Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemocenská + rušení pracovní smlouvy ve zkuš

Od: luziferr* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, můj problém:

Dne 1.11.2010 jsem nastoupil do pracovního poměru ke společnosti Kaufla*d. V lednu jsem byl nemocný - 14 dní - skolila mě chřipka, bohužel jsem nedoléčený v úmyslu se vrátit co nejdříve do zaměstnání (práce mě bavila) v zimě a kašlal a tak mě prasklo v zádech. Měl jsem velmi omezený pohyb, jež jsem potřeboval v práci. Momentálně jsem tedy se zády na nemocenské. Teď mám po rehabilitacích záda nebolí jsem doléčen, mám mít záda však ještě 10 dní v klidu (tj. do 19.3.) jenže včera 9.3. mi přišel domů dopis, že mi ve zkušební době ruší pracovní smlouvu a platnost je ke dni doručení (chyběl mi asi týden do konce zkuš. doby). Mrzí mne to.

Co mám dělat teď? Jsem na nemocenské do 18.3. mám neschopenku. Do kdy se musím nahlásit na pracovní úřad? A jak to bude s tou nemocenskou? Teď bych měl být ještě v ochranné lhůtě s tou nemocí ne?

Nejvíc mne mrzí, že v práci se povídá, že jsem si našel něco lepšího. V pondělí tam ještě musím zajít. (momentálně nejsem schopen chodit, v rámci těch deseti dnů klidu na záda si léčím jiný úraz a včera jsem léčbu podstoupil).

Předem díky za reakce, hlavně druhého odstavce.

doplněno 17.03.11 10:28:

Dobrý den,

šel jsem se zaregistrovat na zdravotní pojišťovnu, ale tam mi řekli že potřebuji zápočták, ten však ještě nemám, na výpověď jak byla napsána a poslána koukala jak na vola, tak se tedy ptám je teď pro mne lepšáí být nebo už nebýt na nemocenské? Nárok na podporu mám a výpověď jsem dostal ve zkušební době na nemocenské, takže počítám, že bych měl být normálně v ochranné lhůtě, jak je to potom ale s tím zdravotním, nárok na podporu mám. Zítra jdu an kontrolu tak ať vím.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Na Ú se můžete zaregistrovat až po ukončení PN, protože (logika) registrujete se coby uchazeč o práci, a o tu se nemůžete ucházet, pokud jste práce neschopný. Jste v ochranné lhůtě, ale neuvádíte, od kterého dne marodíte se zády - od 1.1.2011 je prvních 21 kalendářních dní nemoci placených zaměstnavatelem, a to tak, že kromě prvních 3 pracovních směn zaplatí náhradu mzdy za následující směny, v nichž byste byl pracoval. Ovšem toto se týká pouze zaměstnanců v pracovním poměru. Pokud Vám PP skončil, neujde Vám nemocí mzda, čili nemáte ani nárok na náhradu mzdy. Pokud by nemoc trvala déle než 21 dní, začne Vám od 22. kalendářního dne nemoci vyplácet OSSZ nemocenskou dávku. Všechny doklady od lékaře - počátek nemoci, lístky na peníze, konec nemoci - předáte bývalému zaměstnavateli, ten je pošle na OSSZ. Necháte si jenom kopii se žlutým pruhem, to je průkaz práce neschopného a tím se prokážete případné kontrole léčebného režimu. Nezapomenete všechny tyto doklady na druhé straně podepsat.

doplněno 10.03.11 22:20:

*na ÚP se můžete zaregistrovat až... vypadlo mi P *hi*

luziferr*
hodnocení

Dobře moc děkuju, papíry už mám všechny odevzdány, při dlouhodobé nemoci se dávají už jen co měsíc na konci. Děkuji za odpověď.

luziferr*
hodnocení

A jste si naprosto jistá, že ta ochranná lhůta netrvá jen týden? Něco mi říká, že po týdnu bych se měl zaregistrovat, ale nevím to jistě, jen se bojím abych nepřišel po deseti dnech co jsem z práce pryč na úřad a tam mi řekli, že už mám být i přes nemocenskou dávno zaregistrovaný.

Obecně se o registraci na ÚP dá říci toto:

K registraci Vás nemůže nikdo nutit, ale musíte v tom případě za sebe platit ZP a doba se Vám nebude počítat na důchod.

Požádáte-li o zprostředkování zaměstnání nejpozději do tří pracovních dnů po skončení zaměstnání, budete zařazen do této evidence ode dne následujícího po skončení zaměstnání. Takže pro ujasnění, pokud Vám skončil pracovní poměr např. k 31. 7., potom se zajděte na úřad práce zaevidovat mezi 1. 8. až 3. 8. Pokud na tyto dny vychází státní svátek nebo sobota či neděle, lhůta se o tyto dny prodlužuje. Pokud je tedy 2. 8. sobota a 3. 8. neděle, můžete se zaevidovat do úterý 5. 8. a v evidenci přitom budete veden úřadem práce od 1. 8. Je to i kvůli podpoře, tak o ni můžete požádat od 1. dne po skončení pracovního poměru (pokud splníte ostatní podmínky přiznání).

