Nejste přihlášen/a.
"trpět na někoho" - je to spisovný výraz pro označení "mít někoho v oblibě"?
V jaké oblasti se používá?
Na Jižní Moravě se právě takové spojení nepoužívá...
Odhadoval jsem za "zdroj nákazy" Plzeňsko, nebo spíše Rokycany a přilehlé okolí...
Znám i obrat "potrpět si na někoho/na něco"; ten jsem slyšel jedině v tom positivním výýznamu (mít někoho rád, být k němu vctřícbý...) Podíval bych se do slovníku synonym, případně bych si početl v Naší řeči.
Musím se ovšem přiznat, že bez toho suffixu jsem se s pozitivním významem setkával řidčeji, ale přeci jen ano.
Spojení trpět na někoho používám v hovorové řeči v případě, že chci vyjádřit sympatie k někomu, kdo je trochu problematický. Konkrétně v mém případě trpím na jednoho senátora. Měl obrovské problémy, tisk ho pořádně propral, ale je to můj kamarád z mládí a prostě na něj trpím. Omlouvám ho, rozumím mu. Netrpím na maminku ani na děti, tyto lidi mám docela obyčejně ráda.
Trpím na močové cesty a někdo trpí na dutiny. To je v případě nějakého chronického onemocnění, které se čas od času nepravidelně připomene. Nemohu trpět na zlomenou nohu ani na otřes mozku.
Potrpím si na dobré jídlo. Spojení potrpět si na někoho jsem asi nikdy nepoužila. Potrpím si na filmy s Rudolfem Hrušínským, ale asi bych neřekla, že si potrpím na RH. V tom případě bych sympatie vyjádřila jinak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.