Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak obnovit rodinná pouta matka vs dcera?

Od: krkovicka* odpovědí: 9 změna:
Skoro každý se tady vypovídá,tak to zkusím taky.Moje máma mě měla v 19letech,vdala se,ale jelikož táta hodně pil a mlátil mámu za všechno možný,tak se v mých 4 letech rozvedla.(pamatuji si to)Rodiče jí nepomohli a tak to měla těžký.Po dvou letech se znovu vdala a s manželství se narodila má sestra.Otčín byl fajn ale po 8mi letech manželství se máma zamilovala a opět proběhl rozvod.bylo mi 14 a těžce jsem nesla rozvod,novýho partnera jsem jí zazlívala,hájila ho když jsem jako pubertačka dělala naschvaly tak mi při jedný hádce vyčetla,že jsem celej fotr,že mě nemá ráda,neboť jí připomínam jeho a musely jsme se i stěhovat do jiného města.Ani nás se sestrou na novýho pánna nepřipravila.Ze dne na den jsem musela opustit kamarády,školu,Tátu-otčína a začít nanovo.Po dvou letech soužití sestru srazilo auto na přechodu když se vracela ze školy po dvou dnech na následky zranění umřela.Vím je to hrozný,před 14 lety to bylo těžky a stále to bolí-nás všechny,ale když máma příjde ze dne na den o dítě,není nic horšího...Po smrti sestry si myslím,že za sebe bych se upnula aspoň na to dítě které mi zůstalo.naopak,vztah dál chladnul,v 18ti jsem vypadla z baráku ve 22ti letech otěhotněla a vytvořila jsem si mou rodinu.Máma fungovala když jsem byla těhotná.Když se narodila dcera vztah k ní je jako ke mě.Nefunguje jako matka ani jako babička.Všude vidíte jaký pěkný vztah mají odstatní,a proto mě to tak mrzí.Máma je pro mě jen máma a nic víc.Umřelo jí dítě možná že stále se přesto nepřenesla-nevim,nikdy jsem za ní nepřišla s problémem ani jsem se jí nesvěřovala.Teď to konečně vidím.K dceři se nemá jako babička,nejezdí za ní 20km v praze kde sednete na metro a je tu hned,když už tam jedu ani si s malou nepohraje,nezeptá se zda něco nepotřebujem,zda klape vztah s partnerem,co holka ve školce,zda je zdravá,nezavolá,prostě nic.Ozve se jen na narozeniny a vánoce.Prostě žije si svůj život.Je moc komplikovaná.kdyby jednou zavola a zeptala se zda může vzít vnučku do cirkusu divadla nebo si jí vzít na víkend,nevím ale má dcera ji v podstatě ani nezná,ale nepustila bych jí sní,měla by to jak za trest.Podotýkám,že sní ani nekomunikuje ani si sní nepohraje.Co si myslíte může za to ta věc co se stala se sestrou a proč teda?žila bych jen proto co mi zůstalo.Dcera a krásná a zdravá vnučka.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

0x

Krkovičko, je to Vaše zpověď a asi Vám nebylo lehko u srdce, když jste nám to zde psala. Víte moje máma byla také víckrát vdaná, já nikdy žádnému cizímu chlapovi neříkala táto ani otčíme, byli to pro mně cizí chlapi. Je to všelijaké, nakonec jsem chtěla a snažila jsem se s mámou dát do hromady, už jsem byla dospělá, jako Vy. Bylo to po mnoha výměnách názorů, hádek a křiku, které v našem vztahu proběhly. Nakonec jsem mámu před smrtí 8 let neviděla a nebyla jsem ani na pohřbu. Mám v srdci takové prázdné místo, ale je tam i klid a odpuštění. Asi rodičům odpustíme všechno. Mně se nepodařilo obnovit pouta s mámou, a neudělala jsem s tím nic, když druhá strana nechce. Vám přeji, abyste to zkusila, ale když tonepůjde, zkuste se s tím smířit. - stařenka

