Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Vy co mě znáte, prominete, snad? Víte jak se nevyznám v politice a už vůbec v jejich cizí řeči. Narazila jsem na tenhle článek.
Rozumím tomu dobře, že si vyberu datum svého úmrtí, např. že zemřu v 80ti letech a podle toho mi vyměří "rentu"z důchodového spoření? Něco jako je to u maminek, že si zvolí, jak dlouho budou s dítětem doma.
Druhá věc. Rozumím správně tomu, že pokud se rozhodnu přispívat na důchodové 5% uvedenými v článku níže, tak o těch 5% budu platit míň sociální pojištění, které se platí teď? Takže nula od nuly pojde?
Prosím a děkuji moc.
marenko, nehodlám hrát o svůj život (smrt) poker. Nejsem nezodpovědný cynik.
Původně bylo řečeno, že všechny takto vybrané peníze půjdou do penzijního pilíře. Postupně vyplývá na povrch, že tomu tak nebude a už je někde celá tabulka, kam se budou částečně přelívat. Každý to vysvětluje jinak, protože tenhle nápad je podle mě logicky nevysvětlitelný. I kdyby jste zvolila variantu, že zbytek Vašich peněz bude předmětem dědictví, zas je tam podmínka (nevím, jestli je v článku uvedená, tolik jsem tomu svého drahého času nevěnovala), že dědic musí rovněž tohle důchodové spoření mít. Pokud ho nemá, má smůlu a peníze končí v rukách fondu.Nechci domyslet, co se stane, pokud dědic zemře a zůstanou po něm malé děti. Kdo bude opatrovníkem těchto peněz do jejich zletilosti to jsem se nikde nedočetla. Nevěřím, že ti chudáčci něco z peněz uvidí. Je to běh na dlouhá desetiletí. A abych živila soukromé fondy, které si pak vždycky zdůvodní svůj úpadek, když se předtím napakují - to už tady bylo v bleděmodrém s bankama.
Viděla jsem diskuzi s VŠ profesorem, ekonomem . Jasně řekl, že stávající systém penzijních pilířů je dostačující ,je spočítané, že stávající DPH musí stačit a že je to pouze zájem politiků, jinýmu slovy zájem, jak se dostat nějakou cestou k penězům lidí.
Viděla jsem i diskuzi se zastáncem této reformy, kde pravil, že do konce léta musí být hotová legislativa, na které se už pracuje. Jednání teprve budou probíhat. Celkem si umím představit jak se den po schválení zákonu zjistí, že je třeba to či ono novelizovat ( běžná praxe v naší zemi) a nežli k tomu dojde, znalé , dobře předem informované štiky už pojedou...
Odhaduji, že prvních 15 let vybrané peníze půjdou na výstavbu soukromých paláců, kanceláře, platy,luxusní dovolené apod. Ve chvíli kdy by se měly začít vyplácet první renty se zjistí, že např, fond špatně investoval a nic nemá. Nikdo za nic nebude zodpovědný a v JAR nebo na Seyschelách se dá hezky dožít...
A už vůbec je těžko pochopitelné, že zrod a obhajobu téhle myšlenky prozazují právě ti, kteří tady vládli financemi celé roky a za tím účelem přecházeli z jedné politické strany do druhé, navzájem se poplácavali jak jsou výborní a nyní za nic nemůžou a vymýšlí další nesmysly . Aniž by přiznaly, že tyhle nesmysl už vymyšleny byly.A tam kde je uvedli v praxi, tam také zkrachovaly.
Ale třeba mladí lidé, životem neopotřebovaní - tedy důvěřiví, idealističtí a trochu naivní to vidí jinak a budou touto daňovou reformou nadšeni. Přeji jim hodně štěstí - za sebe říkám NE.Karina
Karino, k Vám prostě není nikdy co dodat, čím oponovat, co měnit, zkrášlovat či hanit na odpovědi.
Doufám jen, že dodrží co říkali. Prý tohle bude povinné pro mladší 40 let. Je to sobecké, ale hurááá, 40 mi bude v září. Kašlu na ně, ale ne natolik, aby nevyšla s ostatními do ulic, pokud se to včas dozvím.
A může proti mě jít někdo s nabitou pistolí. Je mi to srdečně jedno. Koukám jen, že snad tomu všemu nerozumím ne proto, že bych byla naprostý blb, ale ono snad tomu všemu rozumět v dobrém smyslu nejde. Kam jsme se to dostali...
