Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fortepiano - význam v této větě

Od: marcia* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, nevíte prosím, jaký význam má zde slovo fortepiano? Je to z knihy Marinka od K. H. Máchy. Děkuji

Nešťastná Marinka neměla pro potěchu svou nic než k někdejšího bohatství pozůstalé fortepiano.

doplněno 14.02.14 21:13:

Děkuji, ještě prosím nevíte ...blížící se do honu kopnec života jejího donutil ji...

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

3x

Nic jiného než klavír

doplněno 14.02.14 21:12:

To hraní potichu a nahlas mě pobavilo.

Proč natvrdlý? Však ona Necyklopedie si dává záležet na tom, aby její hesla vypadala formálně důvěryhodně.

hm*

Teď jsem si prohlédl Váš odkaz a ten zas pobavil mě. Fakt. :) To je nějaký srandaweb, nebo to je myšleno vážně? Také jsem kouknul a našel jsem třeba ve wikipedii
cs.wikipedia.org/...
nebo pěkné povídání je
studentka.sms.cz/...
(to nevím, jestli projde, tak ještě jednou studentka.sms.cz/... )
a i jinde jsem vždycky našel zmínku o pojmenování podle rozšířené dynamiky, nebo se neuvedlo nic. A třeba ani firma Petrof se o žádném vynálezci napsaném pozpátku nezmiňuje
petrof.cz/...
ale je fakt, že náhoda je to skutečně pěkná. Tak nevím, nevím ...

doplněno 14.02.14 21:59:

Aha, mohl jsem číst ještě chvilku a bylo by jasno. *smich*

Onai Petrof obaloval kladívka kůží Olgoje chorchoje a protože kůže už docházejí, zkusí se náhrada z Čubakobry.
Asi jsem dneska natrvdlý, že mi to tak trvalo. *smich*

hm*
hodnocení

1x

Nikdy jsem nechápal ty rozbory typu "básník chtěl říci, ..." a navíc mi to připadalo jako kravina. Tady bych já osobně řekl, že se za tím neskrývá žádný skrytý význam, zkrátka Marinka byla dřív bohatá (nebo pocházela z bohaté rodiny) a teď už jí z toho všeho zbyl jen klavír.

Fortepiano je starší tvar pro dnešní klavír/piáno. Předchůdce piána (teď nevím, jak se ten nástroj nazýval) uměl hrát jen jednou hlasitostí, takže když vymysleli tento nový nástroj, tak v názvu zvýrazňovali, že se na něj může hrát nahlas i potichu - fortepiano.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]