Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skončil jsem ve škole, musím na ÚP?

Od: karrel odpovědí: 3 změna:

Zdravím, před týdnem jsem skončil ve škole. Proč teď není důležité.

Zajímá mne, co se stane, když se nepůjdu nahlásit na úřad práce a zdravotní si budu platit sám? Jedna známá mne vystrašila, že mi ÚP může dát až několika tisícové pokuty, pokdu se tam nenechám zaregistrovat. Nevíte někdo?

Předem děkuji za odpovědi.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pu®
hodnocení

2x

Přihlásit se na ÚP není vaše povinnost, ale právo. A toho můžete nevyužít. Ze zákona si musíte platit zdravotní pojištění, nyní činá nejnižší sazba pro osobu bez zdanitelných příjmů měsíčně 1080,-, pro osobu podnikající 1670. Sociální pojištění si platit nemusíte, pokud jste OBZP X musíte, jste-li OSVČ; nyní činí měsíční platba 1807,-. Sociální pojištění je dobrovolné a každý měcí, který zaplatíte, se započítává do doby odpracovaných let (=vliv na důchod). Jste-li OBZP, pak bych se sociálním nezatěžovala, důchodu se setjně nedožijeme, a i kdyby ano, bude tak směšný že bez úspor se neobejdeme. Já to nemít ze zákona povinné, tak si těch 1807,- raději spořím, než abych je dávala přerozdělujícímu státu...

lok*
hodnocení

0x

známá asi bude iq tykve.Dneska nemusíš dělat,když máš z čeho být živ.Jen se musí platit zdravotní a sociální pojištštění.Při podnikání to je asi nejméně 3300Kč měsíčně.Když nebudeš platit,donutí tě a dluhy pak narostou tak,že se z toho pos...;)

patronka*
hodnocení

0x

Za co by Tě měli jako pokutovat? Dnes už nikdo nemusí vykazovat příjmy jako za starých ( pro někoho i zlatých) časů. Když si budeš platit zdravotní a sociální ( tohle možná ani ne) pojištění a nechceš aby Ti nabídli zaměstnání, tak není žádný důvod k registraci na ÚP. Zdravotní pojištění Ti zajišťuje lékařské ošetření a sociální bylo na důchod. Podle současných trendů ho stejně nejspíš brzy nahradí něčím jiným. Patronka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]