Nejste přihlášen/a.
Nakreslíme si trojúhelník, jenž bude mít obsah 1m^2. Zobrazíme jeho těžiště T ve středové souměrnosti podle středu těžnice tc na bod T´. Vznikne čtyřúhelník, jaký bude jeho obsah? (prosím, stačí když mě jenom trochu navedete, jak na to, díky)
Nekreslím si to,, jen si to představuji. Takže trojúhelník je, dejme tomu, ABC, těžiště T a označil bych ještě střed stany AB (tedy strany c) písmenem S. Obraz těžiště T budiž T1.
Ze znalostí o těžišti (leží ve dvou třetinách těžnice CS) spočtu, kde leží bod T1. Takhle zpaměti mi vycází, že leží uvnitř ABC. takže čtyřúhelník nebude konvexní a trojúhelník ABT1 bude třeba od ABC odečíst. Přitom oba trojúhelníky udou mít stejnou základnu AB,a spočítat poměr výšek by z nějaké té podobnosti neměl být problém. Jako návod, o který žádáš, by to případně mělo stačit, tedy pokub jsem to takhle zpaměti nepokakal. Pokud je něco nejasného, ozvi se.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.