Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
měl bych prosbu. Jsem na odchodu ze zaměstnání a budu měsíc bez zaměstnání, poté mám podepsáno v jiné firmě. Během měsíce kdy budu bez zaměstnání mám možnost práce na DPP s výdělkem vyšším než 10 000 CZK. Musím být v tomto období registrován na Úřadu práce? Na podporu stejně nemám nárok. Všude jsem se jenom dočetl, že ani já ani zaměstnavatel nemusí platit zdr. a soc. pojištění. Kdo to teda platí?
Děkuji všem za odpovědi.
Pokud jste zaměstnán tak zaměstnavatel. Pokud jste podnikatel tak Vy. Pokud jste na ÚP tak ÚP. Pokud na ÚP nebudete a nebudete ani zaměstnán musíte si jej platit. Pokud příjdete na ÚP s tím, že budete vydělávat více jak 3000,- hrubého (částkou si nejsem jist, ale je nízká) Tak Vám řeknou nashledanou.
Toto je můj názor a je podložený zkušeností nikoliv zákoníkem. Jen pro rejpali.
Já mám dojem, že se mi někde mihlo před očima, že ke změnám od 1. ledna 2011 patří i nemožnost evidovaných uchazečů o práci si vydělat cokoliv, tedy máte-li možnost výdělku, nechoďte se evidovat na ÚP. Ze zákona však máte povinnost platit zdravotní, tj. i když následně bude platit zaměstnavatel, za ten měsíc musíte zaplatit vy sám. Pracujete-li na dohodu, řekla bych, že máte povinnost zaplatit i sociální pojištění - netýká se vás již výjimka o nesoustavnosti činnosti, ta byla zrušena 2009. Sociální není povinné pouze v případě, že jste OBZP (nemáte příjem). Já bych pro klid duše zaplatila obojí. Sice vás to bude stát cca 3500, ale budete mít vše v pořádku a klid. Jen je s tím trochu běhání - ohlásit se na pojišťovně, na OSSZ, pak zase odhlašovat.. ale důležité je pracovat, tak bych to skousla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.