Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Usměrňová zlomku atd

Od: prosba* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

za minulého režimu, škola do které jsem chodil zkončila...

Těd již v pozdím věku jsem začal jako samouk se učit matematiku. Boužel jsem narazil na nějaké příklady, které nemohu vyřešit.

Na oskenovém jsou napsána zadání příkladů. Chtěl jsem Vás požádat, jestli-že by mi někdo nebyl ochotný napsat postup.. Do nedávna jsem všem příkladům rozuměl, ale tady jsem uvízl.

Budu vděčný za každou odpověď.

Matějka

Usměrňová zlomku atd

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já bych ten obrázek otočil; je to ono?:

doplněno 05.03.14 11:25:

A pokud je to ono, který z těch příkladů vám není jasný? Například ten první mi přijjde hodně jednoduchý a řešil bych ho takto:

2(a-4) + b(4-a) = 2(a-4) - b(a-4) = (2-b)((a-4)

Opravdu potřebujete všechny tyto příklady? Ono je jich docela hodně, a rozepsat všechna řešení chce čas a místo. Nemohl byste napsat, které příklady nevíte a proč (tedy na čem konkrétně vjste se zadrhl)? Třeba by to pak mohlo být užitečnější.

k2
hodnocení

0x

Naznacim:

1)Tam se nabizi vytknout z obou vyrazu (a-4), obdobne jako v tom dalsim (y-3z), pouze se budou nejak prehazovat znamenka. Ostatni priklady obdobne

2) Nastudujte "vzorec" (x-y)(x+y), to bude spolecny jmenovatel, stejny vzorec se pouzije i u dalsiho, tam pujde vsechno pekne pokratit, treti to same

penda
hodnocení

0x

Ahoj, mrkni i na češtinu, aspoň občas. ;) Na kdy tu domácí úlohu máte, ty bývalý režime? Nezlob se, ale nevěřím ti ani slovo...Příklady jsou jednoduché, není na nich nic složitého.

1) - Z druhé závorky vytkni mínus a poté vytkni člen (a-4). To, cos počítal ty, není součin.

- Ten samý postup. 6(y-3z)-(y-3z): Vytkni (y-3z).

- z prvních dvou členů vytkni x, z dalších dvou y. Poté vytkni (a-b).

- z prvních dvou vytkni a^3, z dalších dvou (-1), pak vytkni (a+1).

- c^2-(a^2-2ab+b^2)=c^2-(a-b)^2=(c-a+b)(c+a-b)

2) Zlomky upravit na společný jmenovatel a sečíst (odečíst).

3) Odmocninu si vyjádři jako mocninu, pak se ti bude líp počítat úprava výrazu

4) zlomek vynásob zlomkem (1-sqrt 2)/(1-sqrt 2)

5) Číslo 1200 rozlož a částečně odmocni: např. začneš jako sqrt(12*100)=10sqrt(12) ... atd.

6) Celou rovnici vynásob společným jmenovatelem (nejdříve rozlož výraz x^2-1 podle vzorečku a^2-b^2).

A co presumpce neviny?

penda

:D Tím, že jsem radu udělila, jsem dala najevo, že na obžalovaného pohlížím jako na nevinného... :D

prosba*
hodnocení

Každý jsi může myslet své.
Já nerozmím příkladům 3 a 4. Ostatnímu již rozumím.
k2

3)Uz naznacila "penda" - kazdou odmocninu, lze napsat jako mocninu, tedy napr. druha odmocnina z a: sqrt(a)=a^(1/2). Takto vyjadrite vsechna "a" ve vyrazu a pak upravite.

4)usmerneni=zbaveni se odmocniny ve jmenovateli, tedy opet to, co Vam naznacila "penda". Jmenovatel se pak posklada dle vzorce (a+b)(a-b) a odmocnina z nej vypadne.

Doplním: Ad 3: zopakujte si vzorce pro počítání s mocninami. Konkrétně:Pro a> 0 platí:a0 = 1 (chcete-li, z definice)a-p = 1 / (ap)Pro mocniny se stejným základem:am *an = a m+n (při násobení se exponenty sčítají) m, n jsou libovolná reálná čísla, nemusí být nutně přirozená)am:an = am-n (při dělení se exponenty odčítají)při stejné mocnině a různých základech platí (ab)m =ambm ., (a:b)m = am:bm (za předpokladu a>0, b>0)Umocňování mocnin(am)n = amn (při umocňování mocniny se exponenty násobí)Prostě, obecně vzato, v mocninách pracujeme s operací nižšího typu - při násobení / dělení se mocniny sčítají, při umocňování se násobí. Platí i to, že při odmocňování se dělí, protoče n-tou odmocninu vyjadřujeme jako mocninu s exponentem 1/n.doplněno 05.03.14 16:24: Takře konkrétně v příkladu 3 ve jmenovateli napíšeme místo toho, co tam mámea (a ½) = a1 (a ½) = a3/2 , následně zlomek pod třetí odmocninou upravíme podle pravidla o dělení mocnin se stejným základem atd. Výsledek zapíčeme bez odmocnin, vše vyjádřímepomocí lomených mocnin.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]