Nejste přihlášen/a.
Chtěla bych se zeptat , moje dcera otěhotněla je mladá 16 let chce si to nechat mám podporu kluka ajeho celé rodiny u nás to vím zatím já a moje mamka se kterou jsem se pohádala ,nevím jak to říct manželovy a jak mám dál postupovat bude brát mateřskou a porodné?děkuji Iva
Zkazit si dítětem život - to je věc úhlu pohledu. Já měla syna v 19ti a nikdy jsem nelitovala, protože jsem ho chtěla. Asi jako vaše dcera. Když mi tehdá doktorka nabídla potrat, tak jsem odmítla. Zato moje máma mě měla v 17ti a celý život mě vyčítala, že jsem jí zkazila život. A když jsem se jednou v pubertě neudržela a řekla jí, že si ho zkazila sama, že neměla š...t, tak mě zmlátila jak psa. Jde o to, jestli dítě chce, tak to jako zkažený život brát nebude, což mi z vašeho psaní přijde jako pravděpodobnější. A jak to říct manželovi? Začala bych mu v legraci říkat "dědečku". Až by mu to došlo, tak bych to obrátila ve srandu a řekla mu, že já si už na oslovení "babi" taky začínám zvykat. Ale jinak - když se chce, hledají se způsoby, když se nechce, hledají se důvody.
Ivo dejte mu přečíst tyto názory ale já neznám nikoho kdo by sice nenadával, že je holka moc mladá a td, ale pak by se stejně netěšil. Dnes se rozvádí mladí (no mladí, vždyť se berou kolem 28 a více) věkem to není, buď to výjde nebo ne.Tak hodně radosti a dejte vědět co manžel.
tak manželovi jsem to řekla , hrozně nadává , moje mamka je taky proti a já mám dom peklo chce se od nás odstěhovat.
Manžel ,prý požádá o rozvod ale janina je rohodnutá si to nechat včera večer už to řekla i babi no pomůžeme jí a uvidíme už jsme se napovídaly dost o tom jaký to bude co jí čeká tak ted jen doufám že jí pomůže i ten její přítel .Iva
ivafai, zůstaňte nadále v klidu, i když je teď u Vás doma asi dost věcí vzhůru nohama. Píšete, že sama jste měla dítě v 17. Tzn., že jste zhruba v 16 letech též otěhotněla. Předpokládám, že s otcem dcery Janiny.Reakce Vašeho manžela vychází asi pouze ze šoku z informace, kterou ještě nestihl vstřebat. To že se s Vámi rozvede řekl pouze v prvotním afektu. Nemá to žádnou logiku, Dospělí lidé se nerozvádí, protože jejich téměř dospělé dítě otěhotnělo. Asi ještě přidá pár výčitek, že je to Vaše vina, jak jste jí ( VY!) vychovala. Buďte připravená a svůj nadhled si uchovejte. Nechte mu čas, on se nakonec smíří s realitou. Přítel dcery si je vědom nastávajících závazků a myslím, že k tomu přistupuje také rozumně a to i s celou svojí rodinou. Celá komplikace je hlavně o tom, zda je dcera fyzicky a psychicky na porod připravená a o možnosti dokončení jejího vzdělání . Na dítě se těší, určitě si už po vašich rodinných diskuzích uvědomuje závažnost svého rozhodnutí a s tím spojené následky. A se školou jí všichni pomůžete, to se zvládnout dá. . A tohle je asi to, co Vašeho muže , jako zodpovědného otce své dcery ,vystrašilo nejvíc. Svoji maminku už máte také na své straně.V dnešní době je každé partnerství ( manželství) tak trochu sázka do loterie. I dvojice, které se znají léta se nakonec rozcházejí, když přijde dítě. Je to staticky zhruba 1:1. I kdyby vztah dcery a jejího přítele nakonec skončil podobně (což jim nepřeji), život půjde dál a ještě není nic ztraceno.
Přeji klid , vše dobré a obnovení rodinné pohody. Karina
To, že manžel hrozí rozvodem vám, mě přijde zvláštní. Copak jste otěhotněla vy? Nebo snad můžete dceru dotáhnout na potrat násilím? Za tím bude ještě něco jiného. Beru nadávání, tohle ale ne. Nebo se snad na výchově dcery neměl možnost podílet? Pokud ano, tak je to 50 na 50. Neměla by s ním promluvit teď dcera společně s budoucím otcem? Vždyť to byli ti dva, kdo vás do této situace dostal. Jen oni dva. Tak by se k tomu měl hoch teď postavit. Nedovolit, aby se kvůli jeho nerozvážnosti rozpadlo manželství jeho budoucí tchýně. V jejich vztahu je ON ten dospělý a zkušenější, tak ať se ujme iniciativy. Dostane třeba pár po čuni, ale bude to tím pro vašeho manžela vyřízené. Promluvte s něma oběma, nenechte manželovi čas, aby podal žádost o rozvod. Někdo nemá daleko od mluvení k činu. Kdyby to byl případ vašeho manžela, byla by to škoda. Přeji hodně sil.
