Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Stalo se to, že jsem prodávala starší mobilní telefony poté, co jsme si koupili nové. Třeba manželův jsem prodala za 4 tisíce, což byla velmi slušná cena s ohledem na stav a pořizovací cenu. Ale to neřeším. Jde o to, že v zastavárně jsem viděla ten samý za 2 000,- Kč. Nedávno z té samé zastavárny přišel kolega z práce, koupil si tam telefon za tisícovku. Ten telefon byl v hodně slušném stavu a já se jen tak podívala na různé inzerce, za kolik ho prodávají v bazarech. Minimální cena se pohybovala od 2 tisíc. Takže mě okamžitě napadlo, že by to byla slušná injekce do rodinného rozpočtu. (podnikat zatím nechci, brát to jako hlavní příjem taky ne). Prostě bych koupila v té zastavárně telefon a s nějakým ziskem ho prodala. Manžel mi tvrdí, že si koleduji o průšvih. Nechápu o jaký, dále to vysvětlil pouze tím, že můžu narazit na kradený telefon a hromadu dalších věcí. Hromadu opět dál nespecifikoval.
Myslíte, že to je dobrý nápad? Nebo to může mít nějaké skryté problémy?
Předem velice děkuji za cenné rady a názory.
Jako nápad to není špatné, nakonec princip je takový, že levně koupím a dráž prodám. Jak jednoduché a prosté.
Ale manžel má pravdu, kdyby to bylo kradené a přijde se na to, tak to orgány zabaví. Obecně se říká, že co je levné smrdí.
Ale jako přivýdělek to možné je, a co živnosťák? Levné je to proto, že ti lidi potřebují peníze, tak to tam nechají za zlomek ceny a když bazarista dá na to 100 a více % tak vydělá, je to prodejné a potřebuje se toho zbavit, točit peníze.
No a pak je tu možnost reklamace od kupce. Viz ObčZ.
Bussi, díky moc. Živnosťák bych začala řešit tak po zkušebním období 2-3 měsíců při zisku vyšším jak 10 tisíc. To si myslím že je postačující a nastupuje riziko, že se o mě začne zajímat FÚ.
Pokud bych získala tak 2-3 tisíce za měsíc, byl by živnosťák na škodu. Si myslím.
přivydělávám si prodejem použitých autodílů,taktéž aukro-ale podstatné pro úspěch vidím v tom,že i na ony použité věci dávám záruku(byť zhruba 14denní na montáž a odzkoušení),jedná se především o altíky a startéry,takže je to svým způsobem i nutnost...No a podobné to je(bude)i s telefony,navíc vcelku zásadní otázka je původ tydlifonu-Před koupí bude nezbytně nutné min.zkontrolovat IMEI na on-line stránkách min.vnitra(bazarista určitě bude mít na "krámě" net,a automaticky by měl být ochoten umožnit takovou kontrolu v rámci solidnosti),pak bych pořídil nějaké malé UV svítítko a zkontroloval nějaké možné popisky pův.majitele...Prostě co nejvíc ošetřit jakože původ...,další stránkou je technický stav-ne vše se projeví při zapnutí a vyzkoušení...Jinak ŽL bych asi neřešil,až případně od určitého objemu obchodu,a to z měsíce na měsíc asi nebude(byť vám to přeji)-tak ať se daří...
Erich, díky. Hodně důležité rady, už si je píšu. Hlavně s tím IMEI. U nás je země neoraná, je tu zastavárna, v ní člověk, který se z ní nehne a co koupí koupí, co prodá prodá. Z krámku ni krok.
To samé je jeden místní starožitník. Je to takový recesista, jezdí ve Warťasovi a jeho starožitnictví je spíše vetešnictví. Koupí kde co od lidí, kteří kdesi cosi najdou i u kontejnerů. Ale občas tam zahlídnu zajímavé kousky, porcelán, sošky, obrazy. Jeho přístup? Chceš to? Tak si to za dvacku vem, já tomu ci.. dal desetikačku, tak ať z toho něco mám.
Tam tuším taky možnosti, ale to bych už musela do Aukra, protože o starožitnostech vím naprosté nic.
Jestli se nepletu tak ze zákona se musí na použité zboží dávat záruka 6 měsíců. To že si s klientem domluvíš 14 dní na to nemá vliv, ze zákona se nelze domluvit na horších podmínkách než co stanovuje zákon.
Právě že ne, dokonce při obchodu mezi dvěma firmami nemusí být záruka vůbec, je to na jejich dohodě.
Při prodeji koncovému klientovi (a je jedno kdo to prodává) je záruka - respektive odpovědnost za vady - na nové i použité zboží.
A takhle dopadají veškeré mé dobré nápady na podnikání.. Většinou to začíná a končí argumenty manžela, tentokrát jsem si řekla, že se zeptám i jinde. A je to.
(a že už jich bylo)
Důležitý je to nevzdat a někdy být třeba i tvrdohlavý.
Třeba když mě manželka řekla jaké zboží by chtěla zařadit do našeho eshopu tak jsem si myslel, že to nemá cenu prodávat protože to nikdo přes internet nekoupí. No a nakonec nám to zboží dělá asi tak třetinu obratu
PS: co to je samozřejmě neřeknu.
