Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Volný pád

Od: vlk95® odpovědí: 5 změna:

Dobrý večer, koukal jsem, že bylo již založeno mnoho otázek na toto téma, ale skoro vše příklady ze školy. Já přicházím s příkladem z praxe. Dnes jsem se byl projít a našel jsem otevřenou studnu. Hodil do ní kámen o velikosti poloviny pěsti. Padal cca 3s. Jenže dle výpočtu mi vychází, že byla studna hluboká 44m! a to se mi nezdá. Je pravda, že když se člověk dívá do díry zhora, tak tak hluboká nikdy nevypadá, ale 44m?

amapro.cz/...

počítáno dle: s=(g*t2)/2

Jinak v praxi je toto zjišťování hloubky/výšky celkem jednoduché. Stačí hodit kámen, a spočítat čas. Dnes jsem to jen tak zkoušel, ale v budoucnu to možná využiju.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nejspíš bude problém v měření času. Říkáte cca 3 vteřiny. To by výpočet odpovídal. Pokud jste to neměřil přesně stopkami, tak se nedivte. Pro ilustraci si zkuste spočítat jak velký rozdíl v hloubce studny dělá o 1 vteřinu méně a o 1 více než jste odhadl.

doplněno 07.04.14 21:43:

@totak: Chybu tam nemá:

Volný pád
hodnocení

jj, teď jsem to počítal. Těžko říct kolik metrů opravdu studna má, ale alespoň přibližně se takto měřit dá. Samozřejmě pokud tak budu měřit se stopkami, tak vznikají nepřesnosti při spuštění stopek a zastavení, a taky nepočítám s odporem vzduchu.

hodnocení

0x

[ Obsah příspěvku byl skryt moderátorem z důvodu porušení pravidel poradny. ]

smetreg*

Tíhové zrychlení je 9,81 ms-2, to znamená, že za 1 sekundu má zrychlení 9,81 m/s (proto je tam sekunda na -2). Takže bez znalosti vzorců pro výpočet orientační předpoklad výsledku minimálně 30m...

doplněno 07.04.14 22:38:

Ze zdroje autora otázky vyplývá, že t2 = 2s/g, tudíž t2g = 2s. 32x9,81 / 2 = s = 44,145 m hloubky

hodnocení

s= (9,81 * (3*3)) /2 = (9,81 * 9) / 2= 88,29/2=44s?

doplněno 08.04.14 06:36:

44 metrů. spletl jsem se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]