Nejste přihlášen/a.
Tuto otázku jsem sem již psala, ale nenapsala jsem ji úplnou. Nakreslím trojúhelník ABC, jehož obsah je 1m^2. Zobrazím jeho těžiště T v středové souměrnosti dle středu těžnice tc na bod T´. Vznike čtyřúhelník ABTT´. Jaký je jeho obsah?
Tak to je trochu jiná úloha, než ta, kterou jsem řešil, vzniklý čtyřúhelník bude konvexní. Ale metodu, kterou jsem navrhoval,
( poradte.cz/... lze s malou obměnou použít i zde. Nebo je v tom něco nejasného?
doplněno 16.02.14 18:56:Oprava: ani ten váš nový čtyřúhelník nebude konvexní.
Tím se nenechte zmást, to jsem označil jen proto, aby bylo jasno, o jakou těžnici jde. A při podrobném výpočtu (to moje byl spíš návod) jistě budete označévat podle potřeby i další body, označit střed těžnice SC (třeba St , nebo jak se vám líbí) je jistě docela vhodné. Takže v dalším výpočtu využiji toho, že |ST| = 1/3 |SC| a podobně spočtu ostatní potřebné údaje, atd. Jinak, opravuji své první tvrzení, ani ten váš nový čtyřúhelník nebude konvexní.
Tak já zatím o tom přemýšlel rámcově a představoval jsem si to zpaměti. Takže teď tp promysleme podrobně.
Ten náčrtek je sice na pohled divný, ale v zásedě odpovídá zadání, jak jste ho napsala teď. S jednou připomínkou: je přibližný a budí dojem, že ta těžnice je vlastně výška. Kdybyste namalovala ještě střed S té strany AB, tak by se dalo napsat, že AS je rovno SB a bylo by to jasnějčí. Nicméně to není zas až tak podstatné.
Jinak podle původního zadání jsem si předstevoval, že jde o čtyřúhelník AT´BC, který by se počítal jako trojúhelník ABC minus trojúhelník AT´B. Takhle budete počítat trojúhelník AT´S plus trojúhelník STB (další důvod k označení S).
Jiné možné zadání,by mohlo být, počítat čtyřúhelník AT´BT, ale tak to zadáno není.¨Připojuji obrázek, je to váš obrázek s doplněním bodu S, v něm vše snadno spočtete, jen připomínám, že obsah trojúhelníka ASC i BSC je polovina obsahu ABC.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.