Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nedokonavé sloveso od vybýt

Od: motor odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, jak by jste udělali nedokonavé sloveso od vybýt? Možná vybýjet nebo vybývat ale přijde mi to divné a google nic neříká. Díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Vybýt existuje. A nedokonavé k němu je vybývat.

vybýt dok. (3. j. -bude, hovor. -byde, rozk. -buď, čin. -byl, trpl. -byt) zbýt 1: nějaké peníze mu vybyly; na to už nevybyl čas nevyšel;
vybývat ned.

( prirucka.ujc.cas.cz/...

doplněno 11.03.14 20:07:

Zato by jste neexistuje. Správně je, samozřejmě, Jak byste udělali atd.

praivo*
hodnocení

1x

Neudělali, slovo "vybýt" neexistuje. Pokud máš na mysli "vybít", tak "vybíjet"...

hodnocení

1x

Vybýjet není nic. Leda VYBÍJET. Slepice byly staré, už nenesly, začali jsme je proto VYBÍJET. V tom případě ano - VYBÍJET = ZABÍJET. Vytloukat, vařit slepičí polévku. *:-P*

Slovo VYBÝT - něco jako zbýt, zůstat. Zbyly /vybyly, zůstaly/ mi nějaké peníze, tak jsem si koupila nový kabát. Něco, jako že jsem nějaké peníze ušetřila.

V první řadě si musíte ujasnit vyjmenovaná slova a teprve potom bádat dál. Nejsou plíny jako plyny, není sít jako syt. A řada dalších chytáků. Jaga.

stodman
hodnocení

1x

Jak už zde padlo: Vybýt - vybývat. Setkával jsem se s tímto slovesem často v Pamětech F. J. Vaváka, mluvil o vybývání robotní povinnosti. Tedy o plnění povinnosti svojí účastí (bytím někde).

marcia*
hodnocení

0x

vybýjet/vybíjet

iz*

Marcio, sloveso vybýjet neexituje. Zapracuješ-li na češtině, půjde ti lépe i němčina a další cizí jazyky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]