Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zálohy na dani

Od: katarinka odpovědí: 3 změna:

Ahoj můžete mi prosím někdo objasnit jak je to s těmi daněmi? Po dobu 3 let jsem pracovala u stejného zaměstnavatele a za stejné peníze. K 1.listopadu 2010 jsem dostala výpověď a od té doby jsem až do teď na ÚP čili 5 měsíců. Od začátku roku až do data výpovědi moje celkové příjmy od zaměstnance činí 80 064 kč, pojistné 27 223 kč. Od zaměstnavatele jsem dostala potvrzení o zdanit. příjmech ze závislé činnosti...Kromě celkových příjmů, pojištění a základu daně na tomto potvrzení jiné částky nemám. Takže pokud tomu dobře rozumím a nemám na tomto potvrzení částku která uvádí Zálohu na daň z příjmu, tak žádná nárok na vrácení záloh nemám? A pokud by mi to tam zaměstnavatel napsal, tak ano? A jak ji určí? Proč se vlastně někomu vrací a někomu ne? Mám známé kteří měli psaný taky malý plat, potom byly evidování na úřadu práce jako já a přesto jim byly nějaké zálohy vráceny a mě vychází podle kalkulačky na zálohy, že mám nulu. Mám vůbec teda vyplňovat daňové přiznání? Nikdy jsem nevyplňovala, ale bylo mi řečeno, že je to vhodné..? Děkuji za odpověď, vím, že jich je tu spousta podobných, ale stále v tom mám chaoz. Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pakliže jste měla tak nízké příjmy, že jste z nich neplatila žádné zálohy, tak vám logicky finanční úřad nemá co vrátit. Nemůžete mít předplatek na dani, když jste nezaplatila ani korunu. Daňové přiznání dávat nemusíte (pokud tedy opravdu jste měla nejdřív jedno zaměstnání a poté pracovní úřad a nebyla jste třeba současně OSVČ nebo neměla zdanitelné příjmy i jinde).

Někomu se daň vrací proto, že prostě na zálohách zaplatili víc, než jim na konci roku vyšlo jako daňová povinnost. Třeba proto, že část roku nepracovali, nebo na konci roku uplatnili nějaké odpočty od základu daně nebo slevy na dani. Někomu se nevrací proto, že třeba nemá nic, co by uplatil (hypotéku, dary, děti, na které slevu neuplatňoval v průběhu roku...) anebo protože díky slevě na dani uplatňované v průběhu roku žádné daně neplatil.

katarinka
hodnocení

Děkuji moc za odpověď, už v tom mám jasněji..Nikdy jsem se o takové věci neazjímala, až teď, tak i banality jsou pro mě španělskou vesnicí..Děkuji

hm*
hodnocení

0x

No, za minulý rok jste nejspíš měla přeplatek daně. Už se tomu léta nevěnuji, takže neznám současné hodnoty (procenta, odpočty a tak), ale za minulý rok jste měla nějaké příjmy (ty Vám zaměstnavatel potvrdil), zaplaceno bylo pojistné a nějaké daně. Při normálním pracovním poměru za Vás zaměstnavatel platí měsíční zálohu na daň, přitom uplatňuje 1/12 odpočtu z daňového základu (její výše je v zákoně). A když jste poslední 2 měsíce nepracovala, nemáte za loňský rok uplatněny 2/12 odpočtu daňového základu a tím vlastně máte přeplacenu daň. O tento přeplatek lze zažádat, když si vyplníte zúčtování daně a odevzdáte ho ve správném termínu na FÚ. Ten termín, bohužel, už taky nevím.

Jinak od zaměstnavatele se vždy dostávalo potvrzení, kde byla i celková výše sražených daňových záloh. To tam opravdu nemáte?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]