Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ukončení VŠ po 1. semestru a ZP

Od: hanka93* odpovědí: 3 změna:

Zdravím,

prosím o radu. Po prvním semestru mi z VŠ přišel dopis o ukončení studia. Od září chci nastoupit na jinou školu na kombinovan studium. Dopis jsem tedy očekávala, ale teď potřebuji poradit co dál. Mám brigádu z které si vydělám víc než 4000 Kč za měsíc, takže na UP se registrovat prý nemám. Jak je to ale se ZP? Budu si ho platit sama? Nebo ho platí zaměstnanec? Pracuji na Dohodu o prov. práce.

Moc děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pracovníci na dohodu o provedení práce nejsou nemocensky pojištění _ dohoda nezakládá účast na nemocenském pojištění zaměstnanců, tudíž se neodvádí pojistné na sociální zabezpečení. Nevadí, protože od 18 let nemáte hrazené sociální pojištění. (Můžete se registrovat k dobrovolnému důchodovému pojištění, to studenti ale většinou nedělají).

Dohoda o provedení práce taktéž nezakládá účast na zdravotním pojištění, neodvádí se zdravotní pojištění (pozor _ musí být odváděno pojistné alespoň v minimální výši v rámci jiného pracovně právního vztahu, pokud nejde o osobu, za kterou platí pojištění stát, toto však není problém zaměstnavatele uzavírajícího DPP).

Od ledna 2012 však tato podmínka platí pouze u DPP, u kterých vyplacená měsíční částka nepřekročí 10 000,- Kč. Z dohod nad 10 000 korun měsíčně musí zaměstnanec či zaměstnavatel odvádět sociální a zdravotní pojištění. Pozor! Jedná se o částku, která bude skutečně zúčtována, nikoli o částku, kterou předpokládá smlouva. Zaměstnavatel bude v těchto případech podávat oznámení o nástupu do zaměstnání OSSZ zpětně, tedy v měsíci následujícím po měsíci, ve kterém účast na pojištění vznikla. U těchto zaměstnanců navíc přibyla povinnost rozvrhnout pracovní dobu (pro případ pracovní neschopnosti) a také vydat po skončení pracovního poměru potvrzení o zaměstnání.

doplněno 25.02.14 18:54:

Shrnu to: ZP/SP máte při DPP placené nad 10 000kč. Musíte si tudíž platit ZP sama - nahlaste se na vaší zdrav. pojišťovně jako OBZP (osoba bez zdanitelných příjmů), platí se 1148,-Kč/měsíc. Druhá možnost je registrovat se na ÚP (platí vám ZP) a jako nezaměstnaná vedená na ÚP si můžete vydělat 4250,-kč hrubého/měsíc. Pokud bude výdělek vyšší jak 4250kč tak vás vyřadí z ÚP.

doplněno 25.02.14 18:59:

Ještě doplním, že se vám odečítá od dalšího vš studia 1 semestr bezplatného studia. Takže např. na bakalářské studium jste původně 3+1rok zdarma a teď máte 3+1semestr bezplatně.

hanka93*
hodnocení

Moc Vám děkuji, přesně takovou odpověď jsem potřebovala, kde je to na rovinu vysvětlené. Právě já si za měsíc vydělám cca 8 000 Kč, takže není nějaké šance, abych ZP neplatila, že?:(

jancakk

Nenapadá mě jak se placení vyhnout - jedině zkusit si vydělat nad 10 000kč. Jestli půjdete na kombinované studium VŠ (do 26 let) máte status studenta a ZP je placené státem

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]