krkovicka*
hodnocení

Mrzí vás to možná stejně jako mě.Si myslím,že obnovovat vztah ani nechce tak stejně jako já,jen mě to občas mrzí,že to tak je,že to nefunguje.Naučila jsem se spoléhat sama na sebe.Nikdy mi nepomohla,neporadila ,nepohladila ani když mi bylo nejhůř,když jsem prožívala prvni lásky,zklamání,rozchody.Ani v oblasti sexu.(dnes se tomu smeju ale do 12ti jsem si myslela,že děti se rodí pusou,neboť žádný jiný tak velký otvor jsem na těle nenašla) na menstruaci jsem se musela ptát mámy své kamarádky.Když jsem se stala sama mámou vidím vše jasněji.Nikdy bych se takhle nezachovala ke svý dceři.furt si přemítám co jsem udělala špatně,možná,že můžu i za její zpackaný život.ale taky mi ho zrovna neulehčila,tahala se s chlapem,přitom Otčín byl super,staral se,vařil,žil pro nás.Mimochodem,už je 5let sama i toho opustila.
pt®

Krkovičko, moji rodiče nebyli puberťáci, když se brali, mámě bylo 27 a tátovi 34, a přesto to dopadlo, jak to dopadlo. Nevyčítejte si, že jste někomu zpackala život. Vy za nic nemůžete. Máte nyní svoji rodinu, zdravou holčičku a to je Váš smys života, aby Vaše dítě nikdy nepoznalo to, co jste prožila Vy. Možná, že se s matkou ještě smíříte, přece ještě žije, nikdy nevíte, kdy nastane obrat, ale já vím, že už se nezmění vůbec nic. Já jsem šťastná za to, že mi dcera jednou řekla, že je strašně ráda, že má oba rodiče a má domov, kam se může vracet a navštěvovat nás. Právě, že Vaše prožitky Vás povedou tak, aby Vaše holčička s Vámi měla vždy pěkný vztah, a vždy ji dáte spoustu lásky. A to je přece krásné. - stařenka

krkovicka*
hodnocení

Děkuji za upřímnost.Jen chci říct,že mi to je občas líto,ale jak říkate a vlastně tomu tak je,že v podstatě žijeme každá svůj život.

karina*
hodnocení

0x

krkovicka, chápu že se trápíte a vím, že jste tohle nechtěla. Ale také trochu chápu Vaši maminku. Vy dvě jste se vzájemně odcizovali ještě před tím nežli jste Vy osamostatnila. Ať už vedla maminka život jakýkoliv, jistě měla v mládí nějaké představy a sny , které se jí nenaplnily. Zčásti si to asi zavinila sama, zčásti na tom měl asi podíl i někdo jiný. Píšete o Vaší hádce kde vás přirovnala k Vašemu otci. Asi soužití s ním bylo pro ni nakonec takové nepřekonatelné trauma, ze kterého se už nikdy nedokázala dostat. V hněvu pak prostě řekla to co řekla.Pokud jste mu v něčem podobná (genetika se u nikoho nezapře a puberta dítěte se rodiči většinou jeví jinak než přímo tomu dítěti) asi jí to asiciovalo zpětně vzpomínky na všechno to zlé, které nedokázala odžít ani vytěsnit. A vy jste byla poruce jako hromosvod. Já vím nemělo by to tak být, ale stává se to. Nepíšete jaké měla matka sama dětství. Možná sama příliš lásky doma nedostala, i lásce se musí člověk naučit. Smrt Vaší sestry byla pro ni jistě to nejhorší co jí osud mohl určit. Zatáhla se do ulity, nechala všechno být, vzdala to.Myslím si ale že není žádný asociál a že se trápí podobně jako Vy. Udělala chyby a neumí je napravit, neví jak na to. Přitom si asi také připadá hrozně zraněná.Vy jste myslím z vás dvou nyní teď ta silnější. Zkuste to pochopit a odpustit jí. Píšete, že i kdyby se ozvala, vnučku jí za trest nepůjčíte. A přitom je Vám líto, že se neozývá. Zkuste se přes to všechno zlé co se mezi Vámi stalo přenést. Neživte v sobě lítost i hněv současně. Vy jste mladá a máte spoustu hezkých let před sebou. Vaše maminka to u sebe ale už asi takhle nevnímá.Zkuste s ní promluvit, nebo jí to vše vypsat dopisem , e-mailem. nebo ji pozvat někam na neutrální půdu - na kafe, oběd apod., že byste si s ní ráda promluvila.Nevyčítat, nevzpomínat s trpkostí na staré křivdy . Dát jí najevo, že máte jasno v tom co a jak se všechno seběho, že jste dospělá, sama dnes matka a spoustu věcí vidíte už jinýma očima .Zkuste projevit trochu pochopení. Jedna z vás to musí udělat, pokud se obě nyní trápíte( a já myslím, že maminka trápí také, jen to asi neumí tak zformulovat jako Vy). Udělejte prostě za minulostí tlustou čáru, zašlápněte zatrpklos, která i ve Vás pochopitelně je. Opravdu Vás chápu. Ještě je na to čas, maminka ještě žije. Zkuste to,za pár let byste si mohla vyčítat že jste to nedokázala ze vzdoru udělat. Nebo by Vám to za pár let mohla vyčíst Vaše dcerka, že vlastně přišla o babičku.Asi to nepůjde hned rychle, ale přeji Vám abyste se krůček po krůčku k sobe vzájemně přiblížily. Držím palce, doporučuji pevné nervy a chladnou hlavu ve vypjatějších chvílích, které by ještě při vzájemném usmiřování mohly nastat.Karina

