Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Finanční příspěvěk od přítele

Od: mamina11* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,chci se zeptat zda mám nějakou možnost získat mimosoudně peníze od přítele.Již pár měsíců se s přítelem jen hádáme , tak raději ani moc nekomunikujem.Žijem společně s naší drerou (5let) v novostavbě,kterou jsme stavěli poslední dva roky.Jsem těhotná a v pracovní neschopnosti.Poslední rok jsem vše financovala z mích peněz.Bohužel rezervy mi došly a nyní musím vystačit z nemocenské.Platím vše (elektřinu,vodu,jídlo,školku,benzín atd).Přítel si vydělá 25000 a platí pouze hypotéku 5000kč.O každou korunu si musím říkat a né vždy jí dostanu.Dnes jsem ho požádala aby zaplatil dvě složenky ale bylo mi řečeno ať si to zaplatím (vodu a školku).Už toho mám dost, budou vánoce a já jsem bez peněz . Nechci to dávat k soudu (ještě stále doufám ,že se dáme dohromady). Předem děkuji za rady

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

briketa007*
hodnocení

2x

Dobrý den,

možnost je pouze dohodnout se...

Pokud nemáte společnou kasu, tak by každý měl platit adekvátní část nákladů.
Zkuste mu vysvětlit, že pokud nezaplatítte, tak se i on dostane do rizika, pokuta - soud - exekuce atd... (i jeho poloviny baráku).

Do Vašeho vztahu nevidím, ale je potřeba se zamyslet proč to také dělá, pochybuju, že by někdo tohle dělal jen tak pro zábavu. ...třeba vám to dělá záměrně abyste se naučila hospodařit... nebo jste se na něčem dohodli a vy jste to nedodržela.

Přeju ať se Vám to urovná.

hodnocení

2x

Koukolíku- to je sice dobrá rada, tzv. ho nechat "vyhnít", ale hůř se provádí. Myslím, že pro těhotnou s malým dítětem by bylo dost stresující čekat, zda to přítel zaplatí, nebo budou potmě.

Mamino, Váš přítel je evidentní parazit. Přiživovat se na Vás a malém dítětí je dost nechutné. Můžete si samozřejmě nechat vyměřit výživné soudem, i když bydlíte ve společné domácnosti. Předtím bych si s ním ale zkusila s ním v klidu promluvit. Připravit si předtím všechny výdaje sepsané na papíře a uzavřít nějakou dohodu, která by vyhovovala vám oběma. Pokud s ním nebude řeč, tak mu řekněte, že se budete muset obrátit na soud. Snad to pomůže. Musíte být pevná, klidná a důsledná. Děláte to nejen pro sebe, ale i pro své děti. On si k Vám dovolí jen to, co mu dovolíte Vy... Opatrujte se a hezké vánoce.

artik*

nějak to nechápu , bydlí spolu a ona ho má dát k soudu , že neplatí? To chcete takle bydlet pořád? Na koho je psaný dům? Kdo mu ručí? Máte jedinou možnost , začít si hledat jiného přítele ,protože stávající přítel se jen tak mávnutím proutku nezmění .

mamina11*
hodnocení

Právě že už takhle žít nechci ale nějak si nedokážu představit,že těch devět let hodím za hlavu.Taky se děsím co by bylo dál.Barák je psaný na mě ale financovaný společně s tím, že přítel ještě 10let bude platit hypotéku na byt který před stavbou prodal.

Doba kdy jsem otěhotněla byl takový poslední záchvěv normálního vstahu,tenkrát jsem za poslední peníze koupila zájezd do Řecka s tím že si potřebujem odpočinout.Bohužel to nevyšlo (až na to těhotenství).

Pokusím se ještě o nějakou dohodu,ale obavám se , že nemá zájem o rozhovor.Poslední dobou jen spí a hraje hry na PC a občas zajde s kámošema na pívo.Je to uživatel marihuany.Letos si sám vypěstoval,tak má denní přísun.Dříve mi jeho občasné zakouření nijak nevadilo ale nyní už jsou na něm znát příznaky častého užívání.

