Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlastnictví pozemku - vertikální vlastnictví

Od: tesyk* odpovědí: 14 změna:

Nemá zde někdo právní představu o tom, do jaké hloubky a do jaké výšky se dá uvažovat o vlastnění pozemku? Aby nedošlo k pochybám, jde mi o to, jestli existuje nějaký zákon, který mi vymezuje prostor i vertikálně? V případě, že na vlastním pozemku budu kopat do země, tak do jaké hloubky se pohybuji na vlastním pozemku? Podobně do jaké výšky nad terénem se jedná o můj pozemek. V extrémním případě třeba od jaké výšky se letící letadlo, vrtulník, balón... nenachází již na mém pozemku?

doplněno 05.03.11 07:48:

Děkuji rádcům za diskuzi. Abych trochu upřesnil otázku, tak se mi jedná o vypuštění upoutaného balonu, plněného Heliem a pak ještě pořádání soutěže raketových modelářů.

doplněno 05.03.11 07:55:

Jde o to, že mi nad pozemkem občas lítaj rogala a jiný ptáci a kdyby se do nich nějaká raketa strefila..., Nebo kdyby se oni zpletli do toho poutacího lana, tak jak to ošetřit. Jestli mám dát do výšky 300m cedulky vlet zakázán, soukromý pozemek *smich*...

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

poseidon*
hodnocení

2x

Vlastnický vztah k pozemku Vás neopravňuje skoro k ničemu, s výjimkou běžných činností, které neodporují právním předpisům a obecně závazným vyhláškám obcí.

Obecně závazné vyhlášky upravují jednodšší záležitosti, jako je chov drobného zvířectva, rozdělávání ohňů, sečení trávy, nebo kompostování zahradního odpadu.

Složitější a závažnější zásahy, jako jsou terénní úpravy, výstavba, odstraňování staveb, kácení dřevin, velkochovy, čerpání vody a zřejmě i vzlet balónu, regulují speciální zákony. Konkrétně např. stavební zákon, horní zákon, vodní zákon, zákon o ochraně veřejného zdraví, zákon o veterinární péči, zákon o ochraně přírody a krajiny, zákon o civilním letectví,... Je velmi pravděpodobné, že pro legální provozování takových činností, budete potřebovat písemné povolení (správní rozhodnutí) věcně a místně příslušného úřadu.

Takže když sousedka má v hlubokém sklepě studánku, z níž čerpá darlingem vodu do rozvodu v domě, na záchod a do koupelny, tak porušuje zákon, když nemá k tomu žádné povolení?

Pokud má splaškové vody napojeny do veřejné kanalizace a nemá vodoměr na měření vody ze studánky, pak zcela určitě ano.

Pokud má spojený rozvodu vody ze studánky s rozvodem vody z veřejného vodovodu, pak určitě ano.

Pokud neplatí první dva body co jsem psal...a studánka tam je od roku 1955 nebo ještě dříve, pak je to legální.

stafan*

Prozatí ještě ne, ale co není to může být...

jirbar*
hodnocení

0x

Bude změna

novinky.cz/...

hodnocení

0x

tesyku,

vždy je to nad "míru obecnou"

třeba díru pro stromek, klidně 50cm atd, ale určitě ne nad míru obecnou, třeba 5 metrů...OK?

nelze stanovit 53,5cm a vic nic.

doplněno 04.03.11 20:07:

tasyku, ale to nejde sdělit přesně, páč třeba těžko obhájíte že kopete díru pro stromek, ale bohužel v 5 metrech je voda a vy jí nejdříve musíte vyčerpat, abyste mohli sázet...

to je již porušení vodního zákona...OK?

Musíte přistoupit obráceně, sdělte co chcete a pak se najde...

tesyk*
hodnocení

No právě, to je to co bych potřeboval znát tak trochu přesněji. Tahle velikost díry obecné, délky přiměřené a množství nevelkého jsou jaksi nicneříkající...

lui*
hodnocení

0x

Všechno co je pod zemí, patří státu. A je jedno jestli je to voda, uhlí ropa, zlato nebo něco jiného. Vy si na svém pozemku v rámci zákonů můžete dělat co chcete, ale nesmíte z něho bez povolení státu jakkoliv využívat přírodní bohatství.

stafan*

Souhlas s lui - vymezuje to : zák. č. 44/1988 Sb. o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon)

chlapci, sice správně odpovídáte, ale tazatel nic nehledá...

jde směrem i nahoru!

lui*

Milane, nahoru? Anténní stožáry do výšky 15m nepotřebují stavební povolení. Vyšší už ano. Z toho mi vychází, že smím využívat vzdušný prostor nad pozemkem max. 15m vysoko. To je ale blbost co jsem napsal. Nebo ne? *smich*.

buss

omyl, ne všechno!

buss
hodnocení

0x

až do středu země, nahoru do stratosféry, vesmír už nééé
dolů pod určitou hloubku kopat na povolení, sestřelovat letadla nad vlastním pozemkem nelze
viz též horní zákon, tam je co je ve vlastnictví

na Měsíci je to do hloubky 3 km

Prý lze na letadla, když dělají hluk, střílet švestkovými knedlíky

*smich*

Ale to možná platí v Bavorsku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]