Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,můžete mi prosím poradit,jestli můžu zalaminovat rodný a oddací list?Můžu zalaminovat vše na co si vzpomenu?Aby mě pak někdo nenadal na úřadě.Děkuji
Můžete si zalaminovat vše, na co si vzpomenete... třeba i tu pětitisícovku s TGM... ale nedělejte to! Vynadat by Vám mohli, pokutu by jste platit musel, možné jsou i opletačky se zákonem...
Myslím si, že doklady jako RL, OL, vysvědčení, diplomy, a mnoho dalších by měly zůstat ve vyhotovení, které je schválené...samozřejmě i bankovky... doklady si uložte do pevnějších průhledných obalů, které zabezpečí jakous takous ochranu před poškozením...
Zalaminovat si můžete kopie rodného nebo oddacího listu, nebo i živnolistu, třeba i notářsky ověřené, na běžné prokazování skutečností na nich uvedených... ale můžou po Vás vyžadovat i originály...
Proti poškození bych doporučil místo laminace jen zavaření do PE folie.Splní to účel a kdykoliv se toho nůžete zbavit.
JABRAKA
To je jen plácnutí do vody. Napadl mě jen trestný čin padělání a pozměňování veřejné listiny. Ale protože za podstatnou změnu listiny lze považovat jen takovou změnu, která se dotkne podstaty listiny, tj. pozmění se údaje buď o skutečnostech, která veřejná listina osvědčuje, nebo o orgánu, který ji vydal, zalaminováním k ničemu takovému nedochází. Lze připustit, že nějaký horlivý a zákona neznalý úředník může mít výhrady, ale v tom případě bych se zeptal, který předpis jsem porušil.
Já mám všechny důležité dokumenty uschované v eurodeskách a je to v pohodě. Mohu tam přidávat případné dodatky a odebírat. Mám to v šanonech, takže se to nepomačká ani neušpiní. To bych vám opravdu doporučila.
Např.: logicky.cz/...
Taky jsem to měla v euroobalech,ale zalaminování mi přijde lepší.Můj a manželův rodný list a vysvědčení již mám zalaminované delší dobu.Takže s tím už teď asi nic neudělám.Na netu ve firmách kde kopírují a laminují mají napsané,že zalaminují cokoli i ŽL atd.,tak jsem si myslela,že to nevadí a pak mě to začalo vrtat hlavou.Vždyť je to v průhledné folii tak nevím co by mohlo vadit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.