Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smysl života, motivace a úvahy 17 leté

Od: tolga odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

tak jak asi začit? No, je mi 17 a studuji druhý ročník gymnázia. Pocházím z malé vesnice, z poměrně "chudé" rodiny. Proč mám ono slovo v úvozovkách? Jak definuje dnešní společnost slovo chudoba? Oba moji rodiče pracují, otec vydělá za měsíc 20 000 Kč (dělník) a matka 10 000 Kč (pečovatelka). Ptám se hned na začátku, je toto chudoba?

Někteří řeknou, že ne, že se celkem dobře dá vyjít z 30 tisíci na měsíc (jsme celkem 4). Co myslíte, je v dnešní době důležité auto? Já bych řekla, ač nerada, že ano. Máme 20 let starého favorita. Z celé třídy samozřejmě nejstarší vozidlo. No uznejte, pokud mně otec veze do školy, raději vystoupím o ulici dříve, než aby moji spolužáci viděli tohleto.

Staré auto není tragédie, ale špatné bydlení ano. Obýváme byt 2+1 o výměře 65 m2. Kdo to nezažil, neví o co se jedná.

Jinak abych neodbočovala o pravého smyslu toho, proč to sem píšu. Jaký je dnešní smysl života? Peníze, sláva, bohatství? Ani jedno s toho nemám. Já bych řekla, že je to právě rodina a láska ... Ale je zde zase jeden malý háček, matka otce před rokem podvedla, sama se k tomu přiznala. Otec neměl daleko k sebevraždě. Rodina je úplně rozvrácená. Co dělat ...

Právě na gymnáziu jsem narazila na velmi dobrou partu lidí, ale nemůžu se s nimi v ničem srovnávat. Jen mě mrzí, když vidím některé profesory se svými dětmi, nebo i ty kamárády se svými rodiči ... no prostě mně mrzí můj osud.

Mým jediným koníčkem je divadlo, ke kterému mně dovedla jedna báječná paní profesorka. Bohužel s příjmy naší rodiny si tento koníček nemohu naplno užít. Bojím se toho, co bude po gymnáziu. Chtěla bych na VŠ ale nevím, zda na to budou finance.

Ptám se váš názor na moji životní situaci. Má vůbec smysl takhle žít?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

6x

Tolgo. Již jednou jsem toto zde napsala. Tak se dnes opakuji jen a jen pro Tebe: Po ulici šel malý chlapec a byl moc smutný z toho, že nemá boty. Ale jen do chvíle, kdy potkal jineho chlapce a ten neměl nohy...

lidus*

sebod nemá smysl psát něco víc, řekla jste to i za mě a moc hezky.

kjanik112*
hodnocení

3x

Většina lidí žije ve stádě, je na stádu závislá a nechává sebou manipulovat. ( Např. chce být ve všem "in") Pak je menšina lidí, na stádu nezávislých, která žije podle svých představ, a je jim lhostejné, co si o nich stádo myslí. Jsou nezávislí, a velice si toho cení. Začni sama sebe vychovávat k individualitě, k nezávislosti. Otázka starého auta: Jestli někdo najezdí 3 nebo 4000 km za rok, tak potom nové auto by si koupil jen ekonomický idiot. Chudoba Tě naučí skromnosti, která se Ti bude později v životě moc hodit. I když budeš mít později více peněz, budeš je vydávat uvážlivě. Kolik je chudých lidí, a přitom za celý život nikdy nedlužili ani haléř a mají vždy vyrovnaný rozpočet.Netrap se tím, že se nemůžeš se spolužáky srovnávat. Vždyť se chlubí bohatstvím svých rodičů, kolik si oni sami vydělali? Na bohatství se lehce zvyká, a není to ta nejlepší příprava pro život. Buď neskromná tam, kde neskromná být můžeš : Chtěj se naučit dobře jazyky, být dobrá v učení.Bude to dřina,ale budeš si vážit sama sebe.

karina*
hodnocení

2x

tolga,věnuj se tomu co tě baví - tedy divadlu. Užívej si kamarádství. Pokud jste dobrá parta, tak ti určitě nikdo nevyčítá , že táta nemá bentley. Není od tebe hezké, že se stydíš za tátova favorita. Taky bys mohla chodit denně pěšky nebo autobusem. Holt bys vstávala o dvě hodiny dřív jako mnoho jiných. Mě třeba do školy nikdo nevozil a moje děti také ne. Přežili to. V bytě 2+1( i menším) bydlí tisíce lidí i ve větším počtu jak ve 4. Takže to kdekdo tady z nás zažil . Přežili jsme . Nevěru matky neřeš, to si rodiče srovnají časem mezi sebou, takový už někdy bývá svět dospělých.. A tebe mají rádi oba.Ty si víc věř, nemysli si, že jsi něco méně než holka z dvoupatrové vily. Okolí tě bude mít rádo pro tvoji povahu, přátelství a další kladné vlastnosti. To s oblečením a drahýma zahraničníma pobytama vůbec nesouvisí. Klidně řekni, já nikam nejedu, já si to nekoupím, nemáme doma tolik peněz. Za to se přeci nemusíš stydět. Navíc ani netušíš, jak moc lidí má daleko nižší příjem než Vaši. Uč se, aby jsi měla možnost dobrého uplatnění, potažmo dobrého výdělku. Je ti teprve 17let. I ta VŠ se nakonec vyřeší. Jsi mladá, zdravá. Patláš se v maličkostech, byť se ti dneska zdá, že to jsou věci zcela zásadní.

