Nejste přihlášen/a.
Vázaná živnost "Péče o dítě do tří let věku v denním režimu" se řídí zákonem č. 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání (živnostenský zákon) a spadá tak do gesce Ministerstva průmyslu a obchodu. Za živnost je považována soustavná činnost provozována samostatně, vlastním jménem, na vlastní zodpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených živnostenským zákonem. Tyto služby jsou tedy provozovány na komerční bázi, obce ani stát na provoz těchto zařízení nepřispívají, tj. je zcela financován ze soukromých finančních zdrojů a náklady hrazené rodiči jsou tak v porovnání s obecními jeslemi a především mateřskými školami podstatně vyšší.
Obsahem této činnosti je výchovná péče o svěřené děti do tří let věku v denním nebo v celotýdenním režimu zaměřená na rozvoj rozumových a řečových schopností, pohybových, pracovních, hudebních, výtvarných schopností a kulturně hygienických návyků přiměřených věku dítěte. Zajišťování bezpečnosti a zdraví dětí, jejich pobytu na čerstvém vzduchu, stravování, spánku v odpovídajícím hygienickém prostředí a osobní hygieny dětí, včetně poskytování první pomoci. (nařízení vlády č. 278/2008, o obsahových náplních jednotlivých živností).
Pro provozování živnosti je nutné živnostenské oprávnění, jehož získání je v případě vázané živnosti podstatně náročnější než v případě volné živnosti, zejména musí být doložena odborná způsobilost podnikatele a činnost musí být zajišťována odborně způsobilými osobami. Konkrétně fyzické osoby, jejichž prostřednictvím je podnikatel povinen zajistit výkon živnosti, musí splňovat odbornou způsobilost vymezenou v příloze č. 5 živnostenského zákona, tj. mít vzdělání všeobecné sestry, zdravotnického asistenta, ošetřovatele, porodní asistentky, záchranáře (dle zákona č. 96/2004 Sb.), sociálního pracovníka nebo pracovníka v sociálních službách (dle zákona č. 108/2006 Sb.), či mít odbornou kvalifikaci k výkonu povolání učitele mateřské školy (dle zákona č. 563/2004 Sb.) nebo profesní kvalifikaci pro činnost chůvy pro děti do zahájení povinné školní docházky (dle zákona č. 179/2006 Sb.).
sš nebo vš? střední škola která má obor 75-31-M/01 Předškolní a mimoškolní pedagogika viz uplatnění infoabsolvent.cz/...
doplněno 12.03.14 14:17:možná ještě pedagogické lyceum , zeptej se na škole výchovného poradce který obor je nevhodnější
doplněno 12.03.14 16:23:omrkla jsem několik pracovních nabídek na práci v jeslích a požadavek min. sš vzdělání zdravotnické nebo pedagogické
Je to už hodně let, kdy kamarádka dělala v dětských jesličkách. Ale protože dětičky jsou pořád stejné, myslím, že se požadavky neměnily. Aspoň ne nijak moc.
V jesličkách totiž pracovaly pouze zdravotní sestry, tedy absolventky SZŠ.
Jakmile děti povyrostly, ve školce už se o ně staraly učitelky MŠ, které musely mít vystudovanou předškolskou výchovu. Tedy SPgŠ, obor učitelství MŠ. Jaga
Váš dotaz mě překvapil, myslela jsem si, že jeslím už odzvonilo. V nedalekém městě bývaly dvoje, to byl hezký pohled, když s mrňaty sestry vyrazily na procházku. Ty ohromné kočáry, v každém bylo naskládáno několik dětí. Oboje jesle vzaly po roce 1989 za své. Jedna budova je už řadu let opuštěná, chátrá a rozpadá se. Z druhých jeslí bylo vytvořeno jakési volnočasové centrum pro "dyškrymynované" nepřizpůsobivé.
V krajském městě, v rozlehlé budově, je místo velikých jesliček nyní mateřská školka zaměřená pouze na cikánské děti. Opravdu už žádné fungující jesličky neznám.
máte pravdu, se SZŠ může pracovat v jeslích, v současnosti se studovaný obor jmenuje "zdravotnický asistent"
Dívala jsem se na pár inzerátů, a chtěli buď pedag. nebo zdrav. vzdělání...Slyšela jsem cosi o tom, že všechny jesle nejsou zdravotnická zařízení. Záleží, kdo je zřizuje a zřizovatel si pak dává požadavky na zaměstnance...našla jsem "Výchovnou péči v jeslích zajišťují registrované všeobecné sestry se specializací na výchovnou práci, pedagogické pracovnice a pěstounky"
Víte prosím někdo kde by se našla aktuální legislativa pro zaměstnávání v jeslích? Děkuji
Koukla jsem na stránky jeslí u nás, 1 má SŠ všeobecná sestra, 2-Bc. obor psychologie,3 zdravotnické lyceum, 4 Mgr. pedagogika volného času,5 Bc. zdravotní sestra. Tři z nich mají ještě akreditovaný kurz Logopedie.
doplněno 12.03.14 17:39:Jančak pomůže toto? familyfriendly.cz/...
doplněno 12.03.14 17:52:aperio.cz/data/1//... Jesle jsou od str. 16, je to ale z r. 2004, víc jsem doposud nenašla.
doplněno 12.03.14 17:55:aperio.cz/data/1//... Jesle jsou od str. 16, je to ale z r. 2004, víc jsem doposud nenašla.
prima odkaz, přesně tohle jsem hledala...takže tazatelka si může vybrat mezi sš zdrav. nebo sš pedag. Případně si může po maturitě doplnit kurz " profesní kvalif/... a má kvalifikační požadavky splněné
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.