Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jsme s býv. manželkou spoluvlastníci pozemku každý 1/2. Nyní mi sdělila,že si přeje vyměřit svou polovinu, že si tady objedná člověka,který to vyměří atd... Já nesouhlasím s tím, jakou část pozemku si chce "napsat"na sebe, o tutéž mám zájem i já...Má vůbec na toto právo, a jestli já jako spoluvlastník můžu s tímto jejím úkonem nesouhlasit...Můžu zakázat vstupu cizí osobě na můj pozemek? Jak se můžu bránit tomu, aby začla podnikat takové kroky? Zřejmě kdyby to dala k soudu, tak potom už jiná možnost není? Díky za odpověď.
Jako spoluvlastník máte ideální 1/2 pozemku, to znamená, že bývalá manželka nemůže říct, že tady půlka od plotu k jabloni je moje, od jabloně k druhému plotu je tvoje. Je to v podstatě podíl, kterým se podílíte na právech a povinnostech k pozemku. Pokud chce bývalá manželka, aby určitá část byla jen její, musíte zrušit spoluvlastnictví, nejlépe písemnou dohodou. Pokud se nemůžete dohodnout, vypořádání a zrušení spoluvlastnictví provede soud.
Pokud se spoluvlastníci nedohodnou, je každý z nich vlastníkem "ideální části" - nemusí to být zrovna polovina a nikde není psáno, který metr komu patří. Pokud by bývalá manželka chtěla svou část prodat, máte na ni předkupní právo. Pak by se musel nechat udělat odhad celého pozemku a buď byste prodali oba a rozdělili se rovným dílem, nebo ten z vás, který má zájem si pozemek ponechat, vyplatí druhého v tržní hodnotě. Jiná cesta není, klidně si může za své peníze nechat měřit co chce. FÚ, zřejmě již s ohledem na zamýšlenou změnu pozemkového zákona začal nabízet možnost rozdělení, jenže to je logicky ve většině případů právě u pozemků nemožné. Patronka
Já vidím náhled spoluvlastnictví k nemovitosti tak,že se oba stejným dílem podílejí na užívání nemovitosti(pozemek,nebo budova.)Tedy pěstování plodin anebo obývání místností je nutno dohodou rozdělit zak,aby to vyhovělo oběma spoluvlastníkům.Pokud se nedohodnou,musí do děje vstoupit soud.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.