Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, napadla mě otázka, zdali jde svařit ocel s hliníkem /duralem jednat se má o ALU plech 2,5 mm a obyčejná ocelová navařovací matice/či šroub. Jde tyto materiály spojit svařením?
Děkuji za reakce.
Já jen, že nic takového neinzeruje. Tvrdí, že umí svařovat nerez a že umí svařovat hliník.
Mimochodem, ono to svařování hliníku s ocelí není svařování v pravém slova smyslu. Spojit hliník s ocelí ovšem jde. Třeba ultrazvukem nebo výbuchem. Nebo lepením.
Nebo šroubem či nýtem. Za vlhka to ovšem sežere koroze.
V pravém slova smyslu se to svařit nedá vlivem výrazně odlišných teplot tání a tepelné roztažnosti obou materiálů a elektrtochemických potenciálů.
V poslední době se provádějí pokusy, nejde ovšem o čisté svařováví, o svařování lze hovořit na straně hliníku. Na straně oceli jde o pájení. Navíc musí být ocelový díl pozinkovaný, kde vrstva zinku funguje jako tavidlo. Je nutno také použít jen vhodnou slitinu hliníku, nejde svařovat jakákoli.
Do svařování nevidím, nejvejš tak ještě svařím víno.
Ale onehdá jsem četl knihu, když Clarence "Kelly" Johnson vyvíjel ve Skunk Works Lockheed F-117 Nighthawk. A jeden z mnoha nespočetných problémů bylo zasklení kabiny. Nic nefungovalo, jak spojit zasklení s rámem. Nakonec zvítězilo ultrazvukové svařování, a sklo bylo zavařeno přímo do rámu.
Takže svařit se dá snad všechno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.