Nejste přihlášen/a.
Zdravím, před týdnem jsem skončil ve škole. Proč teď není důležité.
Zajímá mne, co se stane, když se nepůjdu nahlásit na úřad práce a zdravotní si budu platit sám? Jedna známá mne vystrašila, že mi ÚP může dát až několika tisícové pokuty, pokdu se tam nenechám zaregistrovat. Nevíte někdo?
Předem děkuji za odpovědi.
Přihlásit se na ÚP není vaše povinnost, ale právo. A toho můžete nevyužít. Ze zákona si musíte platit zdravotní pojištění, nyní činá nejnižší sazba pro osobu bez zdanitelných příjmů měsíčně 1080,-, pro osobu podnikající 1670. Sociální pojištění si platit nemusíte, pokud jste OBZP X musíte, jste-li OSVČ; nyní činí měsíční platba 1807,-. Sociální pojištění je dobrovolné a každý měcí, který zaplatíte, se započítává do doby odpracovaných let (=vliv na důchod). Jste-li OBZP, pak bych se sociálním nezatěžovala, důchodu se setjně nedožijeme, a i kdyby ano, bude tak směšný že bez úspor se neobejdeme. Já to nemít ze zákona povinné, tak si těch 1807,- raději spořím, než abych je dávala přerozdělujícímu státu...
Za co by Tě měli jako pokutovat? Dnes už nikdo nemusí vykazovat příjmy jako za starých ( pro někoho i zlatých) časů. Když si budeš platit zdravotní a sociální ( tohle možná ani ne) pojištění a nechceš aby Ti nabídli zaměstnání, tak není žádný důvod k registraci na ÚP. Zdravotní pojištění Ti zajišťuje lékařské ošetření a sociální bylo na důchod. Podle současných trendů ho stejně nejspíš brzy nahradí něčím jiným. Patronka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.