Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trpět na někoho

Od: juancarlos odpovědí: 12 změna:

"trpět na někoho" - je to spisovný výraz pro označení "mít někoho v oblibě"?

V jaké oblasti se používá?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sargo*
hodnocení

3x

Však láska či náklonnost umí být také pěkné utrpení... :-D

Znamená to obojí a jistě se dá z kontextu dobře odhadnout, která z těch dvou věcí to zrovna je. Jako krajové mi to nepřipadá, i když, kdo ví. Za západní Čechy a Prahu: ano, používá, v obou významech. :)

juancarlos
hodnocení

tím jen potvrzujete mé tušení :)

hodnocení

2x

Ne, není to spisovné. Používá se to v hovorové řeči.

juancarlos
hodnocení

nevíte v které oblasti se používá?

hodnocení

0x

Je to zvláštní. Třeba "trpět na ledviny" neznamená mít je v oblibě :).

doplněno 14.02.14 09:38:

Tedy alespoň ne na Brněnsku. Možná že u Plzně znamená "trpět na ledviny" něco pozitivního. :)

juancarlos
hodnocení

ano, na mě právě někdo trpí a nemohu rozlousknout co to znamená... :D

hodnocení

0x
To není krajové. Některé nespisovné obraty se používají plošně.
juancarlos
hodnocení

Na Jižní Moravě se právě takové spojení nepoužívá...

Odhadoval jsem za "zdroj nákazy" Plzeňsko, nebo spíše Rokycany a přilehlé okolí...

juancarlos
hodnocení

odpověď z ÚJČ:

"spojení "trpět na někoho" není spisovné, je však poměrně běžné v obecné češtině. Informaci byste našel např. ve Slovníku spisovného jazyka českého. V Českém jazykovém atlase, který mapuje územně vyhraněné nářeční rozdíly, tato položka zachycena není."

hodnocení

0x

Znám i obrat "potrpět si na někoho/na něco"; ten jsem slyšel jedině v tom positivním výýznamu (mít někoho rád, být k němu vctřícbý...) Podíval bych se do slovníku synonym, případně bych si početl v Naší řeči.

Musím se ovšem přiznat, že bez toho suffixu jsem se s pozitivním významem setkával řidčeji, ale přeci jen ano.

hodnocení

0x

Spojení trpět na někoho používám v hovorové řeči v případě, že chci vyjádřit sympatie k někomu, kdo je trochu problematický. Konkrétně v mém případě trpím na jednoho senátora. Měl obrovské problémy, tisk ho pořádně propral, ale je to můj kamarád z mládí a prostě na něj trpím. Omlouvám ho, rozumím mu. Netrpím na maminku ani na děti, tyto lidi mám docela obyčejně ráda.

Trpím na močové cesty a někdo trpí na dutiny. To je v případě nějakého chronického onemocnění, které se čas od času nepravidelně připomene. Nemohu trpět na zlomenou nohu ani na otřes mozku.

Potrpím si na dobré jídlo. Spojení potrpět si na někoho jsem asi nikdy nepoužila. Potrpím si na filmy s Rudolfem Hrušínským, ale asi bych neřekla, že si potrpím na RH. V tom případě bych sympatie vyjádřila jinak.

hodnocení

0x

No, na jižní Moravě se to opravdu nepoužívá. Nikdy jsem to neslyšela. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]