PPS: použité mobily to opravdu nejsou
Dobrý den. Více věřte manželovi. Ono obchodování na první pohled vypadá jako procházka růžovou zahradou a také to vypadá, že se jedná o bezpracný zisk. Mohu Vás ubezpečit, že pokud nemáte své vlastní nebytové prostory, tak musíte jít do podnájmu, Tam budete mít nějaké náklady na nájem, na energie, na vybavení atd. A že tam budete pouze pár chvilek po zamestnání? To je iluze. Tam musíte být pro potencionálního zákazníka přítomna permanentně. Nakonec zjistíte, že ty výdělky nejsou až tak zajímavé a ty mobily , které neprodáte rozdáte zdarma a vrátíte se domů k PC a budete dál rozmýšlet, kde se dá vydělat několik peněz. Znám několik starožitníků, či provozovatelů bazarů, a ti to raději vzdali, protože jedině prodej kradených téměř nových věcí je výnosné. A to buď budete jednou nohou v kriminále, nebo se na to vybodnete. Skrytý problém je, že to všechno nevíte a zjistíte, až je pozdě. Buď jste na šikmé ploše, nebo bez peněz. Jó takové hadry koupené na kila a prodávané s marží 1.000 % to je kšeft. Ale to je už obsazeno. S pozdravem Laďa
Po zastavánách najdeš určitě "levné" mobily, ale podnikat s tím je podle mě sebevražda. Za prvé je za tu cenu samozřejmě velmi pravděpodobné vysoké procento kradených mobilů, navíc netušíš jak se s takovým "superlevným" mobilem zacházelo - přesto na něj ale musíš ze zákona dávat kupujícímu záruku.
Navíc je hezké že koupíš za tisícovku a prodáš za dva, ale nezapomeň že měsíčně musíš (ať vyděláš nebo ne) pravidelně odvádět pár tisíc na sociální a zdravotní pojištění. Navíc trh je přesycený, to než by se ti povedlo takový mobil prodat by taky klidně mohlo trvat dva měsíce...
No já to mám zatím vymyšlené tak, že bych zůstala dál zaměstnancem tam, kde jsem (viz. zdrav. soc.) Tohle jsem právě brala jako dobrý nápad po zkušenosti s našimi telefony, za týden jsme měli do kasičky pár tisíc, za práci max. hodinovou. Jestli by se to rozjelo, tak pak podnikat ano, ale nedělám si iluze, jen jsem to chtěla zkusit.
Řeknu to takhle. Podle mě má takové podnikání smysl jen tehdy, pokud máš "šikovné kamarády" kteří tě zvládnout zásobovat atraktivním zbožím za minimální cenu. A protože předpokládám že jsi spíš typ člověka který takové "kamarády" nemá, tak bych ti tenhle obor fakt moc neradil... Ale každý svého štěstí strojvůdcem
Mě blízká tématika, co já toho zkusila než jsem se uchytila...
ŽL pokud chceš prodávat přes Aukru je nutný ihned, nikoliv za 2 - 3 měsíce, je úplně jedno jaký je obrat ale opakované prodávání je považováno za "soustavnou činnost" a tam je nutné ŽL mít. Pokud přes jiné soukromé servry, skoro nikdo Vám na to nepřijde.
Co se týče těch kradených mobilů, s tím nic neuděláte, pokud máte doklad od koupi ze zastavárny žádný trest Vám nehrozí.
Ale toto se Vám moc často asi nestane, to je to poslední čeho bych se bála.
Dále minimální měsíční platby ve Vašem případě
ZP : 0,-
SP : 723 ,-
Doplatky pojištění a daní příští rok.
Vedení daňové evidence, pořád na poště atd.
Ale nenechte se odradit, odvážným štestí přeje, věřte mi
jen tak technicky-na základě čeho ,cituji:"ŽL pokud chceš prodávat přes Aukru je nutný ihned, nikoliv za 2 - 3 měsíce,...?" To by mne docela zajímalo...,A už jen logicky-myslíte,že všichni uživatelé,kteří vystavují(a opakovaně-soustavně)předměty(a že většina uživatelů má třeba x desítek aukcí,předmětů-a nejdená se o soukr.výprodej šatníku apod...) k prodeji,mají ŽL ...?! Od toho existuje na aukru tzv."podnikatelský účet",případně "aukro shopy"-to už je ona "soustavná činnost" ...Díky za reakci
doplněno 09.03.11 21:16:adresováno uživateli "roboot"
Mařenko, pokud máš šikovný zdroj nákupu, tak po něm skoč. Můžeš prodávat na Aukru, ale tam po tom FÚ teď jde, ale až od částky 20.000,- za rok. Takže s tím bych si hlavu nelámal. Jsou i jiné inzertní servery, po kterých ani pes ani FÚ neštěkne. ŽL bych řešil až podle toho, jak to půjde, zdroje nejsou nevyčerpatelné i když to tak zpočátku třeba vypadá. S chutí do toho, odvážnému štěstí přeje,
Láďo, díky. Tak jestli až od 20 000,- Kč, je to pohoda. Protože to bych měla udělat za měsíc, pokud bych chtěla podnikat. No a jestli to udělám až za celý rok, nebudu řešit živnostenský list, to by musel mít ŽL každý, kdo si odveze občas sběr. Hodně o tom přemýšlím, protože bát se každý den o práci, prosit se o výplatu, to mě fakt neba.
A opět...
Pokud paní prodá za 20 000,- 40 telefonů jde o soustavný prodej a nikoho opravdu nezajímá, že je pod dvacet tisíc...
Prosím, přetěte si o tom i Aukro forum, je tam toho dost a dost, dobrou
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.