Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to BASICKÁ ALUMINA?

Od: martinka* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, i když jsou prázdniny, doufám a věřím, že se najde odborník, který mi bude moct poradit. Několikrát jsem se setkala s pojmem BASIC ALUMINA (basická (zásaditá) alumina). Dopídila jsem se jen k následujícímu : Basická alumina se používá v chromatografii, případně jako katalyzátor při některých organických syntézách. Dělí se podle údajně podle Brockmanna na 5 stupňů, dle vody v ní obsažené... To je ale vše... Dále jsem se jen paralelně dopracovala k pojmu neutrální alumina, což je pokud se nepletu klasický Al2O3. Otázka tedy zní : Co je to basická alumina (její vzorec chemický, popřípadě strukturální)? Jaké je její složení? Je nějaká vazba (např. při přípravě) na Al2O3? Jaká je její příprava (postup, chemické reakce, atd.)? Jaké jsou její chemické a fyzikální vlastnosti? Nebo mě prosím nasměrujte strávným směrem, např. na literaturu , internet apod. U nás ve škole o tomto naše chemikářka neví. Předem moc děkuji. Martina

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Postupy při chromatografických analýzách jsou založeny na použití specifických vlastnostech nosičů,jako adsorbenty jsou používány silikagel,oxid hlinitý nebo organické adsorbéry-siloxany,nebo hybridní sloučeniny.Soubor použití a různých vlastností je přehledně na tomto odkazu.

chromservis.cz/...

JABRAKA

martinka*
hodnocení

Děkuji za odpověď, toto je mi více méně jasné, já jsem se dopídila dokonce i k tomu, jakými procesy probíhají i katalýzy org. syntéz s basickou aluminou + 2450 GHz / 700 WTTS, ale zatím netuším, co to vlastně zásaditá alumina je ... Mám pocit, že je to snad patentové tajemství. Zdraví Martina

doplněno 23.07.09 17:17:

Pardon ... nikoliv 2450 GHz, nýbrž 2450 MHz ... Pardon

slonbonjohn*
hodnocení

2x

Sice vůbec nevím jakou řečí mluvíte, ale vygůglil jsem nějaký vzoreček, snad pomůže. rsc.org/...

jabraka*

Je to zajímavé využití adsorbentů tohoto typu pro přenosovou katalýzu za použití mikrovlnného záření.

Ale sám o tomto problému nic nevím.

JABRAKA

martinka*
hodnocení

Nic se neděje, mě také bylo divné, že naše profesorka chemie na LF o tomto nic neví. Každopádně se mi zdá, že je tato technologie chemických reakcí, případně samotné basické aluminy někým, či něčím (patenty, firmy) chráněna. Zatím jsou nejotevřenější univerzity v Íránu. (třeba www.sid.ir). Zdraví a ještě jednou děkuje za ochotu Martina

jabraka*

Určitě je to patentová záležitost,většina nosičů má obchodní názvy.

JB

martinka*
hodnocení

Děkuji za odpověď, nedá se však předpokládat, že by basická alumina coby katalyzátor byla toto (viz. Váš odkaz) : Pd(PPh3)4. Matrina

chromatografista
hodnocení

0x

Alumina - tedy oxid hlinitý je sám o sobě mírně zásaditý, tedy bazický. Už z tohoto samotného faktu vyplývá, že bude tvořit pevnější vazby s kyselými látkami a v případě chromatografického dělení budou na něm mít kyselé látky vyšší eluční časy, případně neprojdou vůbec. Tuto vlastnost (bazicitu) je možno upravovat. Aluminu jako sorbent je třeba si představit nikoliv jako jednotlivé molekuly Al2O3 ale jako polymer. Na povrch tohoto polymeru je možno dodatečně navázat funkční skupiny, které výslednou kyselost (zásaditost) zvýší či sníží. V praxi se toho (pokud již není sorbent takto připraven z výroby) dociluje takzvanou aktivací, čili promýváním kupříkladu kyselinou, nebo zásadou. Velmi častá je rovněž takzvaná humidace, což je zvýšení obsahu vody v sorbentu. Tím se rovněž dosahuje ovlivnění vlastností aluminy. Jen tak pro představu, vody se přidává řádově v jednotkách procent. Nad 19% vody je již alumina nasycena a její vlastnosti se výrazně nemění.

martinka*

SUPER! Moc děkuji za informace! Martina

syntetik
hodnocení

0x

Co se týče využití mikrovln, existuje v současnosti již celá řada reakcí, kde našla katalýza za asistence mikrovln uplatnění. Jedná se zpravidla o ovlivnění kinetiky reakce, nikoliv termodynamiky. Nicméně díky časté "mnohocestnosti" organických syntéz se dají selektivním ovlivněním kinetiky vybraných stupňů syntézy dělat hotové zázraky. Pro představu... mikrovlny dokáží urychlit některé reakce až stonásobně, čili z časů řádově v hodinách na časy řádově v minutách.

martinka*

Moc děkuji za informace! Ohledně reakcí pod MW jsem už toho přečetla hodně, takže o oněch zázracích například v organické syntéze vím. Každopádně ještě jednou děkuji za ochotu, btw za odpověď. Martina

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]