Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
kdy můžeme opustit v Česku školu?
ve Velké Británii v 16,tak mě zajímá kdy v Česku?
Prosím rychle odpovědi!
děkuji...
Jestli to hraje nějakou roli, tak se jedná opravdu o devítiletou školní docházku, tzn. žák musí do školy chodit devět let. Pokud opakuje ročník, může tedy "vyjít" již v 8. třídě. Může ale bezplatně absolvovat devátý ročník, pokud mu to ředitel povolí.
Prý se uvažuje o velké změně školského zákona. Dnes je povinná školní DOCHÁZKA, dítě tedy musí do školy CHODIT. Změna by byla v tom, že by bylo uzákoněno povinné školní VZDĚLÁVÁNÍ, dítě by se tedy muselo VZDĚLÁVAT. Pokud to projde, bude třeba v určitých oblastech hoooodně posílit řady sociální pracovníků, protože když dneska nelze některé menšiny donutit, aby děti do školy posílaly, tak si nedovedu představit, co by se stalo, kdyby ti lidé měli dohlížet na vzdělávání svých dětí. To jen tak na okraj :D
Je uplne jedno, jak se tomu bude rikat. Dokud ale nebude trestano poruseni zakona, tak to stejne nebude fungovat. Dnes je take trestne neposilat deti do skoly a zna nekdo pripad, ze by si za to sel nekdo sednout a odebrali mu (docasne) deti? Tak vidite. Problem je nekde jinde. Kazdy zakon musi obsahovat represe a tyto represe musi byt vynutitelne a provadene, jinak ten zakon je jen car papiru. Smutne je, ze tohle vedeli uz Rimane pred 2 tisici lety
My zatim cpeme miliardy do socialnich projektu na prizpusobeni a pritom by stacilo jedno vezeni na miste nejakych byvalych dolu.
Ale to není jen o tom, jak se tomu bude říkat. Zkuste si to po mně ještě jednou přečíst, v podstatě neříkám nic jiného, než Vy.
Ja take nepopiram, co pisete, naopak s tim souhlasim, ze se situace jeste pravdepodobne zhorsi. Ta zmena spise poslouzi vzdelanym, uvedomelym, na vychovu svych deti vyrazne zamerenym lidem, kteri vzdelavaji svoje deti na zaklade individualniho vzdelavaciho planu a dnes kolem toho maji spoustu relativne zbytecne uredni honicky.
Jen tvrdim, ze jestli od teto zmeny nekdo (predkladatel zakona, odborna verejnost, ...) ocekava pozitivni zmenu smerem ke vzdelani mezi obyvateli, kteri o vzdelani osobne zajem nemaji, tak se prepocital. Soucasny problem neni v tom, ze neni moznost se vzdelavat, ale ze se netresta porusovani vzdelavaci povinnosti. Ono kdyby platilo, ze za 50 neomluvenych hodin si nekdo pujde na cele 3 nebo 6 mesicu sednout a pri kazdem dalsim provineni se mu trest pokazde automaticky zdvojnasobi, tak by si 2x rozmyslel, jestli dite do skoly radeji nasilim nedokopat.
Cela ta situace je o to absurdnejsi, ze povinna skolni dochazka je prave jenom tech kratkych 9 let, tedy to dite musi chodit do skoly jen do 15 let. Takove vzdelani je pritom naprosto nedostatecne pro uplatneni se na pracovnim trhu a logicky by tedy vyplyvalo, ze by melo byt delsi, ale neni. Zakon je tedy uz dnes vyrazne naklonen smerem k obyvatelum a presto jsou obcane, kteri ani tyto minimalni zakladni pozadavky nejsou schopni plnit.
Tak to se omlouvám, já Váš příspěvek pochopila špatně.
Ono to bohužel s těmi (ne)omluvenými hodinami nefunguje - kdyby fungovalo, tak už by na to (možná :D) nějaký zákon, který navrhujete, byl.
Příklad:
a) Kluk, 4. třída. Ne úplně zvladatelný, ale maminka se snaží. Nepřijde do školy, opakovaně jsou pochybnosti o tom, zda o jeho nepřítomnosti ví matka, udělá se klasická domluva s rodiči - jakmile kluk chybí, volá ředitelka rodičům. To se také jednoho dne stane, matka se zhrozí, jede domů, kluka vykope z postele, dotáhne do školy, omlouvá se. Kluk dostane neomluvenou hodinu jako trest. Myslím, že jich za toto pololetí nachytal asi 6.
b) Kluk (jsou to na 95% kluci :D), 8. třída. Opakovaně se toulá. Téměř stejný případ, jako ten předešlý. Až na to, že matka nespolupracuje. Když kluk chybí, musíme vyčkat 48 hodin, jestli matka kluka omluví (školní řád). S nadějí, že matku "nachytáme na švestkách", jí taktéž voláme, jakmile ráno zjistíme, že kluk není ve škole. Jednou se nám to povedlo ("Dobrý den. Petr není ve škole. Je nemocen?" - "Cože? On není ve škole? Ale já ho ráno do školy vypravila!"), dostal tedy neomluvené hodiny. Od té doby, když ráno voláme, matka už je připravená s omluvou, že kluk zaspal/je u doktora/je nemocný/má kašel/teplotu/rýmu/neštovice/... Pokud nevoláme, hlídá si svých 48 hodin a vždy pošle omluvenku. Neomluvené hodiny nejsou.
Která matka si zaslouží jít do vězení?
Ale v posledním bodě s Vámi souhlasím na 100%. ZŠ není nic, práce není ani pro vyučené, a na každou práci, kterou zvládne někdo se ZŠ, čekají tři vyučení, tak proč brát tohohle.
