Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mohl by mi někdo říct, za jakou dobu (počet měsíců od nástupu do zaměstnání) mám v zaměstnání nárok na odstupné, v jaké výši je odstupné (a počítá se podle poslední mzdy? ano/ne) a za jakou dobu (stejné podmínky viz výše) mám nárok na podporu v nezaměstnanosti.
Jde mi jen o to, na čem jsem a můžu být. Prosím odpovídejte na všechny otázky a odpovídejte pouze, pokud víte o čem mluvíte (žádné odhady nebo spekulace). Nejlépe, kdyby odpovídal někdo z vlastní zkušeností nebo někdo zabívající se právem. Odpovědi typu: "Proč Vás to zajímá" nebo "Snad nechcete skončit na podpoře a já Vás budu platit" NEPIŠTE!
Jsem čerstvě v zaměstnání a zajímají mě tyto dvě věci (pochopte, že se jako čerství v zam. nebudu ptát zaměstnavatele na tyto věci) . Na podpoře bez práce skončit nechci, ale zajímá mě, pokud mi zaměstnání nebude sedět, kdy mám nárok na výše zmíněné věci.
Předem díky za racionální odpovědi
Ad odstupné - nárok může být třeba hned, tady nezáleží na odpracované době, ale důvodu výpovědi. Zda náleží odstupné a v jaké výši, to záleží na důvodu, pro jaký byste výpověď dostal. Počítá se z předchozího kalendářního čtvrtletí.
Na podporu v nezaměstnanosti je nárok, pokud jste v posledních třech letech před registrací na PÚ odpracoval alespoň 12 měsíců. Nárok byste neměl, pokud by s vámi zaměstnavatel ukončil pracovní poměr z důvodu porušení pracovních povinností zvlášť hrubým způsobem.
Ovšem pokud chcete dát výpověď vy zaměstnavateli (jestli to chápu správně), tak na odstupné nárok samozřejmě nemáte a podpora (pokud na ni splníte odpracovanou dobu) se vám bude krátit.
1. pokud máte pracovní smlouvu na dobu neurčitou a dojde k rozvázání pracovního poměru výpovědí z organizačních důvodů ze strany zaměstnavatele, pak máte nárok na odstupné
2. odstupné je ve výši 3 průměrných mezd (pokud v kolektivní smlouvě není sjednáno jinak)
3. pokud jste za poslední tři roky odpracoval 12 měsíců, máte nárok na podporu v nezaměstnanosti, a to 2 měsíce ve výši 65%. 2 měsíce 50% a 1 měsíc 45% průměrné čisté mzdy
4. pokud dojde k rozvázání pracovního poměru výpovědí z vaší strany, pak za předpokladu odpracovaných 12 měsíců za poslední tři roky máte nárok na podporu v nezaměstnanosti také, ale po dobu 5 měsíců budete pobírat jen 45% průměrné čisté mzdy. Vyšší podporu byste mohl pobírat za předpokladu, že by k rozvázání pracovního poměru došlo z důvodu např. nepříznivého zdravotního stavu (což by u vás asi nebylo těžké prokázat - už váš projev působí nenormálně), péče o osobu blízkou a jiné zákonné důvody.
Pokud vám to inteligence a "racionalita" dovoluje, tak si zkuste přečíst zákon o zaměstnanosti, tam najdete vše potřebné.
což by u vás asi nebylo těžké prokázat - už váš projev působí nenormálně
Můj projev? Co je špatného na tom, že si chci doplnit mezeru ve své vědomosti v právním odvětví? Co se týče mého dotazu, tak jsem chtěl vyfiltrovat jen ty odpovědi, které jsou k tématu. Mám zde jednu špatnou zkušenost, kterou nebudu rozebírat. Díky za Váš přínosný dotaz a čas .
Zákoník práce tam by jste měl vše najít.
Pokud jste zaměstnán na dobu určitou tak NE, na dobu neurčitou 52C-organizační důvody-ANO, Odstupné je obyčejně uvedeno v kolektivní smlouvě ze zákona jsou 3 platy hrubé mzdy.
"Pokud jste zaměstnán na dobu určitou tak NE, na dobu neurčitou 52C-organizační důvody-ANO" - to není přesné.
Odstupné náleží při výpovědi z organizačních důvodů - nehledě na to, zda má člověk pracovní poměr na dobu určitou nebo neurčitou.
Může mít třeba pracovní poměr do 31. 12. 2012. Když teď dostane výpověď, třeba z důvodu, že se ruší zaměstnavatel nebo část, tak má nárok na odstupné
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.