Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je to trestné - dohoda vs vymáhání?

Od: calypso odpovědí: 20 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda mé jednání je trestný čin. půjčil jsem známému peníze ale on vrátil pouze část, podal jsem žalobu a soud nařídil exekuci. když exekutor prováděl exekuci, uzavřel jsem s povinným písemnou dohodu, že když mi zaplatí jen část z požadovaného dluhu, nebudu v exekuci pokračovat. na základě této dohody mi povinný dohodnutou částku zaplatil a já jsem podal návrh na zastavení exekuce. Po cca. 4 letech mi jedna známá řekla, že tu část, kterou mi povinný nezaplatil, můžu dále vymáhat. podal jsem tedy opět u soudu návrh na nařízení exekuce, ale v návrhu jsem uvedl původní částku + úroky a o zaplacení a uzavření dohody jsem mlčel.

čeká mě nějaký postih? děkuji.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

To podle mne bude záležet na dlužníkovi. Podá-li na Vás trestní oznámení (pravděpodobně podvod) nebo žalobu, můžete z toho mít problémy.

doplněno 06.02.13 02:11:

Z textu Vašeho dotazu.

calypso
hodnocení

Podvod? To snad ne, z čeho tak usuzujete?

hm*
hodnocení

1x

To jste tedy taky pěkný lump, když ho znovu žalujete o celou částku. No, to by podvod být mohl. Navíc už je možná původní dluh po 4 letech promlčen.

calypso
hodnocení

promlčen určitě ne, šlo o 50 000,-

hm*

50 nebo 60, obecně je promlčecí doba 3 roky. Nechci se ted pouštět do debat, jestli je tento případ něčím výjimečný, to si zjistěte sám, právník nejsem.

vilfein*
hodnocení

1x

Osobně si myslím že pokud teď žádáte úroky, je to lichva. úroky se totiž musejí udat před uzavřením dohody v dané smlouvě, tedy alespoň si to myslím.

calypso
hodnocení

jedná se o úroky z prodlení

radil*
hodnocení

0x

proč ho žalujete o celou částku?

calypso
hodnocení

když bych podal návrh pouze na ten zbytek, musel bych soudu zdělit, že jsem podepsal tu dohodu a to bych asi nedosáhl vydání usnesení.

abcde*
hodnocení

0x

Ano, dopouštíte se podvodu a měl by jste viset za kule v průvanu, aby jste se z toho probral. Bohužel podvodníků a vychcánků jako Vy je všude dost a bude hůř ... Doufám jen, že se povinný nenechá ojebat a půjde s Vámi do soudního sporu popř. si udělá osobní bankrot. Je mi z Vás zle ... *blee* bohužel chyba toho hlupáka, že to od Vás neměl písemně

calypso
hodnocení

právě, že to písemně má

Povinný se určitě bude bránit, proč by se měl nechat dát odsoudit k dluhu, jehož výši nedluží? Vy budete muset prokázat, že je Váš nárok na dlužnou částku oprávněný, což si myslím, se Vám nepodaří. Povinný uvede věci na pravou míru, předloží Vaši dohodu soudu a bude jasné hned, že Vám část peněz dal, jinak byste exekuci býval nezastavil atd...Soud Váš návrh může zamítnout a ještě zaplatíte náklady...Jak Vás napadlo, chtít se takto bezdůvodně obohatit? Pokud bude Váš dlužník chytrý, nechá si moc dobře poradit někým, kdo tomuto rozumí..Proč by Vám měl platit to, co Vám nedluží? A víte to oba dva...

buss
hodnocení

0x

Ste pěkný fták, od vás daleko...

jakoola*
hodnocení

0x

Jesliže dojde s soudu a váš dlužník vyrukuje s dokladem částečné platbě a s uzavřenou dohodou a UDĚLÁ TO , tak budete rád pokud odejdete od soudu s pokutou , nehledě na to , že budete muset uhradit soudní výlohy a náklady protistrany. A mimochodem slušní lidé své slovo a ani písemnou dohodu nezamlčují.

calypso
hodnocení

celá věc je již dávno u soudu a já jsem zažádal o částečné zastavení pro již zaplacenou částku a domáhám se pouze zbytku pohledávky, vše řeší můj právník a tak si myslím, že by mě musel upozornit na možnost trestného činu.

iz*

Reakce na Calypso ( 5. 2. 2013 v 19.07):

Jak byste nazval počínání člověka, který by s Vámi uzavřel písemnou dohodu, v níž by Vám potvrdil příjem určité částky a následně by Vás zažaloval o celý dluh včetně splacené a potvrzené částky (že žalujete jen zbytek dluhu jste doplnil až později)?

Reakce na Calypso ( 5. 2. 2013 ve 20.50):

Otázkou je, o čem všem jste svého právníka informoval. Četl tu uzavřenou dohodu? Ví, kolik času již uběhlo?

Jinak já znám i právníky, kteří nesledují zájem klientů, nýbrž zájem svůj (čím déle se spor potáhne, tím více vydělají, aniž by klientovi pomohli ke kýženému výsledku).

buss

a měl by po palmáááre

nicknevim*
hodnocení

0x

to je docela hnusný od vás.

partys*
hodnocení

0x

Od Vás co nejdál,protože jste pěknej podrazák,ale dojedete na to,sám jste si vrazil kudlu do zad.

marketicka
hodnocení

0x
Dovolim si prispet. Pane asi jste stejny zmetek jako jisty pan Junek z KV nebo sam osobne?!
www.zdenek-junek.webnode.cz

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]