Přiznám se, že ačkoliv kritiky ohledně našeho vzdělávacího systému a konkrétně problematiky docházky určitých skupiny obyvatel do školy mám plno, smysluplné návrhy mi chybí. Možná profesní deformace - na plno věcí jsou ruce učitelů, ředitelů a sociálních pracovníků krátké, dnes a denně, pořád dokola.
Která matka si zaslouží jít do vězení?Osobne bych tech 6 hodin vubec neresil, resp. neresil bych to do takovych 10-15 hodin, coz jsou 2-3 vyucovaci dny. Asi je take rozdil, jestli jeden den neprijde do skoly vubec nebo jestli kazdy tyden jeden den odejde ze skoly o hodinu drive.
Schvalne jsem uvedl tech 50 hodin, coz je asi tak tyden a pul vyuky. To uz mi pripada dost.
Vzdycky jsem mel za to, ze na omluvy od rodicu jsou vyrazne mantinely. Lidi si tady uz nekolikrat stezovali, ze neco nemuzou detem omluvit.
Ale to uz jsme se vyrazne vzdalili od tematu otazky.
Prý se uvažuje o velké změně školského zákona. Dnes je povinná školní DOCHÁZKA [...]. Změna by byla v tom, že by bylo uzákoněno povinné školní VZDĚLÁVÁNÍLze si nekde ten navrh zakona precist?
ale musíš si pak hradit zdravotní pojštění...buď mít výdělek (dohodu o pracovní činnost, dohodu o provedení práce nad 10000kč/měsíc nebo pracovní poměr - jsou tam omezení do 18 let) nebo úřad práce (hradí stát) nebo si platit sama jako OBZP (1148kč/měsíc) nebo třeba mít dítě a být 4 roky na rodičovském příspěvku
doplněno 14.03.14 09:21:laik--- na 1. stupni ZŠ se dítě může vzdělávat doma (nemusí chodit do školy)..."Individuálně vzdělávaný žák koná za každé pololetí zkoušky z příslušného učiva, a to ve škole, do níž byl přijat k plnění povinné školní docházky"
"O povolení individuálního vzdělávání žáka rozhoduje ředitel školy, kam byl žák přijat k plnění povinné školní docházky, na základě písemné žádosti zákonného zástupce žáka. Individuální vzdělávání lze povolit pouze žákovi prvního stupně základní školy"...na 2. stupni zš lze prozatím povolit IVP pouze pro nemoc či mimořádné nadání
Aničko, moc se neraduj. Bez vyššího vzdělání (minimálně učebního oboru s výučním listem - tzn. další 3 roky) se jen velmi těžko hledá práce (o nekvalifikovanou pracovní sílu není velký zájem). Odejít ze školy v 15 letech a "viset"na úřadu práce bez podpory není žádná výhra.
doplněno 13.03.14 17:23:@ Naufrago, škoda, že tu nejste zaregistrován. Odpovídáte dobře, ale odpovědi neregistrovaných není možné ohodnotit.
Ivzez, děkuji. Snad to nebude znít povýšeně, ale já o žádné hodnocení nestojím v podstatě bych byla ráda, kdybych sem už nechodila, za posledních pár dnů pořád visím tady a musím se mírnit, abych se nevyjadřovala úplně ke všemu. Ještě za to dostávat kladná hodnocení, to by nešlo
Jejda, přehlédla jsem, že jste žena. On tu nikdo hodnocení svých odpovědí sledovat nemusí. To jen mně někdy přijde škoda, že některou dobrou odpověď nemohu ohodnotit. Také mne napadlo, že by nebylo špatné moci některé odpovědi přidat do zajímavých, pak by byly snáze vyhledatelné na některá klíčová slova třeba k exkucím (Sebod), PC (Ben) apod.
Zaver je jasny: Udelej si alespon nejaky ucnak v oboru, ktery te bavi!
Milá Aničko, proč chceš tak rychle opustit školu? Dokud do ní chodíš, máš vlastně mládí, pak Ti začnou už jen povinnosti.
Nevím, proč Ti škola nevoní, ale opravdu bych Ti radila po základce nějaký učební obor. Jen se základním vzděláním neseženeš práci a když ano, jen tu nejpodřadnější a fyzicky jistě namáhavou. A málo peněz za to.
Dneska, i když žák vyjde třeba v sedmičce, nebo chodí do zvláštní školy /dneska se tomu říká škola praktická/, může se potom vyučit. V Pardubickém kraji jsou učňáky pro tyto děti třeba v Horní Rovni či v Chroustovicích na Chrudimsku. Jedná se o snadné učební obory - chovatel, pěstitel, apod. Ale pořád je to lepší, než jenom skončit se základkou.
Chodila jsem na gymnásium. Ve vsi byla kamarádka o 3 roky starší, neučila se, propadala. Vyšla někdy v šestce a hned začala dělat. Ano, tehdy to šlo, pracovat byla povinnost, na rozdíl ode dneška. Vlasta se chytila ve velkoobchodě drogérie. Její práce spočívala v tom, že vážila sádru. Pořád, každý den. Vzala sáček, navážila kilo sádry, uzavřela, dala do krabice. Pořád dokola. Dneska už je v důchodu. Občas přemýšlím, kolik těch kilových pytlíků jí za život prošlo rukama.
A rodiče ji měli pro mě jako odstrašující případ. Když se mi něco nepodařilo a donesla jsem horší známku, hned jsem měla na talíři:Když tě škola nebaví, skonči a budeš vážit sádru jako Vlasta. Moc jsem se té sádry bála, tak jsem si to pokaždé raději opravila. **
Ale opravdu bych byla pro jakýkoliv učební obor, bude Tě čekat hodně roků práce, tak ať si můžeš aspoň trochu vybírat a ne brát to, co nikdo nechce. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.