Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Status srudenta

Od: barbora* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat na jednu ošemetnou věc, o které moc info nevím. Letos v lednu jsme ztratila status studenta, ale znovu se hlásím na prezeční formu studia. Otázkou je, jestli se mi vrátí status studenta se vším všudy a nebudu muset nic platit? (soc/zdrav)

Děkuji za odpověď :)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud je vám méně než 26 let a nejdete studovat na soukromou školu, pak ano, budete studentka a nebudete nic moc platit.

Nesouhlasím, studenti soukromých VŠ na prezenční formě mají též status "studenta". Studenti soukromých VŠ mají stejné postavení a stejná práva a povinnosti jako studenti škol veřejných. Do 26 let za ně stát hradí sociální i zdravotní pojištění, mají nárok na sociální a ubytovací stipendia. Platí akorát školné (dost vysoké).

Při kombinované formě studia máte též status studenta.

Sociální pojištění nemáte placené, platí od 18. narozenin student přestává být účasten na důchodovém pojištění, tj. není již hrazeno státem a doba studia se nezapočítává do nároku na důchod.

V dotazu neuvádíte, zda jste studium přerušila či ukončila. Je v tom rozdíl, co se týče doby bezplatného studia VŠ. Uvedu příklad - při přerušení se předchozí doba neodečítá od bezplatných vystudovaných let. Při ukončení se počítá, např. studujete rok, ukončíte, tak se vám odečte 1 rok od bezplatného studia - na Bc. máte nárok na 3+1 rok zdarma (tudíž by se vám ten jeden odstudovaný rok odečetl a zůstanou 3 roky).

doplněno 22.02.14 12:36:

Vloudila se mi chyba - Do 26 let za ně stát hradí zdravotní pojištění, mají nárok na sociální a ubytovací stipendia. Platí akorát školné (dost vysoké). Sociální neplatí.
více na vyssiodborneskoly.com/...

barbora*
hodnocení

Děkuji, studium ukončím. Bude ukončeno tedy v únoru, ztratím tedy status studenta. V červnu probíhá přijímací zkouška, pokud jí úspěšně složím, budu znovu studentem prezenčí formy. Jestli jsem vás dobře pochopila, tak tedy v dalším akademickém roce budu znovu studentem se vším všudy, škola pak za mne platí ty poplatky a já budu mít 3 roky na splnění Bc. (ukončuji po prvním semestru prvního ročníku) Je to tak?

zvidavajanca*

Některé VŠto mají tak, že se poplatek vyměřuje i na měsíc přesně. Pokud k tomu dojde, ptejte se na studijním. Jak na postup (zda se platí za semestr nebo jen za měsíce) a kolik (nikde není pevně dáno). Pokud by potom po vás chtěli při chybějící částce za měsíc platbu za celý semestr podala bych žádost k přezkoumání (nebo jak tomu říkají).

Jinak za tu dobu, co nebudete student budete muset platit zdravotní pojištění sama příp. zaměstnavatel nebo úřad práce.

jancakk

Spíš přijdete pouze o jeden semestr bezplatného VŠ studia. Zeptejte se na studijním oddělení, jak to počítají. Tudíž by vám zbylo na bakalářské bezplatné studium 3 a půl roku.

Jinak si můžete platit "dobrovolné důchodové pojištění" - ve vašem věku zatím zbytečné, aspoň dle mého názoru.

barbora*
hodnocení

Dobře, děkuji

barbora*
hodnocení

Děkuji, jenom to "nic moc", bude to tedy fungovat se školou stejně jako před přerušením? tedy já se o ty platby soc a zdrav nebudu muset starat?

cuca*
hodnocení

0x

Nevim kdy znovu zacnete studovat, ale radeji se zeptejte, , jestli nemusite platit zdravotni pojisteni. Pokud nenastoupite do studia jakoby do mesice, od te doby co jste skoncila, nejspis budete muset zdr.poj. platit. Ale nevim presne, jak to je(zakony maji ruzne vyjimky, nevim kolik vam je, muze tam byt třeba nejake osvobozeni).nejlepsi by bylo asi dobre zajit se co nejdriv poptat na zdr.pojistovnu, aby vam nenabehlo nejake penale, a hlavne budete mit jistotu..soc.pojisteni neni povinne platit.

doplněno 22.02.14 13:05:

Ano @jancaak, to me nenapadlo poradit, proc to státu platit, kdyz nemusi, diky za doplneni:)takze s nejakym dokladem o ukonceni studia co nejrychleji na up, lhuta je myslim 8 dni, a oni vam daji potvrzeni pro zdrav.poj. o registraci na up, s tim na pojistovnu.a situace je vyresena, co se tyce povinneho placeni zdr.poj.

jancakk

Ano, máte pravdu. Při ztrátě statusu studenta se slečna musí jít zaregistrovat na svou zdrav. pojišťovnu jako OBZP (osoba bez zdanitelných příjmu) a po tuto dobu platit zdrav. pojištění 1148,-kč/měsíc.

Situaci lze řešit též dočasnou registrací na úřadu práce (kdyby si tak narychlo nenašla práci). Jako nezaměstaná na ÚP by měla hrazené zdravotní pojištění státem. Což je výhodné.

barbora*
hodnocení

Ano s tou registrací to vím... a bohužel s tím počítám :(

barbora*
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]