Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytykaní vzorce

Od: sepog odpovědí: 11 změna:

Prosím mohl by mi někdo pomoct s tímhle příkladem pořád tomu nemůžu přijít na kloub ...

( r + 2 )2 / 3 * 3r2 - 12r + 12 / r3 + 4r2 + 4r * r / ( r - 2)3 ano lomeno znamena v tomhle případě zlomkovou čáru nevím jak se to tady píše ... takže tenhle příklad je složen ze 3 zlomku ...

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzmalatny*
hodnocení

0x

Snad je to dobře.

Vytykaní vzorce

luke237
hodnocení

0x
Ja myslel, ze to zadani vypada nasledovne a nemuzu ted v rychlosti zjistit, jak jsi z toho dostal to, co pises.
Vytykaní vzorce #2
honzmalatny*

Ten příklad je na výtýkání výrazů pomocí vzorců a postupného vytýkání.Pokud jsem to dobře pochopil ze zadání. Je to zlomkový výraz.To lomítko v zadání nahrazuje zlomkovou čáru a hvězdička symbol násobení.

doplněno 12.02.14 09:29:

Na tom papíře je to rozepsáno.Nejprve dát zlomky do tvaru ve kterém se dají propočítat,pak upravit výrazy v jednotlivých zlomcích pomocí postupného vytýkání a dle vzorců pro výrazy a pak násobení zlomků,kdy prvně vykrátím zlomky mezi sebou a zbytek vypočítám.

luke237
Me jen zajimalo, jestli jsi pri tech svych upravach vychazel z pocatecniho zapisu vyrazu jako jsem uvedl vyse.
honzmalatny*

ne z toho co jsi uvedl jsem nevycházel.

doplněno 12.02.14 11:04:

vycházel jsem z toho že mezi jednotlivými zlomky je násobení.

luke237
Aha, uz to vidim. Ja sem posilam ty vyrazy pro to, abychom mohli zjistit, jake je vlastne presne to zadani. Z toho, co tazatelka poslala, to neni jednoznacne a ja to pochopil asi spatne.
honzmalatny*

Já také nevím,ale napadlo mě tohle zadání tak jsem to zkusil poslat.

luke237
Ten tvuj prepis asi bude spravny, protoze to jde rozumne upravit. To, co jsem z tazatelkova zapisu prepsal ja, na druhou stranu prakticky upravit nelze.
x®

Jeví se přepis od @honzamalatny správně, podle zápisu tazatele to je jak píše luke237.

Ale @honzamalatny má v úpravě chybu:

3r2 - 12r + 12 ≠ 3(r + 2)(r - 2)

honzmalatny*

Já motyka hloupá,máte pravdu.Bylo to ve spěchu,ale to mě neomlouvá. V tom případě je výsledek r-2.

luke237
Vsiml jsem si, ze mi tam v tom zapisu vypadl jeden clen (4r2):
Vytykaní vzorce #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]