Pokud se nahlásíte později, přicházíte pouze o jednotlivé dny podpory, pokud na ni máte nárok. Zdravotní pojištění máte zaplaceno za celý měsíc, i kdyby jste se nahlásili později (např. pracovní poměr skončí k 30.9., vy se zaregistrujete k 31.10., přijdete o měsíční podporu, pokud na ni máte nárok, ale zdravotní pojištění máte zaplacené za celý říjen). Sociální pojištění vám hrazeno nebude, pouze doba, po kterou budete veden v evidenci uchazečů o zaměstnání se vám započítává jako účast na důchodovém pojištění, a to po dobu, kdy vám náleží podpora v nezaměstnanosti, a nejvýše v rozsahu tří let po dobu, kdy vám podpora nenáleží.

Pro Vás nastává komplikovaná situace: protože jste v pracovní neschopnosti, nemůžete se přihlásit do evidence uchazečů o zaměstnání na úřadu práce. Registrovat se můžete až po ukončení pracovní neschopnosti.

Odpovídání je nesnadné i proto, že jste neuvedl datum, kdy jste onemocněl, ani datum, kdy Vám skončí (skončil) prac.poměr. Pokud budete bez práce ještě v tom období, kdy by Vám zaměstnavatel měl platit náhradu mzdy (prvních 21 kalend.dní nemoci, pouze za pracovní směny), nebude Vám samozřejmě platit nic. Zároveň si musíte sám hradit zdravotní pojištění, a to až do doby, kdy Vám začne správa sociálního zabezpečení vyplácet nemocenskou. Pak za Vás zdravotní pojištění hradí stát.

Své zdravotní pojišťovně byste se měl přihlásit do osmi kalendářních dnů od skončení pracovního poměru - nezapomeňte oznámit každou skutečnost, tedy i to, že Vám skončil prac.poměr, že jste nemocný, že jste se registroval na ÚP...

luziferr*
hodnocení

Na neschopence jsem déle jak 21 dní, tuším od 20 ledna a konec prac. smlouvy byl ke dni 9.3.2011

Takže to už Vám vyplácí nemocenskou OSSZ. V klidu zůstaňte doma, nahlaste ZP, že jste nemocný a že jste ukončil PP a na ÚP se přihlásíte, až budete mít ukončenou neschopenku (opět nahlásíte ZP, že jste v evidenci ÚP).

hodnocení

0x

Ve zkušební době se nedává výpověď, ale ukončí se pracovní poměr (z výpovědi plynou jiné právní důsledky, např. výpovědní lhůta, což při skončení PP ve zkušební době neplatí). Zkušební doba Vám skončila zřejmě 31.1.2011 (tři měsíce), ale prodlužuje se o první 3 týdny pobírání náhrady mzdy v nemoci, takže asi s Vámi ukončili PP víceméně podle zákoníku práce správně.

Dokud marodíte po skončení PP, zdravotní pojištění za Vás platí stát, ale zdravotní pojišťovna musí vědět, že jste ukončil PP a marodíte v ochranné lhůtě, aby si Vás zařadila do správné kolonky. (Jestli je pro Vás lepší být nebo nebýt na nemocenské? Buď jste nemocný nebo ne a podle toho se zařídíte.)

Až Vás doktor uschopní, zaregistrujete se na ÚP a tuto skutečnost zase nahlásíte své zdravotní pojišťovně.

Zaměstnavatel by Vám měl dát zápočtový list (potvrzení o zaměstnání).

Úředníci si zvykli chtít po občanech různá potvrzení, aby si ulehčili práci (nic proti úředníkům, v současné právní džungli to ani jinak nejde) a nikdo není schopen donutit zaměstnavatele, aby svým (bývalým) zaměstnancům ta potvrzení vydali... bohužel nikde jinde je nelze získat. Na ÚP po Vás pravděpodobně budou chtít např. kopii evidenčního listu důchodového pojištění, aby bylo jasné, že máte pojištěnou dobu a nárok na podporu. Ale zaměstnavatel má na vyhotovení ELDP ze zákona čas 30 dní po posledním vyúčtování... a občan vynervovaně lítá sem tam...

Hodně štěstí a pevné nervy. Nic víc Vám už nejspíš neporadím.

luziferr*
hodnocení

Ano zrušili mi smlouvu, nikoliv výpověď, zrušili mi ji v době nemocenské, ale také v době zkušební. Poslali mito poštou platnost = dnem doručení, doručenos dodejkou. No tak já měl na mysli lidsky co je pro mne lepší, zda jít na pracovní úřad co nejdříve abych nemusel platit nějaké poplatky za zdravotní, nebo zda být doma kdyžm mě platí stát. Zítra jdu vytahovat stehy a na nějaké velké vycházky to stejně nevypadá, ale když prac. úřad najde stejně během prvního měsíce ***. Tak proto no. Mno uvidíme co už...

Děkuju za radu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kdy chodí nemocenská

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]