Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Traumata ze šikany?

Od: studentka* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,

mám negativní zkušenosti se šikanou(převážně psychickou). Naštěstí už je to za mnou, momentálně studuji vš, ale stává se mi, že se mi zdají sny, ve kterých vystupují moji současní spolužáci z vš(vycházím s nimi bez problémů) a začnou mě ve snu ponižovat, šikanovat, tak jako to dělali bývalí spolužáci na zš a střední. Probouzím se zpocená hrůzou. Šikana mě dosti změnila, moc si nevěřím, snažím se být ve všem "co nejlepší", nedokážu se spokojit s neúspěchem, vše si beru hrozně osobně, bojím se selhat, mám obavy, aby mě zase někdo neodsoudil. Celkově jsem hodně úzkostná, velmi špatně snáším stres(hlavně o zkouškovém) a když už mám klid(o volnu), tak se mi zdají tyhle nepříjemné sny. Máte prosím nějakou radu, jak se těchto problémů zbavit? K minulosti se snažím nevracet, ale stejně si mě občas najde. Děkuji za jakékoli tipy a rady.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

1x

Hezký den! Nejsem odborník na psychiku, ale seniorka, která i přes neduhy staršího věku se snaží žít spokojený důchodový věk. Je nezbytné brát život tak, jak přináší krásné chvilky a pocity štěstí, tak i nesnáze a průšvihy, kterým se nikdo na světe nevyhne. Budete se muset asi naučit vytěsnit ze své minulosti trable způsobené šikanou. Vzpomínejte pouze na pěkné chvíle, které školní věk také přinesl. Hodně jste toho už dokázala, když studujete VŠ. Je sice hezké, že se snažíte být co nejlepší - ovšem i to musí mít určité meze, aby Vás to nepřivedlo do úzkostných stavů, když se zrovna něco nepovede. A věřte mi, že i ty občasné neúspěchy formují Vaši osobnost k dobrému. Naučíte se je zvládat a to je pro další spokojený život velice potřebné. Není možné se při jakémkoliv neúspěchu rozhodit a zoufat si. Ale vzít si z toho ponaučení, čeho se vyvarovat. Kašlete na to, co si kdo myslí. Vy musíte být především spokojená sama se sebou. Být přesvědčená, že jednám správně, nikomu vědomě neškodím, neodmítat pomoc potřebným, prostě žít podle pravidel, které si já určím. A když se potom nebudete ohlížet na okolí, protože někdy bývá dost nespravedlivé, tak budete určitě klidnější a postupně úzkost pomine. Naučte se mít ráda nejen své blízké, ale i sama sebe - určitě si to také zasloužíte. A mohu Vás uklidnit, že občas také i v tomto věku mě pronásleduje nějaký průšvih ze školní doby. Je to určitě normální. Takže před spaním Vám předepisuji oblíbenou uklidňující hudbu, v mém případě to zabírá. A nebo ještě lépe ve Vašem případě náruč milovaného člověka - to bych Vám moc přála. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]