Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trhani mandli - co nasleduje?

Od: martinaa* odpovědí: 10 změna:

Pekny vecer, pred casem jsem se zde radila ohledne trhani mandli. Nakonec jsem zvolila ano. Na co se mam pripravit ohledne trhani? Zni to blbe:) ale ja si na to potrebuji vysetrit cas a psychicky se pripravit:). Pobyva se jako kdysi nejakou dobu v nemocnici, nebo se to dela ambulantne? Mam se pripravit na nejakou krev a zasobit se horou nanuku? A muzu po zakroku normalne mluvit? Dekuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Čím je člověk mladší, tím je lepší průběh. Napíšu Vám svoji zkušenost, ale každý to snáší trochu jinak. Doufám, že se jedná o krční mandle? Já jsem byla na operaci ve svých 44 letech. Neměla jsem angíny, jen jsem měla stále hnis v mandlích, který mě vždy čistili na krčním, brala antibiotika, ale nic nepomáhalo, tak jsem kývla na trhání...spousta lidí mi to rozmlouvalo, že z toho jsou záněty průdušek, angina pectoris atd...ale mě už se ten zánět vrážel do kloubů, boleli mě kolena...Samotná operace je v poho, uspí Vás, ale potom to je horší, ta bolest tam je, připravte se na to a nebojte se říkat o prášky na bolest, po nich je to snesitelnější. První den po se jen pije studený nápoj, je dobré to prospat...Pak jsem měla kašovitou stravu, piškoty a čaj, ale ono toho do sebe moc nedostanete. Studené, ledové obklady na krk, často měnit, chodila jsem za sestrou i v noci. V nemocnici jsem byla týden, pak jsem ještě asi 14 dní nemohla pořádně jíst, nejvíc bramb. kaši, dušenou mrkev, přesnídávky, piškoty, jogurty a zmrzlinu. Hodně mi pomohlo kloktat heřmánkovou emulzí. Nevím, jestli to je důsledek toho, že nemám mandle, ale od té doby bývám často nachlazena, už jsem měla zánět průdušek a když je hodně sychravo, moc venku nemluvím a snažím se nedýchat pusou, nebo si zakrývat pusu šálou, přijde mi, že ten vzduch jde hned do průdušek. Sice mě nebolí klouby, neb zánětlivé ložisko zmizelo z těla. To si každý musí rozhodnout sám, neb už to je nevratné. Velké plus bylo, že jsem během těch 3 týdnů zhubla 8 kilo, neb jsem moc nejedla, spíš pila.

Jiní lidé si to pochvalují, že netrpí na angíny atd. Já se léčím již 20 let s vysokým tlakem, tak čekám, jestli se mi tím neozve ta angina pectoris. Zatím dobré, ale co není, může být...Tak jsem Vám vypsala moji zkušenost. Přeji Vám ať Vás to moc nebolí a pohledejte po netu, hodně jsem četla v diskusích na zdravotních portálech...

myse*

jo, je to tak, pouze u každého je malinko jiný průběh. Já o ně přišla cca v 25, ano, bolí to, ale nebylo to zase tak hrozné. Doporučuji pořídit si domů několik pytlíků mražené zeleniny - na chlazení to fakt pomáhá. Sebou do nemocnice si vemte pití - neperlivé a ne moc kyselé (džusy), to nedělá dobře. S tím jídlem to opravdu není tak divoké, později to bolí asi tak, jako když máte silnou angínu - špatně se polyká... Pomáhá studené pití, zmrzlina...

Nebojte se nic, zase tak hrozné to není!

bruk600*

Nevím proč by měla nepřítomnost mandlí způsobovat anginu pectoris. Určitě jsou jiné neduhy, kterým mohou zdravé mandle zabránit, ale toto? *sok*

martinaa*
hodnocení

Dekuji za odpoved, ano, jedna se o krcni mandle:) dost me tady desite s tim pobytem v nemocnici, je vazne nutny?

eulalie*
hodnocení

0x

S krčními madlami nemám zkušenosti, ale u nosních se to dělá v celkové narkoze s jednodenním pobytem v nemocnici. No mluvit byste snad po zákroku mohla, však by vám vytrhli mandle, ne hlasivky.

bruk600*
hodnocení

0x

Dobrý den, mandle mi brali už v 5 letech a nijak mi nechybí. Ještě do puberty jsem pak hodně trpěl na záněty průdušek, ale od té doby lékaře nijak nepotřebuji. Takže za mě "mandle ven". Ovšem říká se, že u dětí to není až takový problém, no i dítě to bolí, ale rychleji zapomíná. Pamatuji si, že to nebylo nic příjemného, protože mi to dělali při vědomí (asi pro jejich značný otok, nebo to tak tehy dělali běžně?) a anestetika před víc jak 40ti lety taky nebyly na dnešní úrovni.

lidus*
hodnocení

0x

Svoje mandle jsem ubránila neb se domnívám, že ten co nás vymyslel věděl proč tam jsou ale švagrová byla trhat mandle jako 30ti letá a snášela to první dva dny dost špatně, jedla jen studený, řídký puding a pila. V nemocnici tehdy byla 5 dní. Nebojte se, to zvládnete.

martinaa*
hodnocení

Ano, zdrave mandle tam skutecne maji byt:) ale ja je zdrave nemam a pousti mi do tela bakterie, ktere ruzne prerustaji v zanety:( A v te nemocnici byla 5 dni normalne, nebo mela nejake komplikace? Zda se mi to jako odst dlouha doba...

lidus*

Komplikace něměla ale je to už víc jak 20 let a tehdy ještě z nemocnice nepropoštěli po dvou hodinách po zákroku.

hodnocení

0x

Já byla před 3 roky, ten týden se to hlídá, někdy hrozí krvácení. Já měla ještě k tomu teploty, ale ostatní tam byli také tak dlouho. Nastoupila jsem ve čtvrtek, v pátek byla operace a ve středu jsem šla domů. Kupte si v lékárně takový pytlík s gelem a dejte do mrazáku. Je to dobré na chlazení a nepouští to vodu, jako mražená zelenina, nebo led. Dá se to použít i opačně, ohřát v mikrovlnce a použít na jiné věci, jako teplý obklad. Mám ho již mnoho let, a je to dobrá věc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]