Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak napsat dobrou úvahu?

Od: lakaja odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, každý si myslí že úvaha je jedno z nejlehčích témat, ale já mám s ním problémy. Jak napsat dobrou a kvalitní úvahu? Děkuju za rady

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

zvidavajanca*
hodnocení

2x

A zkoušela ses podívat na návody na internetu? Je jich tam víc než dost.

Za mě dobrá strának je tato: statnimaturita-cestina.cz/...

miklous*
hodnocení

0x
Ahoj. Na úvaze je bezva to, že v podstatě žádná pravidla nemá a vše je ponecháno na autorově fantazii.
Jak se pozná zda je úvaha dobrá? Nejspíše podle toho jak umí pisatel formulovat své myšlenky. Zda je zvládne plynule sledovat a jak bohatý má slovník. To jsou, alespoň podle mě, kritéria dobře napsané úvahy. Obsahová stránka myšlenek by se neměla posuzovat, protože se jedná o myšlenky autora a ten nemusí mít nutně stejné názory jako posuzovatel.
Proto hlavu vzhůru, pero do ruky a spustit stavidla fantazie. ;) M
zvidavajanca*

Tohle není úplně pravda.

- Pokud naznačíte otázky v úvodu, je třeba je všechny vyřešit. A to nejlépe z různých pohledů. Otázky by neměly růstat otevřené bez autorova pohledu. Takže žádné další dvě otázky na konci, které už se neřeší. Otázky (všechny) by měly být hned na začátku a ne v průběhu přidávat další. Případně nějaký jiný způsob oddělování pohledů, ale zatím bych s tím neexperimentovala. Zvlášť na školních slohovkách.

Dále je třeba o tématu něco vědět. Psát úvahu o tom, zda je přímá volba prezidenta lepší nebo ne a nic o tom nevědět, nelze. Proto je většinou výběr témat. Případně si před psaním úvahy o tématu něco přečíst.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]