Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, koukal jsem, že bylo již založeno mnoho otázek na toto téma, ale skoro vše příklady ze školy. Já přicházím s příkladem z praxe. Dnes jsem se byl projít a našel jsem otevřenou studnu. Hodil do ní kámen o velikosti poloviny pěsti. Padal cca 3s. Jenže dle výpočtu mi vychází, že byla studna hluboká 44m! a to se mi nezdá. Je pravda, že když se člověk dívá do díry zhora, tak tak hluboká nikdy nevypadá, ale 44m?
počítáno dle: s=(g*t2)/2
Jinak v praxi je toto zjišťování hloubky/výšky celkem jednoduché. Stačí hodit kámen, a spočítat čas. Dnes jsem to jen tak zkoušel, ale v budoucnu to možná využiju.
Nejspíš bude problém v měření času. Říkáte cca 3 vteřiny. To by výpočet odpovídal. Pokud jste to neměřil přesně stopkami, tak se nedivte. Pro ilustraci si zkuste spočítat jak velký rozdíl v hloubce studny dělá o 1 vteřinu méně a o 1 více než jste odhadl.
doplněno 07.04.14 21:43:@totak: Chybu tam nemá:
Tíhové zrychlení je 9,81 ms-2, to znamená, že za 1 sekundu má zrychlení 9,81 m/s (proto je tam sekunda na -2). Takže bez znalosti vzorců pro výpočet orientační předpoklad výsledku minimálně 30m...
doplněno 07.04.14 22:38:Ze zdroje autora otázky vyplývá, že t2 = 2s/g, tudíž t2g = 2s. 32x9,81 / 2 = s = 44,145 m hloubky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.