Nejste přihlášen/a.
Ahoj, jsem v prváku a opakujeme názvoslíví kyselin, jenže já ho z osmé třídy ZŠ úplně zapomněla. Už jsem si dohledala, jak vytvořit ze vzorce název a hned jsem si pak na postup ze ZŠ vzpomněla, ale na opačný postup nemohu přijít. Na internetu to dělají podle nějakých vzorců, ale takhle jsme to nikdy nedělali ... Nemohl by mi to někdo jednoduše vlastními slovy vysvětlit? Děkuji
Dám příklad HSO.
Víš, že kyslík má -II a vodík +I. Stačí tedy, když si oxidační číslo KYSLÍKU vynásobíš čísílkem, které je za ním, v našem tedy 1 a odečteš oxidační číslo vodíku vynásobené číslem za vodíkem, tedy 1. Číslo, které ti zůstane určuje koncovku kyseliny.
Tudíž:
Kyslík má ox.č. mínus dva, (za kyslíkem) krát jedna, (vodík) mínus jedna krát (za vodíkem) jedna = 1.
1 = -ný. Tedy kyselina sirná.
Další příklad: H2SO4
Kyslík má ox.č. mínus DVA, (za kyslíkem) krát ČTYŘI, (vodík) mínus jedna krát dva = 2 * 4 - 1 * 2 = 6
6 = -ový. Tedy kyselina sírová.
Další příklad: HNO3
Kyslík má ox.č. mínus DVA, (za kyslíkem) krát TŘI, (vodík) mínus jedna krát jedna = 2 * 3 - 1 = 5
5 = -ičný/-ečný. Tedy kyselina dusičná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.