Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,chtěla bych jít studovat VŠ farmaceutickou.Přihlášky na střední školu jsme poslala na gymnázium a střední průmyslovou školu chemickou do Pardubic.A teď můj problém.Kdybych se dostala na obě školy nevím kam bych měla jít,nevím co bude pro mě lepší.Jestli máte nějakou zkušenost určitě to sem napište.Moc děkuju
Zdravím Sabino, pokud na 100 % již teď víš, že OPRAVDU chceš studovat VŠ farmaceutickou, tak běž na Střední průmyslovou školu do Pardubic, tam tě jistě připravý lépe, než na všeobecném gymnáziu. Ale pokud si nejsi zas až tak jistá a farmacie je jenom jednou z možností, mezi kterými vybíráš, tak běž na gymnázium, tam se vyučuje úplně všechno, gymnázium by tě "mělo" připravit na jakoukoliv vysokou školu. Dej si na své volbě záležet, pokud půjdeš na tu průmyslovku do Pardubic, tak už od chemie v životě neodlezeš. Přeji hodně štěstí.
Na 100% to opravdu ještě nevím.Otázkou je jestli bych tu školu vůbec zvládla,sice mám ve škole průměr 1,00,ale průměr není všechno.Chemie mě hrozně moc baví a farmacie je mým snem.Dříve jsem přemýšlela i o VŠ ekonomické,a proto mě táhlo i Ekonomické lyceum,ale to mně paní učitelka rozmluvila,že bych se v tomto oboru neuplatnila.
Takže nejsi si jistá, chápu, průměr 1,00 není všechno, jde o skutečné znalosti, ne známky. Píšeš, že tě chemie hrozně baví a farmacie je tvým snem. Ale uvědom si, že chemie na ZŠ na SŠ a na VŠ je něco jiného. Bude to stále těžší a těžší. Jsi na to připravena? Zajdi si do knihkupectví a jen tak zběžně se podívej do učebnice chemie pro střední školy nebo gymnázia, aby sis udělala představu o tom, co tě čeká. Ale pokud ti jde ta chemie sama, baví tě učit se ji, nemusíš vynaložit přehnaně velkou snahu, abys ji pochopila, tak průmyslovka bude dobrou volbou. Jinak, jak si se zmínila o tom, že ti učitelka rozmluvila VŠ ekonomickou, tak pozor na to. Nenech se někým zvyklat, pokud tě něco opravdu baví, jdi za svým snem, i když ti někdo bude říkat, že nebudeš mít uplatnění atd. Je daleko lepší studovat něco, co tě baví a později mít svou práci jako koníček, než se na nějaké škole trápit a trápit se později v práci, jenom proto, že bereš o pár tisíc víc a máš lepší uplatnění.
Pokud by to bylo tak, jak píše arizonka, tak vlastně žádná střední odborná škola nemá smysl a jediný smysl má gymnázium, protože to je všeobecné. Ale to je úplný nesmysl!
100% jistý si nikdy nebude nikdo. Pokud slečnu táhne chemie, šla bych na chemku. I z této školy je možnost jít na jinou VŠ.Případně přestoupit (to byhc ale nechala jako úplně krajní možnost).
Já neříkám, že střední odborná škola nemá smysl. Smysl má, pro jedince, silné jedince, kteří už od mládí přesně vědí, čím chtějí být a jdu si za tím. Nebo pro ty, kterým je to jedno, co budou studovat, jenom aby měli jistotu, že "nebudou" muset jít po střední na výšku. Pro jedince, kteří mají dobrý prospěch na ZŠ, ale vědí jen tak na 50 až 80 procent, co by chtěli dál studovat na výšce, je lepší gymnázium, poněvadž jejich zájmy se časem mohou změnit, jak dospívají atd. A pak by se holčina mohla tlouct do hlavy, že šla na chemickou školu, že za dva roky zjistí, že na ZŠ ji sice chemie bavila a šla, ale to proto, že měla příjemného učitele nebo učitelku, který toho po nich moc nechtěl. Asi tak. Proto tazatelce radím, aby se nad tím pořádně zamyslela a pokud si není aspoň na těch 95 % procent jistá, jestli chce celý zbytek svého života věnovat chemii, zvolit si gymnázium, na kterém "odloží" rozhodování o svém osudu o další čtyři roky, s tím, že bude muset určitě jít na nějakou vysokou školu, ať už chemickou nebo i jinou.
Dobrý den,
osobně bych Ti spíš doporučovala jít na tu chemickou, protože budeš to mít na VŠ pak o dost jednodušší díky tomu, že už budeš nějaké základy mít. Navíc se může stát, že díky nějakým okolnostem nepůjdeš nakonec VŠ studovat, a tak by jsi alespoň nějaký přehled v oboru už měla.
Hodně štěstí a správný výběr
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.