Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy by X kdyby

Od: repty® odpovědí: 5 změna:

1. Kdybych tě zastihnul doma?

2. Kdy bych tě zastihnul doma?

Můj pohled: Kdyby se používá pro vyjádření podmiňovací způsobu (spojení slov když a být). Zatímco zde se jedná o časové vyjádření. Proto logicky druhá varianta, či nikoli?

doplněno 22.02.14 10:48:

Opraveno podle Bena, díky za velmi dobrý příspěvek,

1. Kdybych tě zastihnul doma (bez otazníku) .

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x

Dobrý den, asi bych souhlasil. Jenom v prvním případě snad nebude otazník. To bude jen věta oznamovací a ta druhé je tázací. Zdravím!

S tím dodatkem, že ta první věta volá po pokračování a pak by tam otazník být mohl, ale nemusel, podle kontextu:

1. Kdybych tě zastihl doma, dal bych ti knížku.

2. Kdybych tě zastihl doma, adal bys mi tu knížku? (Nebo ne?)

hop®
Ano, pokracovani, pripadne nejaky "uvod" *palec*
Stavil bych se na kafe, kdybych te zastihl doma.

vis*
hodnocení

2x

Kdybych, i kdy bych, kdy bychom nebo kdybychom, zkrátka cokoliv a kdykoliv, jen ne prosím jakoby. Už nikdy.

janauhrova
hodnocení

0x

Za mne souhlas s pisatelem, všechna pravidla/odpovědi na webu psát "kdybych" pouze jako jedno slovo se přece týkají pouze významu podmiňovacího, ve významu tázacím (který čas, kdy) by mělo být zvlášť?

K uvedeným příkladům bych doplnila pokračování věty, např.

"Kdybych Tě zastihnul doma, byl bych ti to řekl."

Kdy bych Tě mohl zastihnout doma?

"Kdybychom se rozhodli tam jít, tak zítra."

"Kdy bychom tam měli jít? Zítra?"

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]