Tvoje životní situace je normální, dobrá. Jasně, že má cenu žít. Co je to za blbou otázku? Hodně štěstí,a drž se toho umění, když v tam nacházíš radost a uklidnění. Karina

P.S. jsi na gymplu, takže bys měla vědět jak se píše Puškyn a nemylosrdně. Tady máš ještě opravdu rezervy. Kar.

poseidon*
hodnocení

2x

Zaujala mne Vaše zmínka o starém autě, za které se stydíte. Ono auto slouží patrně stejně dobře, jako auta jiná. Vy se stydíte jen proto, že je 20 let staré a tím indikuje nižší sociální status Vaší rodiny.
Uvažte prosím, že popsaným způsobem uvažování vzniká veliké zlo. Lidé jsou nuceni své těžce vydělané peníze investovat do zbytečností, mrhají svým časem, zdravím, utíká jim život a to všechno jenom kvůli jakési vnucené soutěži, ve které se účastníci navzájem psychicky terorizují vychloubáním a předháněním se, kdo bude mít dražší auto, dům, oblečení, mobil,... atd.
Tyto vzorce myšlení šíří móda a reklamní průmysl, vymýšlením stále nových potřeb a produktů, které prý musíme nakoupit, jinak budeme out. Nejhůř je postižena nejmladší generace, které chybí životní zkušenosti. Čím dřív zlo konzumu pochopíte, tím méně se budete trápit.

hodnocení

1x

Samozřejmě.Nemáte pocit,že jste moc mladá na to,abyste se zaobírala jinýma divnýma myšlenkama?

Máte pocit,že hodnota člověka se měří stářím auta,velikostí bytu a výdělkem?

Pokud ano,budete se trápit.Je na Vás,abyste si našla spřízněnou osobu,koníček,třeba finančně nenáročný ale kde můžete poznat fajn lidi.Mám zkušenost,že turistice se věnují docela zajímaví lidé.

Neuzavírejte se do sebe,moc nepřemýšlejte a koukejte nabrat víc optimismu.Ju?

vladislav*
hodnocení

1x

Milá tolgo, je hezké, že hledáš smysl života v rodině a lásce, i když se to už dneska moc nevidí. Bohužel dnešní společnost je zaměřena spíše na kariéru a mamon. Sdělovací prostředky jsou plné VIP, bohatých pondnikatelů a jejich synků a zlatokopek, které se na ně lepí. Takový život může být lákavý, ale mi připadá prázdný. Málo kdy je v něm opravdová láska a přátelství, protože vše se poměřuje tím, kdo má víc.

Mám stejně starou dceru, jako jsi Ty a ani my nežijeme v přepychu. To víš, že mne kolikrát mrzí, že ji nemůžeme dát to, co mají jiní. Nenosí značkové oblečení ani nejezdíme na dovolenou do exotických krajin. Ale máme mezi sebou krásný vztah, což je podle mne důležitější. A i dneska se najdou lidé, kteří neposuzujou druhého podle toho, co má, ale jaký je. Přeju Ti, abys takové lidi potkávala a přátelila se s nimi, potom nebudeš nad smyslem svého života pochybovat.

tolga
hodnocení

Ano, vím, že některým je na tomto světě ještě hůře. Nejde mi tak o to materiálno, ale o podstatu bytí. Dám příklad: moc se těším do divadla na představení, které jsem hrozně ráda chtěla vidět. Čekání je hrozné, ale hrozivější je to den poté. Nemám, proč žít ... Natoupím do autobusu a vidím samé naštvané obličeje, jako by to snad ani nebyli lidé, ale nějaké stroje. Moc bych chtěla dělat lidem radost, nevím jak. Připadám si doslova jako "zbybtečný člověk" od Puškyna. Týden se opakuje nemylosrdně dále, pořád ve stejném rytmu a to mně ubíjí.

Vy máte pocit,že všichni lidé v autobuse mají naštvané obličeje?

Není to proto,že Vy sama jste na všechny naštvaná a ty lidi tak chcete vidět?