Vím, že už to musím nějak rozseknout.

ladaadal*

Tak to držím palce. Nebudeš to mít jednoduchý, ale když to nerozsekneš, budeš to mít za pár měsíců či let ještě složitější. Tak se drž.

koukolik

limosko ... podle mě je provedení velmi účinné, protože s nimi bydlí ve společné domácnosti a vodu a energie potřebuje také. Evidentně se jedná o hru na nervy, kdo to dýl vydrží. Ale souhlasím, že nejlepším řešením je klidný a věcný rozhovor v nezhuleném stavu. Podle jeho výsledku se může zařídit dál. Krajním řešením je soud a stanovení výživného, případně finanční vyrovnání za dům a pravděpodobně jeho prodej.Těžko se radí, protože neznáme okolnosti jejich krize.

michaltopic*
hodnocení

0x

Docela složitá situace. Možná pohrozit tím, že mu nebudete svěřovat děti ...

koukolik
hodnocení

0x

On bydlí s vámi? Neplaťte to. Ani další energie. Až začnou chodit upomínky, hoďte mu je na stůl. Také se koupe, svítí a chce být v teple. Myslíte, že to nechá dojít tak daleko, až vám energie odstřihnou? Také můžete zrušit domácí servis - vaření, praní, úklid. Ať jsou vztahy mezi vámi jakékoliv, na domácnosti by se podílet měl.

ladaadal*
hodnocení

0x

Mimosoudně jedině dohodou s ním, nic jiného ti asi nepomůže. Neumím si takovou situaci představit, ale evidentně to nebude chlap pro rodinný život. Chceš říct, že ti nedává peníze na jídlo, na energie, na potřeby pro dceru a další? To navím, jak se z takové situace dostat, ale měl jsem za to, že vztah dvou lidí je o společném financování všeho. My prostě dáme peníze na jednu hromádku (obrazně), poplatí se, co je třeba, každý si vezme, co potřebuje a zbytek necháme ležet na horší časy. Rozhodně bydlení, energie, děti apodobně byste měli financovat společně. Když jsi na mateřské, tak to automaticky táhne víc jeho plat, protože ty se staráš o dítě...

mamina11*
hodnocení

Od začátku máme každý svůj účet.Dříve jsme bydleli v jeho bytě,na který si vzal hypotéku.Byt jsme kompletně společně zrekonstruovali a při prodeji jsme dost vydělali. Bylo to bydlení ve městě, takže jsme za benzín téměř nic neutratili, nyní musím koupit min. za 2000 měsíčně.Taky jsem chodila do práce,tak jsem to nijak neřešila.Přítel platil veškeré účty a já zase jídlo a věci do domácnosti,později i vše co bylo potřeba pro dceru. Neříkám že občas neudělá nákup,nebo že dceři nic nekoupí ale je to dost zřídka a často mu to musím sama říct.

Jako těhotná moc možností nemám a on to ví.Možná i proto se tak chová.

ladaadal*

No tam záleží vyloženě na vašem vztahu a vašich pravidlech. Jak a už jsem psal, neumím si představit, že bychom s manželkou jeli každý na svůj účet a někdo platil vše a druhý nic, takhle, myslím vztah nefunguje, zvlášť, není-li to dohoda obou stran. Připadá mi to, že tě dosti zneužívá, ale to už je na vás dvou.

iz*
hodnocení

0x

Proč se s přítelem už několik měsíců hádáte? A jak si situaci představujete do budoucna?

Jako matka malého dítěte budete v ještě obtížnější situaci než v době těhotenství.

Hádáte-li se o běžných věcech a nejste-li schopni se dohodnout o financování společného života, neexistuje jiná cesta než soudní.

___ Trochu mne zaráží dělení na "jeho byt" "hypotéka za jeho byt" a "naše bydlení", přestože byt i hypotéku přítel zřejmě zřejmě pořizoval ještě před začátkem Vašeho vztahu. Podle mne Vám (míním Vám oběma) totiž "jeho hypotéka" a "jeho byt" umožnily získat současného bydlení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]