Nejste přihlášen/a.
Mám rozvedené rodiče a žiji s matkou. S otcem se nevídáme, jsem studentka - a i když má platit alimenty, neplatí vůbec nicc! Dluží nám už přes 100tisíc korun a nám ty peníze hodně chybí! Nicméně jak jsem ho viděla naposledy - říkal, že až bude starý tak za něho zaplatím všechny dluhy a ještě se o něj budu muset starat. Jeho dluhy jsou miliónové a opravdu mám jednou strach - že až zestárne tak to třeba budu muset za něj zaplatit a ještě se o něj starat - je přece ten zákon o rodině - kde se píše, že se děti mají starat o nemocné a nemohoucí rodiče... jenže když on se o mě nestaral - tak bych nemusela ani já o něj starat ne?, -co myslíte, může toho v budoucnu využít?, - nechci mít s ním nic společného
Molly, podívejte se tady na právní poradnu, myslím si, že z odpovědí byste mohla čerpat i Vy.
Ahoj,
u nás je to podobné. Ale nemusíš se bát, dluhy, pokud vím, po něm nepřevezmeš, pokud to dobrovolně nebudeš chtít. A pokud neplatí alimenty, měli byste uvažovat o podání trestního oznámení.
Krkovičko, právě že dědictví se může vzdát pouze celého. Nedělí se, čeho se vzdáváte, nebo komu to připadne. Mnozí stojí před tímto rozhodnutím, musí si propočítat, jestli majetek má větší hodnotu než dluhy a naopak. Kamarádka možná doufala, že barák dobře prodají.
No, ono to je maličko složitější. Zemře-li jeden z manželů a zůstanou po něm z manželství dluhy, tak přeživší manžel se NEMUŽE vzdát dědictví ( respektive těchto dluhů). Dluhy ne něho přejdou, s tím se nedá naprosto nic dělat. Na rozdíl od dětí, které se vzdají dědictví a tím i dluhů.
Nemáš pravdu sebode. Podle občanského zákoníku může odmítnou dědictví kterýkoli dědic. Zákon v tomto neomezuje ani pozůstalého manžela.
Sebi, tam šlo o dluhy po tátovi. Jj, je mi jasné, že pokud nadělám s manželem dluhy tak jsou i moje. I po...
krkovička, kolegyně nemluví pravdu. Měla měsíc na to aby zvážila, zda dědictví (tedy movitos , nemovitost i dluhy) přijme či nikoliv. Rozhodla se přijmout a teď už ví, že udělala chybu. Ví to a jen mlží. Člověk nemá být chamtivý , někdy na to i doplatí. Karina
molly, nyní je to takto :
Osoba přicházející jako dědic po zůstaviteli může dědictví odmítnout, a to do jednoho měsíce ode dne, kdy byla o právu dědictví odmítnout a o jeho následcích vyrozuměna. Odmítnout dědictví lze ústním prohlášením u příslušného soudního komisaře nebo písemným prohlášením jemu zaslaným. Dědictví nemůže odmítnout ten, kdo svým počínáním dal najevo, že dědictví nechce odmítnout, například když platí dluhy dědictví nebo se chová k majetku náležejícího do dědictví jako jeho vlastník. Pokud někdo platně odmítl dědictví, nestane se dědicem a neodpovídá za dluhy dědictví.
jenže ještě je třeba přihlédnou k SJM ( což se molly netýká vaší maminky, protože je s otcem rozvedená).
V zásadě lze říci, že pokud pozůstalá manželka dědictví platně odmítne, nebude odpovídat za dluhy dědictví, ale bude odpovídat za dluhy společného jmění či jejich část. Je tedy třeba rozlišit, zda se jedná o dluhy společné, nebo o dluhy výlučné. Pokud není prokázán opak, má se za to, že závazky vzniklé za trvání manželství patří do společného jmění.
Molly, nedělejte si zatím starosti co bude v budoucnu a na ře4i otce se vykašlete. Obč. zákoník se ještě bude celý měnit, tak uvidíme co bude. Vy řešte přítomnost. Tzn. otec Vám musí výživné platit, podejte trestní oznámení.
Karina
Trestní oznámení jsme už s mamkou podávaly ...k ničemu to nevedlo, on nemá vůbec nic - co si potom na něm máme vzít ...ty peníze co mi dluží už nikdy neuvidím! protože vím, že už do práce nikdy v životě nepůjde - sám mi to kdysi říkal - protože i kdyby vydělával třeba půl milionu! - - nic z toho neuvidí, protože mu to věřitelé a banky obstaví ...tak to je- a je mi z toho na blití
Je sice pravda, že předci a potomci mají vzájemnou vyživovací povinnost, t.zn. že rodiče mají tuto povinnost vůči dětem, ale i naopak. V praxi je vymahatelnost tohoto ustanovení obtížná v případě, kdy by potomek měl vyživovat rodiče. Ve výkonu trestu odnětí svobody je spousta odsouzených, kteří dluží velké částky na výživném na dítě, ale neznám žádný případ, kdy byl odsouzen člověk pro zanedbání povinné výživy vůči rodičům (i když by si to někteří zasloužili).
odsouzený to snad ne ...ale nechci potom platit nějaké dluhy např. z pobytu v nemocnici, atd. dluhy které mi mohou přijít kdykoliv ...ten (otec) nemá vůbec nic - za co potom zaplatí zdravotnickou péči když nedělá, je třeba bezdomovec atd? - - nemůžou pak ty účty přijít mně?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.