Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Zítra jsem zkoušený u tabule na Lineární funkci,ale vůbec nevím,jak se to počítá a jak se to má dělat.
Vysvětlíte mi to prosím někdo?
Například:
y = 3x - 6
Máme tam najít třeba:
1. alespoň 3 body
2. vypočítat to s osami x a y
3. se dělá nějaká tabulka,kde do vrchního řádku se napíše X a do spodního Y,vypadá to nějak takto:
X:-2,-1,0,1,2
Y:
a do Y se mají dosadit nějaká čísla,ale vůbec nevím jak a jaké.
Kdyby byl někdo ochotný a vysvětlil by mi to,byl bych mu moc vděčný.
Děkuji.
Za to Y: dosadíš čísla z rovnice:
y=3x-6
např pro -2
y=3*(-2)-6
y=-6-6
y=-12
tak samo to uděláš z -1,0 atd. pak uděláš podle toho graf
Jestli myslis "najdete alespon 3 body", tak to je v podstate ta tabulka. Zvolis si libovolne 3 hodnoty (nejcastejsi asi 3 hodnoty "x" a pro ne spocitas ta "y" podle rovnice a vyjdou ti ty 3 body). Nakresli si graf te funkce a uvidis. Neni v tom zadna matematika. Je to selsky rozum.
Pruniky s osami: Treba pro prunik s osou "y" vis, ze "x" ma v tomto bode hodnotu nula (x=0), tedy osa "y" probiha "nahoru a dolu" nad bodem x=0. Dosadis tedy do te rovnice funkce za x=0 a vyjde ti "y". V tomto bode na ose "y" protika ta funkce osu "y".
To same pro zjistis pro prunik s osou "x", ale tentokrat dosazujes za "y=0", protoze to je hodnota na ose "y", kde se nachazi osa "x".
Urcite 3 body: Spocitam napriklad pro body x=-2, x=1 a x=4 (muzu si zvolit libovolne, ale zvolil jsem si nahodne tyto):x=-2; y = 3(-2) - 6 = -12; prvni bod je tedy [-2,-12]x=1; y=3.1 - 6 = -3; druhy bod je [1, -3]x=4; y=3.4 -6 = 6; treti bod, kterym ta linearni funkce prochazi je [4, 6]
Pruniky s osami:prunik s osou "y". V tomto bode je hodnota "x=0", tedy hledame bod [0,?]. y = 3.0 - 6 = -6. Nas hledany bod je [0,-6]prunik s osou "x". Zde je y=0. Hledame bod [?,0]. 0 = 3.x - 6 → x=2 . Hledany prunik s obou "x" je v bode x=2 (nebolije to bod [2,0]
Tabulka - uz vyse mas spocitano alespon 5 bodu, tak je muzes dosadit do te tabulky a nemusis pocitat dalsi.
X: - 2 0 1 2 4 Y: -12 2 -3 0 6
Preformatovano a opraven preklep v tabulce.
Nazorne: y=3x-6
Urcite 3 body:Spocitam napriklad pro body x=-2, x=1 a x=4 (muzu si zvolit libovolne, ale zvolil jsem si nahodne tyto):x=-2; y = 3(-2) - 6 = -12; prvni bod je tedy [-2,-12]x=1; y=3.1 - 6 = -3; druhy bod je [1, -3]x=4; y=3.4 -6 = 6; treti bod, kterym ta linearni funkce prochazi je [x,y]=[4, 6]
Pruniky s osami:prunik s osou "y". V tomto bode je hodnota "x=0", tedy hledame bod [0,?]. y = 3.0 - 6 = -6. Nas hledany bod je [0,-6]prunik s osou "x". Zde je y=0. Hledame bod [?,0]. 0 = 3.x - 6 → x=2 . Hledany prunik s obou "x" je v bode x=2 (nebolije to bod [2,0]
Tabulka - uz vyse mas spocitano alespon 5 bodu, tak je muzes dosadit do te tabulky a nemusis pocitat dalsi.
X: - 2 0 1 2 4 Y: -12 -6 -3 0 6
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.