Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej bytu bez sklepa ktery k nemu patri

Od: hujerviktorrr odpovědí: 8 změna:

Mam ve vlastnictvi byt a garsonku. Jde prodat garsonka bez sklepa, ktery k ni patri? Jak na to? Dik.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

xxx*
hodnocení

0x

Čistě laicky můj názor. Myslím, že není problém toto ošetřit v kupní smlouvě. Zkrátka sepíšete, že předmětem prodeje je byt. Doplníte že sklep, který je součástí původního bytu není předmětem prodeje a majitel se vzdává všech nároků na tento sklep. Snad někdo příjde s něčím chytřejším :)

hujerviktorrr
hodnocení

Taky si rikam, ze vsechno jde. Neni to akutni, jen me to napadlo, abych vedel do budoucna. Mam ty sklepy vedle sebe, proboural jsem pricku a mam tam minidilnu :)

xxx*

Myslím že to nemůže být žádný problém. Když někdo může prodat 2 metry z pozemku, nebo třeba jen garáž. Proč by nešlo takto prodat byt beze sklepa.

buss
hodnocení

0x

no hujer, a ten byt je v jakém baráku, kdo je vlastník? FO, BD, SVJ, obec? Tam hledat odpověď. A co KN? A komu by ten sklep zbyl, kdyby patřil k bytu?

mrnikdo
hodnocení

SVJ, v KN je jenom jednotka a podil na celku, sklep by zbyl samozrejme me :)

ondranoel*
hodnocení

0x

Smlouva na prodej nemovitosti potažmo její části je platná ze zákona pouze tehdy zapíše li ji Katastrální úřad do katastru. Pokud si to právník KN pohlídá, tak vám to nepovolí. Pokud mu to unikne a nový majitel bytu a třeba i další a další majitel toho bytu v pořadí vás ze sklepa vyhodí, bude právo na jeho straně a půjdete stejně.

Jediná cesta je udělat ze sklepa samostatnou nemovitost, nebo při prodeji bytu ho změnit z jedné nemovitosti na jinou nemovitost. První cesta je kolaudací, rekolaudací, u pozemků i územním rozhodnutím. Druhá cesta je (snad) při dvou souběžných prodejích dvou bytů přešoupnot jeden sklep od jednoho bytu ke druhému. Při vstřícnosti úředníků by pak byo výsledkem zapsání dvou bytů, jednoho vysloveně - explicitně bez sklepa a druhého též vysloveně s dvěma sklepy. Ale je to hodně krkolomné.

pravnik*
hodnocení

0x

Sklep je příslušenstvím bytu, příslušenství sdílí osud věci hlavní. Byt bez příslušenství nelze platně prodat.

xxx*

Zde jsem našel řešení :
Bydlím v domě, v kterém má každý z majitelů svůj byt ve vlastnictví. Soused má dva velké sklepy a nabízí mi, že od něj mohu jeden odkoupit. Jak mám postupovat?
Soused Vám vlastně nabízí nemožné. Sklep tvoří příslušenství bytu. Se sklepem se proto nedá takto ,,obchodovat", neboť ve Vašem případě zřejmě k vlastnictvím bytu souseda přináležejí 2 sklepy a k Vašemu žádný. Je to stejné, jako by Vám soused chtěl prodat svoji kuchyni nebo ložnici. Věc je proto možné řešit dlouhodobým pronájmem sklepu (jako části bytu) nebo věcným břemenem, které by bylo zřízeno ve prospěch vlastníka Vašeho bytu a každý jeho nabyvatel by měl oprávnění sousedův sklep užívat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]