Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spoluvlastnictví pozemku

Od: profik1 odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jsme s býv. manželkou spoluvlastníci pozemku každý 1/2. Nyní mi sdělila,že si přeje vyměřit svou polovinu, že si tady objedná člověka,který to vyměří atd... Já nesouhlasím s tím, jakou část pozemku si chce "napsat"na sebe, o tutéž mám zájem i já...Má vůbec na toto právo, a jestli já jako spoluvlastník můžu s tímto jejím úkonem nesouhlasit...Můžu zakázat vstupu cizí osobě na můj pozemek? Jak se můžu bránit tomu, aby začla podnikat takové kroky? Zřejmě kdyby to dala k soudu, tak potom už jiná možnost není? Díky za odpověď.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

avena*
hodnocení

0x

Pokiaľ sa nedohodnete, nedosiahne nič. Vymerať si to síce môže, ale ak vy nesúhlasíte je to bezpredmetné. V tomto prípade môže rozhodnúť ozaj len súd. Ale ani tým som si neni istý.

buss
hodnocení

0x

Jakou svou polovinu? Jak si ji určí? Jak zakazovat na svůj pozemek? Zatím ho máte oba, užíváte oba, máte podílové spoluvlastnictví. A proč jste si to nevypořádali při rozvodu?
Buď se dohodnete, jak ty poloviny mají vypadat, nebo k soudu ať zruší spoluvlastnictví a provede vypořádání

lady*
hodnocení

0x

Jako spoluvlastník máte ideální 1/2 pozemku, to znamená, že bývalá manželka nemůže říct, že tady půlka od plotu k jabloni je moje, od jabloně k druhému plotu je tvoje. Je to v podstatě podíl, kterým se podílíte na právech a povinnostech k pozemku. Pokud chce bývalá manželka, aby určitá část byla jen její, musíte zrušit spoluvlastnictví, nejlépe písemnou dohodou. Pokud se nemůžete dohodnout, vypořádání a zrušení spoluvlastnictví provede soud.

patronka*
hodnocení

0x

Pokud se spoluvlastníci nedohodnou, je každý z nich vlastníkem "ideální části" - nemusí to být zrovna polovina a nikde není psáno, který metr komu patří. Pokud by bývalá manželka chtěla svou část prodat, máte na ni předkupní právo. Pak by se musel nechat udělat odhad celého pozemku a buď byste prodali oba a rozdělili se rovným dílem, nebo ten z vás, který má zájem si pozemek ponechat, vyplatí druhého v tržní hodnotě. Jiná cesta není, klidně si může za své peníze nechat měřit co chce. FÚ, zřejmě již s ohledem na zamýšlenou změnu pozemkového zákona začal nabízet možnost rozdělení, jenže to je logicky ve většině případů právě u pozemků nemožné. Patronka

hodnocení

0x

Jak již sdělili kolegové, nelze vyměřit polovinu, lze jen úředně rozdělit pozemek. Na to je ale třeba spoustu povolení od stavebního úřadu po zaměření a vklad do katastru...

dlouhá cesta jako když někdo daruje, prodá díl pozemku

milka1*
hodnocení

0x

Uplně nejlepší by samozřejmě bylo kdybyste se dohodli bez nějakých soudů, stálo by to spoustu peněz a je to u nás na dlouhé lokte, jinak ten postup je přesně jak píše Milan, je s tím poměrně dost starostí ale dá se to zvládnout..

ladajaskva*
hodnocení

0x
Dobrý den.Společné jmění manželů je institut, který nahradil v našem právním řádu "bezpodílové spoluvlastnictví manželů". Společné jmění může vzniknout pouze a výlučně jen mezi manžely.Manželé po rozvodu manželství mají 3 roky od právní moci rozvodu manželství na to, aby si majetek, který tvořil společné jmění manželů, tzn. který si vlastně za trvání manželství společně nahospodařili, rozdělili. A to mohou
učinit buďto dohodou do 3 let, nebo musí být ve lhůtě do 3 let podán návrh na soud, aby soud majetek, pokud se nemohou dohodnout, vypořádal. Pokud tak neučiní, tak bude platit domněnka, že nemovitý i hodnotnější movitý majetek zůstane nadále oběma dvěma, ale v podílovém vlastnictví. Takže Vy máte podíl 1/2 na každém atomu, který tvoří ten pozemek. Jestli se nedohodnete dobrovolně a svobodně, tak to bude muset rozhodnout soud. Pravděpodobně to dopadne tak, že se pozemek prodá za tržní cenu a utržené peníze se rozdělí na 2 poloviny. Je jasné, že si ten pozemek může koupit kdokoliv z Vás, ale bude to muset být přez realitku, která to bude kupovat pro bezejmenného zájemce. S pozdravem Laďa

jabraka*
hodnocení

0x

Já vidím náhled spoluvlastnictví k nemovitosti tak,že se oba stejným dílem podílejí na užívání nemovitosti(pozemek,nebo budova.)Tedy pěstování plodin anebo obývání místností je nutno dohodou rozdělit zak,aby to vyhovělo oběma spoluvlastníkům.Pokud se nedohodnou,musí do děje vstoupit soud.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]