No co já vím,tak podle posledního rozhodnutí to bude nepovinné,což jenom vítám.Nevím,proč bych měl někomu přispívat do soukromého fondu,který dřív nebo později bude stejně vytunelován.Mně ještě pár let do těch 40-ti let zbývá,tak pevně věřím,že vláda své rozhodnutí už nezmění...
Já to chápu tak, že jde o to, jak vyvést 3 % z důchodového pojištění do soukromých fondů _ další tunel. Fondy budou třicet let ve velkém plusu, neboť nebudou prozatím nic vydávat. Ale až začnou po 30 letech vyplácet renty, tak se za pár let dostanou do stejné situace jako dnes _ bude více těch, kterým se vyplácí renta než těch, kteří přispívají.
Také pochybuji, že kdyby se rodilo více dětí, tak že se současný důchodový systém nebude dostávat do potíží. Vždyť již nyní je velké procento nezaměstnaných mezi mladými. Tím, že se prodlužuje věk odchodu do důchodu, tak tím je méně pracovních míst pro mladé.
Ta první otázka - asi jo, taky to tak chápu.
Ta druhá otázka - ne, ze současného důchodového pojištění by měla jít 3% a k tomu NAVÍC by měla být povinnost platit si 2%. Tedy navýšení povinných odvodů o 2% oproti současnému systému.
Ještě k tomu navýšení - včera (nebo předevčírem) jsem četla, že by politici rádi ulevili zaměstnavatelům a i jim slevily 2% ze sociálního pojištění. Ovšem aby peníze státu nechyběly, tak by zároveň chtěli o ta 2 % navýšit odvody zaměstnancům na zdravotní pojištění. Ovšem vyjádřili optimistickou představu, že aby natom zaměstnanci netratitli, tak jim určitě zaměstnavatelé rádi přidají na mzdě, když budou mít tu slevu na sociálním pojištění
Tak já neví. Mně se to, v mém důchodu, už netýká, taky jsem neviděl žádně paragrafované znění, tím méně schválené... na to si budeme muset počkat, ale tak, jak to píše marenka v bodu 1 svého dotazu, bych tomu nerozuměl. Prostě si zvolím trvalou doživotní rentu, nebo rentu na dobu určitou. Dnes je ještě možnost výplaty celé částky hned.
Děkuji moc oběma, už to chápu. Zároveň jsem si při čtení odpovědí řekla "no jo, ty vado"
(taková jsem já)
Za prvé, už vidím, jak zaměstnavatel přidá zaměstnanci, co na něm ušetřil. Ha ha ha... lepší komentář nemám..
No a s tím tunelem. Je pravda, že to je výborná příležitost, opravdu pár let budou mít jenom příjmy a ne výdaje. Sakra, asi si založím nějakou pojišťovnu.
No vidíte to a zas mě napadla zvláštní myšlenka. Proč se neudělá státní fond na to spoření, resp. odvody? Proč je exekutor v souromé sféře a není státní? Vždyť by ty peníze šly zpátky státu.
Když se nad tím zamyslím, tak by se mi fakt vyplatilo založit tu pojišťovnu. Parádní příjem 30 let. Pak, až bych měla začít vyplácet, to mi bude 70, řeknu pardon, nic nemám. Klidně vyměním luxus do 70, za těch pár let v base potom. A to jsem zvědavá, jestli na to už taky někdo přišel, nebo ne. Sázet se nebudu.
A koho ze současných významných politiků znáte, že vůbec přemýšlíte o možnosti, že byste si založila pojišťovnu? Nesleduji detailně, ale předpokládám,že do druhého pilíře bude puštěno jen několik málo vyvolených fondů...
No právě... pokusila jsem se o ironii, protože tohle bude moc dobrý bysnys. Pro koho? Nevím, ani asi vědění koho mi bude k ničemu. Věříte, že s každými narozeninami mám radost, že jsem zase starší? To značí jen to, že někde něco v pořádku nebude.
to nick marenka ...
co ocekavate od byvalych vexlaku, kteri vytrvale stepovali blahe pameti pred kazdym tuzexem a od byvalých pasaku z hotelu jalta, alcron ci olympic, kteri dnes stepuji 20 let ve snemovne, senatu a ve vlade? jejich moralni a pravni vedomi konverguje k nule. socky (blahe pameti na letne na chvili moudry cesky lid) a jejich problemy jsou jim na hony vzdalene...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.