Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Společná hypotéka vs rozchod

Od: ter* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, s přítelem sme si vzali společnou hypotéku na byt kde figuruji jako spoludlužník. Rozešli sme se a přítel chce abych se odstěhovala a podepsala mu dohodu, že po něm nebudu nic požadovat. Banka mě ale jako spoludlužníka nevyškrtne a pokud přítel přestane splácet budou to vymáhat po mě a jako spoludlužník nemám ani ze zákona právo to po něm pak soudně vymáhat. Neexistuje nějaký způsob jak to právně ošetřit než se z bytu odstěhuju? Popřípadě jaké budu mít šance kdyby k této situaci došlo?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vosikac*
hodnocení

2x

Nejlepší řešení, jak se do budoucna vyhnout případným problémům je byt prodat. Budete mít klid a také čisté konto pro případné řešení své bytové otázky. Nebo ať si chytrák najde jiného spoludlužníka!

Nenechte se obbít v žádném případě nic nepodepisujte!

Za čas tu můžete řešit otázku, že bývalý přítel přestal platit a banka vymáhá závazek po vás.

marenka*

*hej*Přesně tak. Tohle by byla hodně drahá zkušenost. Podepíšete mu papír, že nebudete nic chtít. Nu, dobře, ale jak dopadnete? Budete splácet něco, co ani nemáte? Váš bývalý přítel je s prominutím vy@caný jak beruška. Bohužel není ojedinělý exemplář, takových jako on je... Zkouší s vámi vydupat, nedejte se. Já osobně bych zašla na banku, u které splácíte hypotéku, tam se zeptala na možnosti a cokoli by se vymyslelo doma, tak konzultovat s právníkem. On se vám právník může zdát drahý, ale proti tomu, co riskujete...

Já vůbec nějak nemůžu pobrat, jak tohle někdo může vůbec navrhnout. Ty se odstěhuješ a budeš mi platit byt. *bzum*

doplněno 08.03.11 11:49: Sice nejste manželé, ale nějaká inspirace jak z toho ven by se tu našla...
Předpokládejme, že rozvádějící se manželé se dohodnou, že jeden z nich zůstane v domě se závazkem, který bude sám splácet. Vyvázání může být ale problém!
Vyvázání spoludlužnictví manžele nebo manželky z domu není jednoduché
Tady může nastat ovšem problém číslo 1. Banka to nemusí vůbec povolit, pokud ten, kdo chce dále sám splácet, nebude dostatečně bonitní, neprokáže bance požadovaný příjem. V takovém případě nezbývá, než se pokusit najít jiného spoludlužníka, což může být velmi náročné a nemusí se setkat s úspěchem. Pokud se vhodný spoludlužník najde, druhý manžel se z hypotečního úvěru
vyváže.
Tady ale velký pozor - jsou případy, které by měly být varováním pro ty manžele nebo manželky, kteří dům opouštějí a nejsou nadále už jeho spolumajiteli! Oba manželé musejí společně požádat banku o vyvázání jednoho z nich ze závazku splácet hypotéku. Jinak to banka neudělá. Neboli ten, kdo z domu odchází, si sám banku o vyvázání z úvěru požádat nemůže. Takže by nadále všude figuroval s poznámkou, že splácí hypotéku a další úvěr mu už nikdo nedá.
Nové bydlení rozvedeného - musí mít patřičné zisky
Pokud se ale opravdu smluvně manželé dohodnou, že podají bance žádost
o vyvázání jednoho z nich a banka
to provede, může si manžel odcházející ze společného domu zažádat o "svou"hypotéku na své nové bydlení. I to může ovšem mít háček. Banka k němu přistupuje jako k úplně novému klientovi, takže opět musí prokázat dostatečné příjmy. Pokud nejsou akceptovatelné, musí opět hledat
spoludlužníka (rodiče, kamarádi, ...), nebo se spokojit jen s částí peněz, které mu banka schválí, a zbytek najít jinde.
Ponechání úvěru a vyplacení rozvedeného
Další možností je, že jeden z manželů v domě zůstane, bude nadále sám splácet a ještě toho druhého vyplatí, aby si mohl pořídit vlastní bydlení. To ovšem opět záleží na vzájemné dohodě.
Krajní mez - společné bydlení rozvedených
A pokud se nic nepovede, k dohodě nedojde a banka nic nepovolí? Po neúspěšném vyčerpání všech možností je tady však ještě jedna situace - ze všech možná psychicky nejnáročnější - rozvedení manželé zůstávají spolu bydlet v domě nebo bytě a splácejí dále...
zbynekmlcoch.cz/...

cyril*
hodnocení

0x

Nemovitost, kterou je ručeno, je ve vlastnictví koho? Případně nemovitost, ve které jste společně bydleli?

Jak si upravíte své vzájemné vztahy s bývalým přítelem je jedna věc a jak to budete mít s poskytovatelem hypotéky je věc jiná.

vosikac*

Pokud slečna figuruje jako spoludlužník (přistupitel k závazku), nejspíš nebude úvěr krytý zástavou nemovitosti.;)

cyril*

Nejspíš budete mít pravdu! Jen mi zkuste najít jednu jedinou "hypotéku", která není jištěna nemovitostí! Já takové zatím neznám a ani naše právo, ale rád se nechám přiučit.

vosikac*

Kolega si bral hypotéku na družstevní byt a ručitele mu dělal otec, těžko by zastavil družstevní byt.

doplněno 08.03.11 12:33:

Omlouvám se, bylo to Stavební spoření, protože měl naspořeno cca 250 tis. a 700tis. si bral.

cyril*

To je sice hezké, ale víte naprosto jistě, že se jednalo skutečně o "hypotéku" a ne o jiný typ úvěru a také že pokud to byla hypotéka, tak že nabyla jištěna zástavou nemovitosti?

doplněno 08.03.11 12:35:

Tak jsem rád, že se to vyjasnilo a že nejsme ve při. *placni*

ter*
hodnocení

Děkuji za odpovědi. Vlastnictví je napůl a ručíme tou nemovitostí. Je tedy možné, že když přestane splácet a banka to bude vymáhat po mě, tak ta nemovitost prostě připadne bance?

vosikac*

V tom případě netuším co řešíte *nevi*

Buď se domluvte a byt prodejte nebo ať vás vyplatí a svůj podíl na bance vyplaťte, pokud to půjde. Ani nepřemýšlejte o tom, že mu něco podepíšete ... Nikdy nemůžete vědět co se stane!

nejen, že Vás bude banka uhánět, ale budete v registru jako nespolehlivý klient a dlouho Vám žádná banka nepůjčí ani korunu.

lui*
hodnocení

0x

Domluvte se nejdřív a hlavně s poskytovatelem hypotéky. To je Váš partner. On, a jen on Vám sdělí, kudy z toho ven, jaké řešení budou akceptovat. A až potom to ostatní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]