manzelstvi a bylo to vyhodnejsi ,tak nemusime delat takove slozitosti.Ono totiz,kdyz ma zena deti s drivejsiho vztahu a nedostava na ne nic,tak si to urady upravi vlastne tak,ze novy partner,kdyz bydli ve spolecne domacnosti,je v podstate zivi a urady maj pokoj.Ale jak k tomu prijde muz,to je nezajima.Pak taky zena z detmi nema moc sanci nekoho najit,kdyz pak urady sectou finance a daji je do jednoho pytle.Dnes se lidi neberou hlavne z financnich duvodu a to jeste nemusi na statu nijak vycuravat,je to jen nutnost,aby nepochcipali.

luke237

Nejak jsem nechopil, na co si vlastne stezujete? Ze pritel musi platit na vase deti, ktere nejsou jeho? Protoze tato povinnost mu (podle vasich slov) vznikla jeste pred tim, nez se s vami ozenil, takze s tim nema manzelstvi co delat.

Posledni vetu vaseho prispevku jsem asi kvuli preklepum nepochopil vubec.

Jinak moje puvodni odpoved vyse byla spise reakce na to, ze svatba stoji mnohem vice nez 1000Kc, coz zjevne neni pravda. Statni urady si neuctuji za svatbu nic (pro svobodne), jestli je alespon jeden z oddavanych rozvedeny, tak je to tusim ze 300Kc (nechce se mi to momentalne na Internetu hledat).

Statistiky ukazuji, ze pocet snatku kazderocne klesa. Myslim, ze letos jsme snad na historicky nejnizsim poctu svateb od roku 1918. *sok*

Ja nijak nevyvracim vase tvrzeni ani nerypu.Jen me prislo vhodne doplnit k vasi odpovedi,co muze byt.Na nic si osobne nestezuji,jen pisi jak to chodi.Nyni uz mam prvni 2 deti dospele a staraji se sami.ale starala jsem se o ne sama,jelikoz jejich otec zemrel a nevznikl mi narok na sirotci duchod.Taky si nestezuji,aby to nebylo spatne pochopeno.Ale jde o to,ze kdybych si nynejsiho pritele byvala vzala,zili by jsme ve spolecne domacnosti,tak bych byvala invalidnimu duchodu co mam,nedostavala soc.prispevek.To same,ikdybych brala sirotci duchod a vdala se,tak mi zanikne narok a novy protejsek musi zivit deti,ktere nejsou jeho.Mam 4 deti celkem,takze by to legrace nebyla.nyni bych se mohla treba klidne vdat,2 deti jsou zajistene,invalidni duchod pokryva zivotni minimum 2 deti a me,tak bych o nic neprisla.z toho s pritelem ma 1 dceru.

luke237
Priznavam, ze nevim, jak presne funguji prispevky ve vasi situaci, ale zni to jako pripad dorovnavani do zivotniho minima (nebo prispevek na bydleni) v N-clenne domacnosti s prijmem P a jestli domacnost bude mit (N+1) clenu a prijem>2P, tak uz na dorovnani nedosahne.

hodnocení

0x

Ano,jde to,jak zminuji ostatni.Sama jsem si menila prijmeni za 1000kc a musela jsem napsat duvod,tot vse.Pak se ceka na schvaleni.

petr22*

Taky si hodlam zmenit prijmeni pro to vazny duvod mám a kdyz uz bych byl u toho meneni tak bych si nechal rad změnit i jmeno jenze me nenapada jaky duvod bych mel uvect u toho jmena?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]