Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Borovský epigramy

Od: elisa24® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, vysvětlili byste mi prosím tyto dva epigramy? Děkuji

Preparanda
Vejklady kantora Doubravy
snadno chápe hned
každý žák, i třebas bez hlavy,
má-li jenom hřbet.

Talenty
Pavlu hůř a Petru líp;
ticho, závist, ticho!
kacířům dal Pánbůh vtip,
... břicho.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

klarca*
hodnocení

3x

Ten první epigram napsal Havlíček jako vzpomínku na svého kantora Doubravu na Gymnáziu v Německém Brodě, dnešním Havlíčkově Brodě. Protože ten užíval ke své výuce tělesných trestů, díky rákosce. Chce teda říct, že díky té rákosce to musí chápat každý :) A druhý si myslím, že bude odkaz na katolickou církev, na kterou si časem udělal svůj vlastní názor. Katolickou církev jako takovou pak rád neměl.

hodnocení

3x

Myslím, že předchozí rádcové mají pravdu, zvláště když doplním ve druhém epigrramu na místo teček původní "svaté církvi ".

A k tomu prvnímu mne ještě napadlo, že možná "nezdární žáci" přes ten hřbet dostávali rákoskou.

3axel

tou rákoskou přes hřbet, to mě napadlo hned první po přečtení prvního epigramu.

miklous*
hodnocení

2x
Ahoj. V tom prvním vidím kritiku školství. Žáci se musí slepě učit zpaměti (ohnutý hřbet nad knihou) a nechce se po nich, aby činili vlastní závěry, aby uvažovali (bez hlavy).
Ten druhý nevím, snad mě ještě něco napadne.
doplněno 24.02.14 06:33: Ten druhý je asi kritikou některých nešvarů v řadách katolické církve (usuzuji dle Petr, Pavel a kacíři). Borovský poukazuje na závist a nestřídmost. Takové jedince lze podle něho poznat na první pohled a poukazuje jak je to vtipné (...břicho).
Možná, jen mě to napadlo. M
doplněno 24.02.14 12:31: Klarca: :) No vidíte a já myslela, že nesnášel jezuity - proto mě to dalo zabrat. Jo jo - pořád se člověk dozvídá něco nového. Díky ;) M

hodnocení

Děkuji moc, mohla bych prosím ještě poprosit o tento?

Nedostatečnost
Dokazují kněží z plných plic,
že náš rozum po tom rajském ovoci
za moc nestojí bez boží pomoci.
Věřím páni! Věřím ještě víc,
že Váš rozum i s tou boží pomocí
nestojí za nic.

miklous*
Dokazují z plných plic = kněží křičí na lidí, neargumentují, váhu svým slovům dodávají hlasitostí
rozum po rajském ovoci...= od prvotního hříchu (po utržení jablka poznání), že bez boží pomoci zůstaneme hloupí a hříšní a nestojíme za nic.
Dále Borovský popisuje, co si myslí o kněžích, kteří boží pomoc mají. Tam je to jasné. :) M

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]