Nejste přihlášen/a.
Zdravim,
začal sem podnikat a udělal si vlastní eshop, živnost a všechno už mám vyřízené a můžu už prodávat...
nejsem plátce DPH...
Co všechno musím dávat k výrobku? stačí pouze meilem poslat informace objednávky (na jakou adresu to bude poslané, jméno, co koupili, cena...) a použít to jako doklad pro zákazníka?
jako sklad zatím používám mého dodavatele, který zboží pošle mému zákazníkovi a nemusí se platit poštovné, budu tedy denně objednávat několik balíků...
co všechno si musím zapisovat do účetnictví? nakupuji v zahraničí a nedostávám žádné účtenky, mohu pouze dokládat výpisem z účtu nebo výpisem z paypalu.
a jak mám zapisovat co sem prodal a kolik z toho vydělal?
napadlo mě udělat si v excelu tabulku, kde by byl datum, jméno, adresa, co koupili, kolik sem za to zaplatit já a jaký je z toho zisk, a jako podklady bych měl bankovní výpis, který by byl pouze na tohle, takže by se dalo poznat za kolik sem nakupoval a za kolik prodával...
Ale radši se předem ptám abych s tím pak neměl na konci roku problémy
děkuji za odpovědi
Za neprůkazné účetnictví dostanete jen pár milionů pokutu a Vaší nejbližší osobou se stane na mnoho let exekutor. Doporučuji jít do kurzu pro začínající podnikatele - účetnictví, daně, právo, marketing, atd.. Stejně si myslím, že si děláte jen legraci - nevěřím, že by někdo tak nevzdělaný, mohl začít podnikat.
No, řekl bych, že je to zprostředkování. Dycky mne dojímá, jak je to podnikání jednoduché, pro některé.
Tak jak je to, zboží u dodavatele, ten je tady, nebo v zahraničí?
To jako shromáždit objednávky, počkat na proplacení a pak zaslat adresy objedatelů zboží do čajny? Ježíši, těch už tady je, i jáá někdy.
Když podnikám klasicky, tak zašlu objednávku, dojde faktura a tu proplatím, buď na konto, nebo při dodání zboží, při přebrání. To už je na domluvě. A podle toho co je výhodnější se vede účetnictví, podvojné, jednoduché, plátce DPH..
Na tabulku se vyprdni, jsou tabulky jednoduchého účetnictví hotové, jak papír (v papírnictví, přepsat třeba), i ten excel. Jo, BÚ jen na podnikání, nejlépe, když z něj je možno hradit do zahraničí. Jenže to bude s takovými kšefty už horší.
S takovými znalostmi to chce si vzít účetní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.