krkovicka*
hodnocení

Děkuji.Potřebovala jsem získat nadhled nad věcí.Myslela jsem si,že v roli babičky obstojí,něž v roli matky.Máte docela pravdu,dětství bylo takové ne láskyplné.Jedno dítě vychovála celá vesnice.Babička-její máma,hodně dřela v JZD nebyl čas a taky babička má povahu zlou.Není to taková milující starší žena.Sama mý mámě nepomohla.Jako těhotná se musela vdát a když přijela s modřinami od táty tak jí řekla-no když si to zasloužíš.Musela se schopit sama a odejít od něj...Možná jsem to špatně napsala,svou dceru jí nechci dávat abych svou mámu trestala.Jen,že dcera sama říká,že nechce k babičce.aby ta moje holka to neměla jako za trest.Měla jí jednou 3roky zpátky,když jsem odcházela brečela že chce jít semnou,né abych zůstala,prostě hysterčila.To ještě máma mi kladla na srdce kolik práce jí ještě čeká,uklidit,uvařit,vyžehlit,tak já že teda jí dovezu jindy,ona že né,že si může hrát a ona že si udělá ty věci.No rvalo mi to srdce.Když jsem si pro ni druhý den přijela,máma seděla u počítače a dcerka smutně si hrála na zemi.nekomunikuje sní,nezná její zvyky,potřeby prostě jako babička nefunguje.proto si myslím,že svojí šanci už dááávno prošvihla.Nechce se měnit a mě jen mrzí to,že se nemám kam vracet,že v ní nemám oporu.Jsem nechtěný dítě a dala mi to pěkně najevo.
karina*

krkovička, pořád na Vás myslím. Máte pravdu, Vaše vazby s maminkou jsou dost narušené. Ale opravdu se od toho problému snažte citově odpoutat a kouknou na to z výšky. Jako by se jednalo o dva (tři) jiné lidi. Já to udělat můžu, proto se mě to vše píše lehčeji než Vám. Maminka to sama neměla lehké a prožívala asi přesně to co Vy. Jen svoje mládí prožila v jiné době a neměla tu možnost se v tom dost dobře zorientovat jako Vy. Taková informovanost o rodiných problémech jako je dnes prostě nebyla dostupná.Ve své matce oporu neměla, navíc na vesnicích byl trochu jiný život než ve městech, určitě těžší. Muselo být pro ni hrozné, když ji manžel zbil a matka nic...Možná proto se jí nedařilo celoživotně navázat nějaký hodnotný vztah ač se snažila hledat...Je to dáno jistě i povahou, někdo má laskavost vrozenou, někdo se jí musí učit. V některých rodinách je citový chlad něco jako dědičnost. Vy máte asi také něco z toho v sobě, prožila jste si své, nedivím se. Ale jste na tom mnohem lépe než byla Vaše maminka. Přemýšlíte nad tím, umíte si to vyhodnotit, víte co byste chtěla. Teď už jen potlačit v sobě to k čemu jste byla výchovou směřována a vydolovat na povrch to lepší co v sobě máte. A že to máte, tomu věřte. Zkuste tedy maminku vtáhnout do dění Vaší rodiny. Nedávejte jí vnučku zničeho nic ,aby jste pak nebyla nešťasná z toho, co se děje za dveřma, když je zabouchnete. Čas od času naplánujte společnou procházku, výlet, zastavte se jen na půl hoďky na kafe i s malou, navrhněte, že ji přijede pomoct s úklidem (budou velikonoce, mohlo by se to hodit) a požádejte jí pak také v něčem o její pomoc u Vás doma( i když byste si dovedla poradit i sama) a postupně holčičku zvykejte na přítomnost babičky.O babičce se snažte před ní mluvit laskavě a najít vždy nějaké vysvětlení pro něco co i Vás na mamince zrovna také štve.Bude to pro vás sisyfofská práce a bude to vyžadovat hodně trpělivosti a sebezapření. Není to o Vašem ustupování matce, vysvětlete mamince svoje pocity a přání a co máte v úmyslu pro Vás tři dokázet. Dejte jí čas na přemýšlení.Dejte jí svoje pochopení,které se jí velkou měrou nedostávalo když byla sama mladá, i když Vás bolí, že ona nebyla schopná ho dát Vám. Asi u toho bude ještě hodně slz do polštáře ,ale přeji Vám aby na konci toho všeho bylo vzájemné Odpuštění. Moc Vám to přeji.Karina

