Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak spočítat mateřskou na mateřské

Od: andasek* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, jsme momentalné na rodičovské dovolené. Plánujeme, že si hned pořídíme druhé miminko. Mateřská mi končí 7.7. letošního roku.Pokud do té doby otěhotním, jakým způsobem se počítá má nová mateřská? Momentálně jsem ji měla na dva roky a pobírám 11.700,-Kč. Děkuji za odpoved... Aja

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

amores*
hodnocení

0x

Další mateřská se Vám bude počítat z měsíčního platu.Do 7.7nestihnete porodit a když otěhotníte,tak na mateřskou se chodí dva měsíce před porodem.A pak si zase zvolite bud dvouletou,tříletou a nebo čtyřletou dobu být doma s dítětem.

Pletete peněžitou pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek. Z otázky ale není moc jasné, o co tazatelce jde.

tofi*
hodnocení

0x

Pokud mate materskou na 2 roky, tak byste mela 7.7. nastoupit do prace a az pak nastoupime na materskou (6-8 tydnu) pred porodem budete vam materska vypocitana z vaseho platu a pak si opet budeme moct zvolit RD dle svych prijmu. Pokud byste do 7.7. otehotnela a mela zdravotni problemy a lekar vas uznal prace neschopnou pak nastoupime na nemocenskou a ta se bude vypocitavat z vaseho platu a pak opet tech 6-8 tydnu pred porodem nastoupite na PPM a bude se vam vypocitavat z platu, ktery jste brala pred prvni materkou

To, že má paní rodičovský příspěvek na dva roky, ještě automaticky neznamená, že má taky na dva roky rodičovskou dovolenou. Ba dokonce to ani neznamená, že má vůbec nějakou rodičovskou dovolenou, může pracovat nebo naopak může být bez zaměstnání. Každá z těch situací je jiná jak z hlediska nároku na nemocenskou, tak z hlediska nároku na mateřskou a tím i z hlediska nároku na rodičák.

tofi*

Mate pravdu - nejak jsem to brala tak, ze pani je zamestnana...

Opravdu zalezi na situaci - takze je potreba presne specifikovat jaka je vase situace.

ann*
hodnocení

0x

Mě by to také zajímalo, ale trošičku jinak, kdybych stihla porodit 2. mimi v době RD (dejme tomu, že bych měla RD na dva roky), jaké by byly podmínky pro čerpání 2. mateřské a na kolik let bych mohla na RD?

Aja nejspíše nepracuje, ale mimi se nenarodí do 7.7, tedy bude muset pracovat těch necelých 9 měsíců a z toho se jí bude počítat mateřská a bude si moci vybrat na kolik let na RD půjde, a v případě, že práci nesežene, bude na pracáku? a pak bude pobírat 7 600,- po dobu 28 týdnů od nastoupení na mateřskou a pak bude muset zvolit variantu 4 roky na RD?! je to tak tuším :)

tofi*

Stejne podminky jako pri prvni RD - vypocitavalo by se to ze stejneho platu a opet byste mela stejnou moznost volby jako pri prvnim.

ann*

A myslíte, že by to u Andáska bylo tak, jak jsem psala? Díky za odpověď na "mou verzi"

tofi*

Pokud se nemylim, tak ano - PPM se ji ubde vypocitavat z vydelku a pokud bude na UP tak rovnou odp orodu dostane tech 7600,- a nebude si moct vybrat variantu a rovnou dostane 4letou

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]