Mám v sousedství případ, muž 40 let řekl "psa jen přes mou mrtvolu" a do týdne ho skolil při běhání infark byl rád, že to přežil a než se vrátil z nemocnice už u nich bydlel krásný hnědý retrívr se kterým ten co nesnášel psy chodí denně na vycházky. Nebojte i váš manžel vyměkne a bude jezdit s kočárem, můj muž jezdí s vnučkou velmi rád do parku kde je spousta mladých mamin, už umí uvařit dobrý guláš, plněný bok, upeče buchty a td. bohužel jen teoreticky. Vydržte nevím proč by manžel měl vyhrožovat rozvodem copak je to vaše vina? Přece není takový sobec aby si takto prosazoval svůj názor a víte co, já bych mu to vážně dala přečíst.
Vemte to s humorem a těšte se na vnouče, pořád lepší mít dítě v 16ti než vůbec. Budoucímu dědečkovi ať to dcera řekne sama, nejdřív bude nadávat co všechno mohla dokázat, že si kazí život ale nakonec bude rád.Ono trošku-spíš víc, záleží na tom jak je starý budoucí otec a zda se dokáže o rodinu postarat, zda jim můžete pomáhat tak aby dcera mohla např. dostudovat. Sestra měla první dítě před maturitou tu musela odložit, než dodělala VŠ měla druhé dítě a všechno to šlo zvládnout. Má ale jednu výhodu, její manžel je o 12let starší.
Paní Ivo, souhlasím s Liduš. Já měla sice jiné dětství, byla jsem v děcáku a vdávala jsem se opravdu velmi mladá, sotva plnoletá, ale zato jsem sňatkem měla svou rodinu, svůj domov a je to už 41 let. A natož Vaše dcera, když má ve všech oporu. Moc všem držím palečky. - stařenka
necháu, jak se dá brát něco takového s humorem...prý bude rád, já přijít v tlika letech s děckem, otec mi zabije, přetrhne a uvězní do kobky, rozhodně by se na vnouče netěšil...vždyť si vůbec neuvědomujete. co říkáte..v 16 letech je dítě, co má vychovávat další dítě, zkazí život nejen sobě, ale i tomu dítěti, navíc pochybuji (kdyžtak) mi opravte, že otec je nějak vysloveně o dost starší, pořádný chlap by si těžko začal s šestnáctkou a kluka okolo dvacítky jistě brzo omrzí utírat dítěti zadek než pařit s kamarády, chudák holka pak zůstane sama s úvazkem na celý život, bez vzdělání...ať je to jakkoliv ošklivé, rozhodně bych volila v těchto letech a v této době potrat, bude zcela závislá na příjmu rodičů, nic neumí, zkazí si život a bude se jím později těžko protloukat...
marianne nechápu jak dítě může někomu zkazit život, dítě je dar a je jedno zda je vám 16 nebo 30 let. Jsem zastáncem potratů ale pouze v případě, že těhotenství ohrožuje život matky nebo je plod poškozený. Já i mé sestry jsme měli děti velmi mladé a vystudovali jsme, s manželi jsme spoustu let a nijak nám děti život nezkazily. Já ani můj muž bychom svojí dceru na potrat rozhodně neposlali ale pomáhali bychom ze všech sil a to i v případě, že by otec dítěte o dítě nestál a dcera zůstala sama.
máte asi svím spůsobem taky pravdu ,já sice nejsem pro potraty takže jsem ji nabídla pomoc že to vychováme ale na druhou stranu ten její kluk byl za mnou z maminkou a že se o janu postarají a je proti tomu dát to pryč .Iva
Slovo "humor" je opravdu prehnane, nicmene dnes tato situace neni prilis vyjimecna. Jasne, 16 je hooodne malo, je to jeste dite, ale nechapu, proc by mela zkazit zivot svemu diteti. Kolem me je dost a dost slecen, co mely dite v 16, v 17, na potrat nesly, rodice s vnoucetem pomahali a ackoli to bylo prilis brzy, tak meli z vnoucete radost. A jsou z nich perfektni mlade maminky.
Pred dvaceti lety bylo naprosto bezne mit dite ihned po skole, v nejakych 18, 19, zalezi na cloveku, nekdo je skvely tatinek ve 22 letech a z nekoho nebude dobry otec nikdy. Dnesni sestnactky jsou vyvojove mnohem vys, nez tenkrat. A jednou zacas parit s kamarady a mit dite se nevylucuje. Pred dvema dny tu zacala podobna diskuze, a ze kvuli diteti se nemuze chodit parit a je to pouze problem, o tom je v diskuzi dost a dost. Chapu ale, ze pro nektereho 18-leteho cloveka je predstava ditete, plenky, krmeni, plac, zavreni se doma - neco nemyslitelneho. Ale takovi nejsou vsichni - dikybohu, jinak bychom v republice meli same padesatilete kojicky.
Materskou brat zcela jiste nebude, tu pobiraji jen zeny, co urcitou dobu pred otehotnenim pracovaly a vypocitava se z vydelku. Dcera bude brat rovnou rodicovsky prispevek a to nejspis v te nejdelsi variante, kdy se 9 mesicu pobira 7600 a pak 39 mesicu 3800, celkem tedy 216 000 za 4roky. Porodne dostane v pripade, ze prijem rodiny nepresahne 2,4nasobek zivotniho minima. Pro Vas, manzela a dceru by to znamenalo (2880+2600+2250)*2,4=18552Kc. Pokud mate jako rodina vic, nemel by byt na porodne narok.
Paní Ivo, Již zde pár dotazů na těhotenství v 16 letech bylo. Zkuste si některé pročíst. - stařenka
#těhotná+v+16+letech #1712
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.