krkovicka*
hodnocení

Bude to těžké.Neumíme spolu ani komunikovat.Dost se taky změnila.Pořád povídá jak dře od rána do večera,že peníze nemá a když teď měla dcera narozeniny,volala mi že mi dá 300kč na dárek,že teď musí platit daně a všechno.Pak se zmínila že začátkem května jede na 12dní do Italie na dovolenou.Minulý rok jela takhle 3x,Maroko,Egypt,Španělsko.Nezávidím jí,ať si jede,nadře se jak ten kůň,ale zas takový chudáček není.Víte?Si myslím,že je i sobecká.Ztoho pramení i hádky v mém partnerským vztahu,že se nestará.Nejde jen o finanční výpomoc,ale o to,že když příjde jednou za 3 měsíce nebo já k ní tak ani holce nedá čokoládku nebo tak něco.Je sama a vskutku jí to takhle asi vyhovuje.Babička mýho partnera,teda prababička chodí k nám každou středu a vždy něco malé přinese-ovoce,perník,oplatku a popovídají si spolu,pohraje si s ní-vzhledem k věku(84) je to uctihodné,chodí neboť jak sama říká,zítra už tu být nemusí.Rodina mého partnera je úžasná,slavíme narozeniny,vánoce,svátky,narození dítěte,prostě se scházime a můžem mluvit o všem.Objímají tě,líbají...V létě jsem mámu pozvala k nám na zahradu na grilování,že pak může přespat u nás,že teda jo,pak den předtím zavolala že ne,že musí jet na sraz ze školy.Jakoby to nevěděla už předtím,takový sraz se plánuje dlouho dopředu...Tak já fakt nevím.Zítra má přijít na oběd i s těma třema stovkama.Mám z toho všeho vždycky depku.Narozeniny dcery jsem tak nějak oslavila s adoptovanou rodinou.Už to vidím.Sedne si za stůl,dá si ten oběd,ta jí nosí hračky,sní to ani nehne...postěžuje si...a mě zas bude všelijak.

eulalie*
hodnocení

0x

No, ono je to asi složitější. Mezi vás a vaši matku se asi plete její nepovedený vztah s vaším otcem. Možná, že ho ve vás stále vidí, připomínáte jí ho a bohužel, ne každá matka toto dovede zkousnout a přes dítě si pak vyřizuje své křivdy, které jí život uštědřil. Píšete, že ani jí rodiče nijak nepomohli. No, možná proto ona nepomáhá vám. Neumí to, jelikož ji to neměl kdo naučit. Vaše matka si dělala celý život, co sama uznala za vhodné - viz při hledání dalšího tatínka pro vás a sestru. Nezeptala se vás na váš názor, ale byla v pozici té dospělé osoby, vy jste byly děti. Možná je sobečtější než ostatní matky, těžko říci. Ona možná má pocit, že se zrovna k ní nezachoval život nejlépe, když jí vzal dítě. Víte, vztahy v rodinách jsou kolikrát kdovíjaké. Rodiny jsou rozhádané, nebaví se spolu, intrikují proti sobě. A někdy se ten vztah obnoví až na samém konci života, ale taky ne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]