Když odejdete z divadla po představení,které se Vám líbilo,nemáte přece důvod na druhý den chtít přestat žít ale je třeba se těšit na další návštěvu divadla.Vy se musíte zaměřit na cokoliv,třeba nepatrného,ale optimistického,na něco v budoucnu,co Vám může přinést radost,potěšit Vás.

Ten týden se bude opakovat,budou vesměs stejné,ani Vám nechci nastínit představu,že jednoho dne budete pracovat v továrně u pásu...

Myslím,že byste měla navštívit psychologa,Vaše nitro je plné negativismu.

A neberte to ve zlém,určitě Vám pomůže s někým o Vašich problémech promluvit.

tolga
hodnocení

Ano, je to možné, možná je tak opravdu vidím. Ale nevím, jak to změnit. Usmála bych se na někoho, ale nemám k tomu odvahu.

Děsí mně, že jednou dopadnu stejně, jako moji rodiče. Pokud jsem se svými přáteli, na chvíli zapomenu na starosti, ale jen co se vrátím domů zasáhnou mně více než tvrdě. Učím se dobře, jen mám někdy pocit, že se honím spíše za známkami a pravý smysl učení postrádám, Ale řekněme si, kdo se dnes učí jinak. Potřebovala bych někoho, komu bych se mohla svěřit, buhužel nikdo tokový není. Psychologa jsem mnohokrát zvažovala, ale nevím, dělalo by mi asi problém se mu otevřít.

Někdy si přeji být dospělá, nezávislá, odpoutaná od rodičů, samostatná a hlavně někoho milovat a být milována ...

"Usmála bych se na někoho, ale nemám k tomu odvahu"
Možná kdybyste to přece jen udělala,by se naplnila Vaše slova v poslední větě.

buss
hodnocení

0x

Chudé poměry chudé myšlení..., z toho se těžko člověk když tak myslí vyhrabává. Každý odněkud pochází, někde se narodil, v nějakých poměrech, minimum ve zlaté kolébce (a klidně mohli špatně dopadnout, zchudnout.., to není předpokladem schopností, úspěšnosti v životě, mají lepší startovací čáru, budiž, toť ale vše). Takže zbytek je na nich, aby se vypracovali, ale když myslí negativně, jak je to blbé .. tak také tak skončím.
Podívej se kolem sebe, kolik lidí to podle tebe z chudých poměrů kam dotáhli? Asi většina, ale oni chtěli něčeho dosáhnout a šli za tím! Podívej se na sportovce! A nebrblali, jak jsou na tom špatně!
Je fakt, že s penězi se lépe žije, když vím, jak s nimi naložit. Ale to neznamená, že bohatý člověk je štastný!
A kdysik peníze nebyly a co bezdomovci? Co ti co neuměli cizí řečí ani špitnout, emigrovali a přesto to tam k něčemu dotáhli?
Víš jak žily rodiny s mnoha dětmi kdysi?
Auto je štěstí? Je nutné k tvému životu? Nebo jen závidíš? Dnes peníze máš a zítra jsi na huntě, pod mostem, taková je doba.
Jak se nemůžeš se spolužáky srovnávat, můžeš být chytřejší! Vynikat v něčem ... Dosáhnout pak lepší zaměstnání, podnikat, mít to své bohatství. Co srovnáváš, prachy, oblečení, kam cestují? Věnuj se divadlu řádně, vlastní scénky ..., je v místě profesionální divadlo?
Chudák chlap, co by měl žít s tebou. S takovým myšlením skutečně život nebaví. Chudák Edison a podobní ... lidi bez noh, ruk, slepí a jsou úspěšní, čím to je? Začni myslet pozitivně!
Kopíruj schopné lidi! Podívej se na jejich život. Je to jen na TOBĚ!

hodnocení

0x

Pokud chcete vědět jaký je smysl života, doporučuji film Monty Pythonův smysl života :).

audi4ever*
hodnocení

0x

20 let starý Favorit je sice šunt, ale vem to tak, že jsou lidé co nemají ani ten šunt, myslím, že jich není zrovna málo. A to, že si rodiče vydělají 30 tisíc, to je také celkem slušné, protože jsou lidi, kteří jsou nezaměstnaní a nemají nic - ani korunu. To, že máte byt 2+1 o celkové výměře 65 m, to je také slušné, protože jsou bezdomovci a ti nemají ani to. A co, důležité není jenom auto a obrovský byt, ale mít co jíst, být zdravý atd. A teď k Tobě, co vlastně jsi si ty vydělala za celý život? Nic, že? Tak proč se ptáš jestli je to normální? Mnoho mladých studentů vydělává od 15 let a co ty, proč si také nenajdeš brigádu, místo toho brečení tady?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]