Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proplacení dovolené

Od: iveta123 odpovědí: 12 změna:

Dobrý den.

Můj pracovní poměr skončí dnem 31.12.2012,měla jsem smlouvu na dobu určitou.Jsem již 3 měsíce práce neschopná a zbyla mi ještě nevyčerpaná dovolená.Zaměstnavatel mi tvrdí,že musím nejlépe 30.12.2012 se nechat lékařem uznat práce schopným a hned druhý den si nechat vystavit neschopenku novou,jinak mi dovolenou neproplatí,že musím alespoň jeden den být v práci.Má na toto zaměstnavatel právo? Děkuji za odpověď

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stirecek*
hodnocení

2x
Jestli přerušíte nemocenskou, ztratíte hodně peněz. Po nástupu na další nemocenskou první tri týdny nedostanete vůbec nic. Na dovolenou to nemá žádný vliv.
iz*

Štírečku, je to jinak: Skončí-li jeden den jedna neschopenka, a začne-li následující den další neschopenka, považuje se další neschopenka za pokračování předchozí neschopenky.

Tzn., že by odpadly by první 3 dny bez náhrady a náhrada mzdy od zaměstnavatele (OSSZ by dál pokračovala ve výplatě nemocenského).

stirecek*
No to ano, uz se mi to kdysi stalo, v pátek mé doktor vypsal a v sobotu ruplo v zádech znovu, takže šup na pohotovost. Ona ale píše ze má jit na jeden den do práce, takze by musela jít az druhý den. Je to ale hloupost,protože na proplacení dovolené má nárok ze zákona, bez ohledu na to jestli marodí nebo ne.

iz*
hodnocení

1x

Iveto, zaměstnavatel se mýlí, jestli si myslí, že Vám dovolenou nemusí proplatit.

A na jeho čachry s neschopenkou nepřistupujte. Nevím, jak by k tomu přišel Váš ošetřující lékař, kdyby Vám jeden den na Vaši žádost ukonšil neschopenku a druhý den byste přišla s tímtéž problémem znovu.

I kdyby Vám lékař neschopenku ukončil a další den vystavil novou, měl by s tím zaměstnavatel práci. Nová neschopenka by se považovala za pokračování původní nemoci, lístky na peníze byste až do konce nemoci dále předávala bývalému zaměstnavateli.

Přiznám se, že nerozumím tomu, co tím zaměstnavatel sleduje.

doplněno 19.12.12 17:42:

Pro Ron:

Varianta, že by tazatelka neměla odpracovaný potřebný počet pracovních směn, mne také napadla.

Z textu dotazu však mám dojem, že má tazatelka nárok ověřen.

ok®

co tím sleduje? prostě chce s ní "vydrbat"

tak to je *bum*

ok®
hodnocení

0x

mluví bludy!

hodnocení

0x

Určitě nemá zaměstnavatel na toto právo.

zkuste ověřit moje tvrzení u odborníku zde:

business.center.cz/...

do několka minut máte kvalifikovanou odpověď.

hodnocení

0x

Dobrý den. Iveto, na proplacení dovolené s ukončením pracovního poměru máte nárok ze zákona. Zaměstnavatel si nemůže upravovat zákoník práce a ten hovoří jasně! Viz:

§ 222, odst. 2 Zákoníku práce)

Zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu za nevyčerpanou dovolenou pouze v případě skončení pracovního poměru.

V případě, že Vám zaměstnavatel tvrdí, že Vám dovolenou neproplatí, upozorněte ho, že porušuje zákoník práce a Vy se obrátíte v tom případě, se stížností na jeho postup, na inspekci práce.

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Souhlasím s ostatními, nevím co zaměstnavatel touto radou sleduje. Jediné co mě napadá, že Vám na žádnou dovolenou nárok nevznikl, že jste neodpracovala potřebný počet dnů a že Vám právě ten jeden odpracovaný den chybí. Nepíšete, jak dlouho Váš pracovní poměr u zaměstnavatele trval.

Zaměstnanci, kterému nevznikl nárok na dovolenou za kalendářní rok ani jeho poměrnou část, protože v kalendářním roce nekonal u téhož zaměstnavatele práci alespoň 60 dnů, přísluší dovolená za odpracované dny v délce jedné dvanáctiny dovolené za kalendářní rok za každých odpracovaných 21 dní.

V žádném případě ale nedoporučuji pracovní neschopnost ukončit, jeden den odpracovat a nechat si vystavit novou pracovní neschopnost. Po ukončení pracovního poměru nemáte prvních 21 kalendářních dní nárok na náhradu mzdy. Dostala byste až nemocenskou od 22. kalendářního dne. Ty první tři týdny byste byla zcela bez prostředků. Za ty případné dva dny proplacené dovolené to opravdu nestojí.

artik*

to bude dostávat nemocenskou ,když bude bez práce? Sociálka neplatí nemocenskou nezaměstnaným . rád bych věděl jak to je . Děkuji

stirecek*
UP ji zaeviduje az po skončení nemoci. Tedy az bude uschopnena.
ron*

Správa sociálního zabezpečení vyplácí nemocenské dávky i nezaměstnaným. Podmínkou je pokračování nemoci z doby trvání nemocensky pojištěného pracovního poměru či vzniku pracovní neschopnosti v tzv. ochranné lhůtě. Ochranná lhůta je 7 kalendářních dní od skončení pracovního poměru . Nemocenské náleží až od 22. dne trvání nemoci.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]