Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosila bych o radu.. je mi 42 let a potřebuji kvůli zaměstnání, doplnit maturitu, mám pouze výuční list v tříletém učebním oboru a to z roku 1989 nejsem si jistá, zda bych zvládla přimací pohory, pokud se dělají, netuším, kam a nebo na koho se obrátit, jsem z kraje Vysočina ZR . děkuji za radu
Nejrychlejší způsob jak si ve vašem případě doplnit maturitu je maturitní nástavba pro vyučené. Nejkratší varianta je 2-leté studium, většinou bývá 3-leté. Formy vzdělání pro dospělé při práci jsou dálková/večerní/distanční.
Nepíšete v jakém oboru jste vyučená. Nástavby existují pro všechny s jakýmkoliv výučním listem - pouze 2 obory (64-41-L/51 Podnikání nebo 68-42-L/51 Bezpečnostní služby). Četla jsem, že Podnikání je nejoblíbenější. Dále můžete vybírat nástavbu pouze dle vašeho vystudovaného výučního oboru.
Dále je možnost studia při práci pro lidi s ukončenou ZŠ (na 4-5let, zbytečně dlouhé)
Přihlášky na SŠ se podávají do poloviny března (někde až do konce srpna, ale na to bych nespoléhala). Do nástaveb berou většinou všechny uchazeče. Přihlášku naleznete na webu školy anebo ji dostanete na sekretariátě (tam vám ji můžou rovnou vyplnit). Vemte si s sebou výuční list, všechna 3 vysvědčení z učňáku. Též se zeptejte, zda chtějí potvrzení o způsobilosti ke studiu od lékaře. To už vám upřesní sami. Přesná přijímací kritéria naleznete přímo na webových stránkách škol.
doplněno 24.02.14 17:40:Zde všechny nástavbové obory z kraje Vysočina, ještě si rozhodněte zda chcete soukromou(platí se školné) či státní školu (zdarma): infoabsolvent.cz/...
doplněno 24.02.14 17:44:Zvolte v kolnce Kategorie vzdělání "L/5 Úplné střední odborné vzdělání s vyučením i maturitou - nástavbové studium"a do kolonky Kraj Vysočinu.
Děkuji za odpověď, ale bohužel mi to nic nenabídlo, jsem vyučená v oboru chemik prádelen a čistíren 28-76-2 a zřejmě tent učební obr již neexistuje..
Tak se můžete zeptat na školském úřadě, která nástavba navazuje přímo na váš výuční obor. V každém případě můžete zvolit kteroukoli školu s oborem Podnikání (předpokládám, že Bezpečnostní služby nechcete, je to spíš pro muže).
Zde je seznam:
64-41-L/51 Podnikání
doplněno 24.02.14 18:27:Kromě nástavby Podnikání můžete ještě na tyto obory (pro ZŠ delší 4-5leté studium):
Zdravotnický asistent - Střední zdravotni/...
Ekonomika a podnikání - Soukromá střední /...
Veřejnosprávní činnost:
Předškolní a mimoškolní pedagogika:
Sociální činnost:
Obchodník Střední škola inf/...
Omrkla jsem v rychlosti délku studia a 2-letou nástavbu Podnikání máte pouze na dvou soukromých školách Humpolec SŠ HUMPOLEC a SŠ OBRATAŇ Na ostatních je nástavba 3-letá. Ušetříte rok studia ale přijdete o peníze (Humpolec - 10200kč/rok, Obrataň - 18000kč/rok).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.