Nejste přihlášen/a.
Potrebuji pomoc s newtonovymi zakony! Mam popsat co se stane a proc.
Zaveste jedno zavazi na nit, napr. na pricny kolik mezi nohama zidle. Upevnete druhou nit k zavazi, jakoby na opacnou stranu. Zatahnete za spodnejsi nit a pokuste seji pretrhnout aniz by se nit mezi zavazim a zidli pretlhla.
Ja to nechapu. Ktera nit se pretrhne jako prvni a proc? Jake sily tam pusobi?
Dekuji za pomoc!
JN
já to chápu bez zákonů asi takhle:
mám jednu niť uvázanou na něco, na té niti nějaké závaží, čím těžší tím lepší, na tom závaží na druhém konci zase uvázanou další niť a mám tu další nit přetrhnout bez toho, aby se přetrhla ta první niť.
Pokud budu tahat směrem dolů, ta první niť bude zatížená stejnou silou jako ta druhá, ale připočítá se k ní hmotnost toho závaží, takže by se měla zákonitě přetrhnout ta první niť...
když ale budu tahat tu druhou niť směrem nahoru, na obě nitě bude působit zase moje stejná síla, ale na tu druhou plus hmotnost toho závaží.. takže si myslím, že by se měla přetrhnout ta druhá...
nebo se mýlím?
ty Newtonovy zákony už se dávno z hlavy vypařily, asi ten Němec, no víte, nóóó, ten Alzheimer!
Ja to nakonec vyzkousela...a je to presne tak. To vite, studovat fyziku v 32...to je fakt zatah Snad to zvladnu.
Dik za komentar!
ahoj, dufam ze tvoja otazka je este stale aktualna.
S tou prvou uvahou suhlasim, mno myslim ze ide skor o newtonov zakon o zachovani hybnosti.
Ide o to, ze ak sklbnes 2. (spodnou) nitou smerom dolu tak sa pretrhne...prečo?
Lebo teleso pocas sklbnutia nitou nedostalo dost energie aby sa pohlo z miesta, to znamena, ze nit ktora drzi toto zavazie/teleso, je stale rovnako napnuta, ale! ta druha, ktorou si sklbla, sa roztrhne.
ak sa mi to nepodarilo vysvetlit, tak mi napis mail
ale aj tak to skusim este raz nejako inak vysvetlit - nejde o vahu telesa, ktora pôsobi na 1. (hornu) nit, lebo toto teleso vytvara v tejto sustave dalsi pevny bod (spolu so stolickou), ale to len vtedy ak nitou sklbnes (rychlo potiahnes) -> vtedy teleso nema dost casu na to aby absorbovalo energiu a teda sa nepohne, tym padom cela energia sklbnutia ostane na niti ktoru drzis,
mozno by pomohlo ak by si zavazie polozila na zem (nepriviazane, na hladkej podlahe) a skusala ho tahat nitou, ak budes tahat pomaly, tak sa nit nepretrhne a zavazie sa bude pomaly posuvat, ale ak potiahnes rychlejsie, tak sa nit pretrhne
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.